PATONKI TAIPUU MONEEN HYVÄKKÄÄSEEN

Tehtäiskö patukkaleipiä Pain Riche-tyyliin, vaiko uskaltaisko ihan patongilla mennä, sillä tässä ohjeessa on patonki nostatettu kuivahiivalla, mutta virallinen ranskalaissuositushan edellyttää baguette nimen käyttöön perustuvan pitkän leivän valmistusprosessin vakion, eli Ranskan lakiin on todellakin määritelty millainen leipä saa käyttää baguette-nimeä, se on siis sellainen, jonka hiiva on saanut kehittyä yön yli. Eli näin maallikkona ajattelisin taikinan valmistettavan kylmään nesteeseen edellisenä iltana, jolloin yön yli muhittuaan se täyttäisi Ranskan lain kirjaimen. 

Melkoista kansallisuusaarteen suojelua. Olisiko syytä ottaa oppia eräiden muidenkin maiden lainsäätäjien…

Siis asiaan; patonki eli sauva (baguette) on kapea, pitkä ja rapeakuorinen wieniläisen 1800-luvun leivän jälkeläinen, joka kehittyessään on käynyt läpi Ranskan kulttuurin vallankumouksen ja sopeutunut maan lainsäädäntöön ja työläisten tarpeisiin, siis todellista kansallisruokaa. kun taas Pain Riche, patukkaleipä on rapeakuorinen pehmeäsisuksinen kuverttileipä. Mitä, mikä? Kuverttileipä, eli yksi kokonainen leipä ruokailijaa kohden, ei siis viipale, eikä pitkä patukka, vaan pieni leipä. Mutta joo, patongilla nyt mennään, vaikka heikoille jäille.

Patongin teko onnistuu hienosti kotioloissa, harmi vaan, että se on niin hyvää, että mokoma pötkylä häviää alta aikayksikön niihin parempiin suihin, eikä todellakaan ehdi kauaa pöydällä hapantua. Harkitse siis kaksinkertaistaa valmistusmäärää…

Makuasioita.fi-ruokablogi-Jaana_Ahjokangas_Photography

Tämä patonki – jos mikä – kalskahtaa myös sen verran kasarimeiningiltä, ettäs voitte duunata patonkeja myös 80-luvun pileisiin – nämä meinaan asuu just siellä.

PATONGIT 6 kpl eli pellillinen

• 6 dl vehnäjauhoja
• 2 dl kaurajauhoja
• 2 dl kokojyvävehnäjauhoja
• 1 pss kuivahiivaa
• 4 dl vettä
• 1 tl suolaa
• 1/2 dl oliiviöljyä
• 1/2 dl norm suolaista voita sulatettuna (25-30g)

Lämmitä vesi n 42 asteeseen, sekoita veteen suola ja 5 dl vehnäjauhoja, joihin kuivahiiva on sekoitettu.

Lisää vähitellen loput jauhoista ja loppuvaiheessa öljy, johon on sekoitettu sulatettu voi. Vaivaa, kunnes rasva on sekoittunut taikinaan, ei enempää.

Peitä taikinakulho pyyhkeellä ja anna kohota noin 1/2 tuntia. Laita uuni kuumenemaan 225 asteeseen.

Ota taikina, laita jauhoitetulle leivinlaudalle, painele muutaman kerran,että saat muotoilua möykyn, joka on hyvä jakaa osiin, mutta älä vaivaa, jaa taikina 6 osaan ja pyöräytä paloista pitkulainen patonki.

Voit tehdä kierteitä ja vetää pintaan vinottaiset viillokset. Nosta patongit leivinpaperilla vuoratulle pellille ja peitä leivinliinalla. Anna kohota vielä n 25 minuuttia.

Paista 15-20 minuuttia, kunnes kauniin kullanruskeita ja kypsiä.

Parasta vastapaistettuna salaatin kanssa, mutta aivan autuaaksitekevää myös kahvin kera voinokareen sulaessa pinnalla…