VILLIYRTTI-TALKOOT – KAIKKI MUKAAN!

Nyt on aika alkaa kiikaroimaan sinne maanrajaan, josko sieltä löytyisi syötävää ja talven varalle säilöttävää. On meinaan niillä näppäimillä, että yrtit ja monivuotiset villivihannekset aloittaa kukintansa, siksi makunsa puolesta nyt olisi paras aika keräilylle.

Mutta ennen sitä, tee sämpylöitä

vaikka tuon ihanaisen Myllyn Paras sämpyläohjeen mukaan ja syö yrttejä ja villivihanneksia tuoreeltaan. Mikään ei kyl voita niiden makua ja tuoksua. Ja jos et ole ennen kokeillut syödä kukkia, senkin aika olisi nyt, sillä yksi mainioimmista kukista, meinaan ruohosipulin kukka, on juuri lopettelemassa ihanaa kukintaansa ja nyt kannattaa nyppiä loput yksilöt sämppylää maustamaan – se on aivan kuin aromikasta sipulia söisi.

Mutta mutta – takaisin kasvimaalle….Minua kohtasi aivan uskomaton mäihä, juuri palstani ympäristö täynnänsä ihania tuoksuvia villiyrttejä…lieneekö viljelykarkulaisia muilta kotitarveviljelijöiltä, vai olisko karannut tuon kartanon yrttitarhasta, mene ja tiedä – mut hei, me like!

Löytyy ainakin sitä mäkimeiramia, villiminttua, kirveliä, puna- ja valkoapilaa, herukkaa, voikukkaa – nyt muutaman mainitakseni. Ja tietenkin tässä odotellaan kieli pitkällä, että kehäkukka alkaisi tuottaa palstalla satoaan, siinä onkin nyppimistä, mutta mitä se tarjoaakaan käyttäjälleen – en edes uskalla ääneen kirjoittaa, ettei tässä vielä noituudesta …..

Villiyrtit. Tee sämpylöitä vaikka Myllyn Paras sämpyläohjeen mukaan ja syö yrttejä ja villivihanneksia tuoreeltaan. Mikään ei voita niiden makua ja tuoksua.

Villiyrtit. Tee sämpylöitä vaikka tuon ihanaisen Myllyn Paras sämpyläohjeen mukaan ja syö yrttejä ja villivihanneksia tuoreeltaan. Mikään ei kyl voita niiden makua ja tuoksua. Ja jos et ole ennen kokeillut syödä kukkia, senkin aika olisi nyt.

MITEN NIITÄ YRTTEJÄ SITTEN OIKEIN…

Perushuttu noiden yrttien kanssa on se, että kerätään kuivalla säällä suoraan paperi- tai kangaspusseihin. Sitten kuivatustiloihissa yrtit levitetään imavasti papereille, tai jos on hyötykasvikuivuri, niin sen hyllyille. Mutta, jos haluaa säästää sähköä, niin kuivatus käy käden käänteessä kotikonsteinkin – ja huom, ilman uunia.

Yksi hämmästyttävän hyvä kuivatusteline on meinaan maatiaismunien mukana tulevat neliömäiset kennot, siis todella. Olen kosteampia tapauksia levitellyt kennoille, ja kun ne kuivahtavat tosi nopeasti, niin siirtänyt sitten kuivumaan loppuajaksi paperien päälle.

Kun yritit tai vihannekset on rutikuivia, ne puristetaan pieniksi ja säilytetään lasipurkeissa tai paperipusseissa valolta suojattuna.

HIOSTA ELI FERMENTOI AINAKIN TEEAINEKSET

Yrttien tehoa voi nostaa hiostamalla. Itse hiostan teeainekset yhteen, esimerkiksi horsman, mansikan ja vadelman sekoitusta seuraavasti:

• levitä kasvit nahistumaan papereille muutamaksi tunniksi,
• ota käsiisi jokaista plaatua pieni nippu ja puristele ja hierrä ja rullaa kämmenien välissä tiiviiksi kosteakoksi möykyksi,
• jos aurinko ei paista, hiosta uunissa: laita yrttimöykyt ilmavasti lasipurkkeihin ja laipurkit 40 asteiseen uuniin niin kauaksi aikaa, että yrttirullat tummuvat ihan ruskeiksi, ja kosteus alkaa pisaroida purkkien seinämissä. Yrtit ei kuitenkaan kuivu tässä,
• jos taas aurinko paistaa, laita yrttirullat lasipurkkeihin, kansi kiinni ja anna hiostua auringossa kunnes ruskettuvat eli fermentoituvat,
• avaa kosteahkon nihkeät nyytit hiostamisen jälkeen ja levittele yrtit paperien päälle kuivumaan.

– Hiostamismenetelmä vapauttaa yrteistä mm parkkiaineita, sekä muita tehoaineita ja voimistaa makua.

Villiyrtit. Kuvassa villiminttua ja mäkimeiramia. Pientareella kukkii iki ihana hiirenvirna ja paimenmatara, jota voi käyttää mm työssä kipeytyneisiin käsiin.

Villiyrtit. Kuvan mahtavassa puskassa on villiminttua ja mäkimeiramia. Pientareella kukkii iki ihana hiirenvirna ja paimenmatara, jota voi käyttää mm työssä kipeytyneisiin käsiin.