LEHTEVÄN SALAATIN AATELOI PUIKEAT VIIKUNA PALLEROT

Viikunasalaatti…tää on taas tätä. Tiedätkö sen tunteen, kun farssin ainekset tihentyvät ja kasaantuvat; kun jopa hartaudella ostamat viikunat eivät kestäneetkään priimana edes kaupasta kotiin… Jännän äärellä ollaan, kun tämän aatamille ja eevalle vaatteen virkaa toimittaneen puun hetelmä ei näillä leveysasteilla kestä sitä varttituntia, minkä matka kestää kaupasta kotiin, voikin ihmetellä missä se pääpukari luuraa kaiket ajat, kun on näin tarkalle mennyt sen kypsyyden kanssa. Mutta ei me valiteta, se vaan on niin symppis. 

Viikunasalaatti-maistuvaa--©Jaana Ahjokangas Makuasioita-ruokablogi

Kuva: viikunasalaatti. Totta tosiaan, näitä tekisi mieli syödä enemmänkin, sillä viikunassa ei ole puutetta kalsiumista, antioksidanteista, vitamiineista, kuiduista joo, eikä tosiaankaan so-ke-ris-ta.

Totta tosiaan, näitä tekisi mieli syödä enemmänkin, sillä viikunassa ei ole puutetta kalsiumista, antioksidanteista, vitamiineista, kuiduista, eikä tosiaankaan so-ke-ris-ta, eli sittenkin tämä jumalaisen makuinen nahkakuula kuuluu jälkiruokiin ja makeannälkään, eiku joo, sopii myös leivontaan kuin nenä naamaan – viikunoilla voi meinaan korvata osan sokerista.

Viikunasalaattia-lautaselle--©Jaana Ahjokangas Makuasioita-ruokablogi

Kuva: Viikunasalaatti. Tää on niin tätä. Tiedätkö sen tunteen, kun farssin ainekset kasaantuvat; kun jopa hartaudella ostamat viikunat eivät kestäneetkään primana edes kaupasta kotiin…

Mutta tässä ei nyt korvata mitään millään, vaan kasataan kunnon lehtevä salaatti, jonka kruunaa makeanhapan viikuna ja makua terästämään kitkeränmakeita kumkvattisiivuja ja makeanhappoisia puoloja – siis kaikessa helppoudessaan maukas salaatti.

Jos haluat lukea lisää viikunasta, kurkkaa tänne:
• Täytetyt viikunat

• Viikuna on mielenkiintoinen tapaus

Viikunasalaatissa-pilkistää-kumkvatti--©Jaana Ahjokangas Makuasioita-ruokablogi

Kuva: Viikunasalaatti. Viikunan kirpeät makuparit sopivat salaattiin kuin nenä naamaan

VIIKUNASALAATTI

• viikunoita
• eriaisia salaatinlehtiä,
kuten pehmeää keräsalaattia,     rucolaa, pinaattia
• kumkvatteja
• viinisuolaheinää
• varsisellerin siivuja
• basilikaa
• auringonkukan siemeniä
• puolukoita

Salaatinkastikkeeksi raikas ranskalainen vinaigrette.
Tarjoa alkupalana, pääruoan ohessa, tai toastin kera lounassalaattina.

Viikunasalaattia--©Jaana Ahjokangas Makuasioita-ruokablogi

Kuva: Viikunasalaatti. Ei mitenkään hullumman makuista. Muista siis seuraavalla kerralla: kurkkaa hedelmätorilta, josko siellä olisi viikunoita pussiin laitettavaksi ja kotiin kannettavaksi.

Viikunapuu on  myös kaunis huonekasvi, tosin kuusi metriä korkeaksi ja saman verran leveäksi en sitä tohtisi päästää, vaan nipistäisin sitä sieltä sun täältä.

Kuvia katsellessa sen lehdet tuovat mieleen hevoskastanjan, mutta viikunan hedelmä on kaikkea muuta kuin hevoskastanjan piikikäs simppu,
viikuna on kypsänä pulleva ohutkuorinen herkku täynnänsä pienen pieniä siemeniä.