Otavan 2016 julkaisema Satokauden ruokaa oli odotettu ja yllättänyt kirjatuttavuus. Tämä teos on hieno huutomerkki perinteisen suomalaisen ruoanvalmistuksen selkärangalle – vuoden kierrolle- jonka mukaan myös satokausi pyörii, niin kauppapuutarhureiden, viljelijöiden kuin kotipuutarhureidenkin almanakoissa ja tositoimissa.

Hienoa, että tämä suomalaisen ruoanlaiton perinteitä esiinnostava opus kytkee tämän päivän keittiöihimme myös tietoutta siitä, kuinka ennen ruoka siirtyi metsistä, pelloilta ja palstoilta ruokakomeroihimme. Sillä ei ole keskimäärin kuin 50 vuotta, kun kotitarveviljely oli mitä suuremmassa määrin elinehto ravitsevan ravinnon takaamiseksi suurille ja pienille perheille.

Kirjan ovat toimittaneet Susanna Haavisto Suomi syö ja juomuseohankkeesta, sekä Samuli Karjula, jonka muistan yhtenä Satokausikalenterin päivittäjistä, sekä suomalaisen ruoan puolestapuhujana ja vuoden 2015 ruokavaikuttaja-palkinnon saajana.

Satokauden ruokaa-kirja koostuu modistetuista resepteistä, joiden alkuperä kerrotaan olevan vanhojen keittokirjojen resepteissä 1800-luvulta 1980-luvulle. Kirjan sisältö on jaettu vuodenaikakohtaisiin lukuihin ja vuodenaikojen ruoka-aine-tarjontaan, joista on kirjaan ammennettu innostavia, kokkaamaan houkuttelevia herkullisia perinneruokaohjeita.

Satokauden ruokaa-kirja-testissä-makuasioita.fi

Sisältö on jaettu vuodenaikakohtaisiin lukuihin ja vuodenaikojen ruoka-aine-tarjontaan, joista on kirjaan ammennettu innostavia, kokkaamaan houkuttelevia herkullisia perinneruokaohjeita.

Kirjan antina on myös vahva tietopaketti kuhunkin lukuun liittyvästä viljelyn ja kotitarvekasvatuksen evoluutiosta ja kulttuurihistoriasta: puutarhahistoria, kaupungistumisen vaikutukset ruokakulttuuriin, maatalouden koneistuminen ja kylmälaitteiden tulo keittiöihin.

Äkkiseltään 16 ruoka-ainesta ja niistä johdetun 35 ruokaohjeen määrä tuntuu vähäiseltä, mutta esitellyt ainekset ovat suomalaisen ruokaperinteen selkäranka; metsästä, palstalta tai järvestä poimittuja, keräiltyjä ja pyydystettyjä upeita puhtaita raaka-aineita, joihin kannattaa tutustua hartaudella, verkkaan ja aikalaistyylisistä kuvista nauttien.

Kirjaa voisikin ajatella opastettuna matkana tämän maan ruokailmiöiden taakse, sinne mistä nykypäivän suomalaisen ruokailutavat ja -tottumukset kumpuaa.

Katso myös Satokauden ruokaa-ohjeiden mukaan tehdyt

• Omenalätyt

• Palsternakkavanukas

KIRJAN PARASTA ANTIA

Kirja on osoitus suomalaisen ruoka-aineisten arvostuksesta ja siitä minä pidän erityisen paljon.

Myös helppolukuiset, selkeäksi laaditut ruokaohjeet, jota tosin heikentää ruoka-ainesluettelon typografinen ratkaisu tasata rivit keskelle

Olen huomannut ilmeisesti keittokirjagenressä muotia olevan  taiton mukailevan ruokalistojen estetiikaa, mikä huonontaa luettavuutta. Koska keittokirja on ensisijaisesti tietokirja, näkisin  luettavuuden olevan enstekstärkeintä, ennen esteettisisiä ratkaisuja, kuten tekstin keskitettyä tasausta.

Myös dokumentaariset osiot tuottaa hieman sekavuutta,  ne olisi hyvin voinut koota kirjan loppuun omaksi kappaleekseen ja käyttää painopaperina esimerkiksi hailukan keltaista.

Kirjan formaatti ei taida noudattaa perinteisen keittokirjan mitoituksia, mikä lienee vain hyvä, sillä ajattelisin tämä kirjan olevan mitä mainioin keittiön työpöytätelineeseen. Kirjan painopaperi miellyttävä matta jolloin valot eivät aiheuttamaan luettavuutta vaikeuttavia kiiltoja.

Satokauden ruokaa kirja-testissä-makuasioita.fi

Tämä opus on hieno huutomerkki perinteisen suomalaisen ruoanvalmistuksen selkärangalle – vuoden kierrolle, jonka mukaan myös satokausi pyörii, niin kauppapuutarhureiden, viljelijöiden kuin kotipuutarhureidenkin almanakoissa ja tositoimissa.

KIRJAN KUVAUS

Satokauden ruokaa
Susanna Haavisto, Samuli Karjula

Satokauden ruokaa -kirja kertoo elävästi suomalaisen ruoan tuotannon ja ruokasuhteen muutoksesta 1800-luvulta nykypäivään. Teemoja ovat mm. maatalouden koneistuminen, kylmälaitteiden tulo keittiöihin, puutarhahistoria ja kaupungistumisen vaikutukset ruokakulttuuriin. Kirja jakautuu neljään vuodenaikaan, ja jokaiseen sisältyy perinnereseptien pohjalta koottu, sesongin raaka-aineita hyödyntävä menu.

Kirja saatu kustantajalta arvostelukappaleena.
.