LEIPÄKIRJASSAAN

Teemu Aura, Michelinin-tähteä kantavan Demo-ravintolan perustaja ja huippuravintoloissa työskennellyt Markus Hurskainen tarjoilevat parhaat leipäreseptit Anton Sucksdorffin karheankauniiden rustiikkisten kuvien kera.

Teemun ja Markuksen leipäkirja

GRAAFISET RATKAISUT MAUSTAVAT KIRJAN ULKOASUA

Kun leipä saa kirjassa hauskasti makua erilaisista mausteista, kuten fenkolinsiemenistä, kurpitsasta ja tummasta suklaasta, niin kirja saa makua sen sisältöä kaikin tavoin tukevista ulkoasullisista ratkaisuista.

Kirja on tukoisa, viivasuora ja tietyllä tavalla 30-lukulaista ankaraa, jopa funktionaalista leiväteon puritaanisuutta henkivä.

Kirjan kannet ovat ylivetokannen ja alkulehtien liimauksen jälkeen leikattu, jolloin siististä kitin värisestä kannesta pilkottaa harmaa konepahvi, herkullista, aivan kuin pehmeä jauho ja  tiivis hiiva, hieno ratkaisu, love it.

Sidonta on yhtä plaini kuin kannet. Kuvaava sana on siisti vaikka päänauhoja ei olekaan käytetty, mikä vain alleviivaa pula-aikaisen hartaan tekemisen fiilistä.

Paperiksi on valittu Munken Lynx 150 g/m2, joka runsashiokkeisena on lähes kartonkimaisen tukevaa mattapaperia. Ilmeisesti paperiin on painettu kitin värinen tooni, joka paitsi antaa rustiikkisille kuville sävyn ja fiiliksen, niin joka ennen kaikkea mahdollistaa valkoisen jauhon, sokerin ja valkoisten leivinliinojen esiinnoston, mikä on myös erityisen hieno graafinen ratkaisu, kymmenen pistettä siitäkin.

Teokseen valitut Aperçu jaFortescue ovat molemmat Colophon Foundryn kirjaintyyppejä.

Fortescue on Colophon Foundryn vuonna 2009 julkaisema, alun perin identiteettifontiksi kehitelty, joka vapautettiin myöhemmin kaupalliseseksi. Aperçu kirjaintyyppi puolestaan valmistui koekäyttöön 2009 ja sen leikaukset testattiin Ententen lukuisissa suunnittelutoimeksiannoissa.

Kirjainperheen suunnittelussa kunnianhimoisena tavoitteena on ollut yhdistää Johnstonin, Gill Sansin ja Franklin Gothicin parhaat puolet. Julkaisunsa 2010 jälkeen Aperçu kirjainperhe löysi nopeasti paikkansa ja käyttäjäkuntansa sekä webin että printin puolella, esimerkiksi Modernin taiteen museo MOMA on ottanut sen käyttöönsä.

Kirjan taitollisissa ratkaisuissa Fortescue on käytössä leipätekstissä, sekä kirjan alun toimituksellisen tekstin otsikoissa. Taiton kappalerakenne on itselleni mieluinen; vasen suora, ilman silmää häiritseviä kappalesisennyksiä. Resepteissä ja niiden otsikoissa on käytössä kaunis Aperçu.

KEITTOKIRJA, JOKA ON PALKINTONSA VÄÄRTTI

Suomen kirjataiteen komitea valitsi tämän Teemun ja Markuksen leipäkirjan yhdeksi vuoden kauneimmista kirjoista. Mielellänihän tätä kirjaa pitelee ja katselee, ohjeitakin on testattu ja hyviksi havaittu. Kaikenkaikkiaan herkullinen kirja, suurkiitos tekijöille.

Grissinit_Teemun-ja-Markuksen-leipäkirja

Graafinen suunnittelija Hennamari Asunta
Valokuvaaja Anton Sucksdorff
Reproduktio Keski-Suomen Sivu Oy
Kirjainlaji Apercu Pro, Fortescue Pro
Paperi Munken Lynx 150 g/m2
Sidonta Bookwell Oy
Kustantaja Kustannusosakeyhtiö Teos
Kirjapaino ja sitomo Bookwell Oy
Kirjailijat TEEMU AURA, MARKUS HURSKAINEN ja
Checkpoint Helsingin viestintävastaava PIA SIEVINEN.

”Joko saa kietoa kätensä taikinaan? Koko kirja on pelkkää leivän tuoksua, käsityön tuntua, kiireettömyyttä. Kuvat ovat uskomattoman aistikkaita, paperi sekä kansipahvi juuri oikealla tavalla rouheita. Jopa sidonta on levollinen ja laadukas. Ihana ja aikaansa sopiva kokonaisuus, typografisella viimeistelyllä tämä kirja hipoisi täydellistä.” -palkintoraati