lähiruoan helmi, tuo tummanpuhuva kaunotar –sitruunapunajuuri

Sofian lailla myös Puutarhaliitto ja Kotimaiset kasvikset yhdistys arvostaa tätä tummanpuhuvaa kaunotarta ja lähiruoan helmeä, siksipä nimittivätkin sen ansaitusti Vuoden Vihannekseksi 2008.

Mutta ei toki em yhdistykset, eikä Sofiakaan todellakaan olleet ensimmäisiä, jotka tätä hienoa juuresta arvostivat, sillä sen villiä raidallista versiota käytettiin jo antiikin aikana niin salaateissa, kuin lääkekasvina. Arvostus on ollut niin suurta, että sitä kerrotaan tarjotun hopealautasella itsellensä auringonjumalalle, joten kantsis varmaan ottaa omaankin ruokarepertuaariin, ellei se jo tukevasti pönötä siellä.

Meidän parhaiten tuntemamme muoto, syvän punaviolettinen pyöreä mukulan pullero jalostettiin vasta 1600 luvulla, ennen sitä tämän raitaisen jumalaisen herkun ensimmäiset muodot olivat siis vaaleita ja keltaisia ja formu oli pitkulainen. Siitä sitten kestikin sen 200 vuotta, ennen kun me suomalaiset saimme punajuurikkaan patoihimme 1800-luvulla.

Vaikka punajuurikasta on käytetty salaatteihin jo ajanlaskun alussa, Suomessa ei kuitenkaan suositella punajuuren raakana syömistäja muutenkin lapsille punajuurta tulee tarjota harkiten sen sisältämän nitraatin vuoksi.

Makuasioita.fi-ruokablogi-Jaana_Ahjokangas_Photography

Kuitenkin parhaiten punajuuri säilyy etikkaliemessä, josta tässä on etikkapunajuurille oikein hyvä vanhanajan ohje mummoni kätköistä.

Kotipuutarhurit suosivat punajuurta muun muassa sen hyvän kellarisäilyvyyden vuoksi, vaikka juurikkaan sokeri tuppaa muuntumaan talven mittaan tärkkelykseksi, sen mainio maku ei mielestäni mainittavasti heikkene. Minulla on yleensä aina jonkinlainen pussukka punajuuria jääkaapissa ja voin luottaa sen säilyvän ainakin sen pari viikkoa hyvänä, mutta olen kuullut sellaisenkin vinkin, että raaka punajuuri säilyisi hyvänä useita kuukausia, jos laittaa jääkaappiin punajuuren matkaan palan piparjuurta. Tätä täytyykin kokeilla heti tulevana syksynä, josko vaikuttaisi myös juurikkaan sisältämän sokerin säilyvyyteen.

Mutta mutta, parhaiten punajuuri säilyy kuitenkin etikkaliemessä, joten tästä linkistä pääset oikein hyvän, mummoni kätköistä nappaamani vanhanajan etikkapunajuuren ohjeen äärelle. etikkapunajuuria, olkaa hyvä

Mutta tässä puolestaan on hieno kulinaristin herkku, todellisen herraskainen versio punajuurelle. Näitä sopii laittaa leivän päälle ja salaattiin. Sitruunapunajuuri soi crescendoaan upeasti avocadon kanssa. Suosittelen. Ehdottomasti.

Sofian HERRASKAISET SITRUUNA PUNAJUURET

Yhtä käyttökertaa varten, 1 punajuuri/ruokailija

6 punajuurta (n 500g) + keitinvettä
1/2 l vettä
2 sitruunan mehu ja kuori raastettuna
1 dl sokeria
1/2 rkl sinapin siemeniä
kanelin pala
muutama maustepippuri

Pese punajuuret varovaisesti, laita kasariin ja kaada kylmä vesi päälle.
Keitä noin 1 tunti, kaada vesi pois ja kuori.
Sekoita liemen ainekset, kiehauta, tarkista maku ja nosta kuoritut punajuuret liemeen.
Keitä jälleen noin 1 tunti. Jäähdytä liemessänsä vähintään 2 tuntia.

Muotoile punajuuret käyttötarkoituksen mukaan, siivuina, ruusukkeena, täytettynä, raasteena jne.

Punajuuri on myös terveellistä, sanoisko terveysvaikutteista: ”Adaptogeenin sanotaan olevan aine, joka auttaa soluja sopeutumaan haastavista olosuhteista johtuvaan stressiin. Usein nämä väitetyt adaptogeeniset ominaisuudet ovat uskon asioita, eli niitä ei ole tieteellisesti todennettu. Punajuuren sisältämän betaiinin kohdalla on toisin.” Lue lisää adaptogeenistä ja punajuuresta Terveyssataman sivulta.