Kaunis morsian, shampanjalasien kilinää,  kasvoja täynnä iloa ja aurinkoa. Jälleen ihanat ihanat häät, joiden kuvaaminen suotiin minulle – tarinan tallentaminen kuviksi, joiden muistoa aika ei pääse himmentämään… – kuten eräälle on käynyt – ajatukseni kulkivat linssin takana; notkuvat pöydät ja ihanat tarjottavat johdattelivat ajatuksen kulkuani samanlaiseen miljööseen: 

Verkkaiseen sunnuntai-aamupäivään ja joukkoon iloisia nuoria, jotka tilasivat kahvinsa kanssa jotain maukasta -mitäpä muutakaan kuin sen ajan brunssia – sunnuntaiherkkua – täytettyä voileipää – ja ei, se ei tarkoita kahtia sahattua pakastepatonkia, jonka sisällä tomaatit ja kanamakkarat litistyvät muussiksi amerikkalaistyypisen majoneesin hellässä huomassa, vaan jotain aivan muuta – pientä tai suurempaa tummaa leipää, veitsellä ja haarukalla syötävää taidokkaasti koristeltua useimmiten graavatulla lohella, savukalalla, jopa savusilakoilla täytettynä, sekä sitruunalla, kananmunalla, perunalla, kaikella mahdollisella, tai vain hienostuneesti ajatuksen ohuella lohisiivulla, kananmunalla, sitruunalla ja tillillä täytetty – Kompostikasako? Ei ei ja ei, ei siis mitään perushuttua, vaan lumoavan herkullinen ruokaisa leipä, joka oli todellinen vaihtoehto pullalle ja viinerille. Eipä näitä näy enää. Missään.

Paitsi nyt näkyy, kun pääsen kotiin ja väännän meille sellaiset leivät, että alta pois.
Mitähän sieltä kaapista löytyykään….

  • Kananmunia –on
  • Pottua – no tottakai on
  • Tummaa leipää –jep
  • Jotain etikkaista – jes
  • Salaattia –noup
  • Kastikeainekset –eiku sittenkin kaupan kautta.

Savukalaleivan kruunaa punajuuri--©Jaana Ahjokangas Makuasioita-ruokablogi

Paitsi nyt näkyy, kun pääsen kotiin ja väännän meille sellaiset leivät, että alta pois.
Mitähän sieltä kaapista löytyykään..

Itse suosin kilohailia, koska sitä saa pienissä erissä ja on siistiä ja näpsäkkää käyttää. Kilohaili on pieni sillikala, josta valmistetaan säilyketeollisuudessa avjovista ja sardiineja, ruoan valmistuksessa voisi sitä verrata silakkaan.

Ja niinhän siinä kävi, että leivät syntyivät kuin issekseen, tosin ei lähellekään niitä taituruuden todistuksia, joita lämmöllä muistelin, mutta tästä on hyvä alkaa, ja aivan mahtava korvike roiskeläpille tai ainaisille kinkkusämpylöille, ja salaattina sitä ihanaa pehmeää keräsalaattia, joka on pullollaan mehevyyttä, muhevuutta ja makua. Kyllä, olen koukussa -myönnetään.

SAVUKALALEIPÄÄ, vassokuu

4 tummaa vuokaleipäviipaletta
4 lehteä pehmeää keräsalaattia
2 pientä keitettyä perunaa
2 kovaksi keitettyä kananmunaa
Savukalaa esimerkiksi savustettua kilohailia
4 ohuehkoa etikkapunajuuriviipaletta
päälle persiljaa ja kastiketta
sitruunalohko vierelle

Kastike leiville

1 dl Kermaviiliä
1 dl maitorahkaa
1 rkl hunajaa
2 tl viskiä
ripaus mustapippuria
2 tl Punajuurimehua
1/2 sitruunan mehu
1 tl sinappia
1 tl kuivattua persiljaa

Sekoita kastikeainekset keskenään.
Levitä kastiketta vuokaleipäviipaleille, levitä pehmeä keräsalaatinlehti leiville ja täytä leivät kylmillä kuorituilla kananmuna- ja perunaviipaleilla, punajuuriviipaleilla ja kilohaililla. Koristele tillillä ja sitruunalla.

Ei kannata menna merta edemmas kalaan--©Jaana Ahjokangas Makuasioita-ruokablogi

Ja niinhän siinä kävi, että leivät syntyivät kuin issekseen, tosin ei lähellekään niitä taituruuden todistuksia, joita lämmöllä muistelin, mutta tästä on hyvä alkaa, ja aivan mahtava korvike roiskeläpille tai ainaisille kinkkusämpylöille, ja kyllä olen koukussa -myönnetään.