SANSIBARIN LEIPÄ

Tässä mukaelma sansibarin sesamileivästä, jota sain ystävälläni maistaa. En oikein ole koskaan välittänyt ohraleivästä, koska harvoin osun tälläämään itseni kohilleen, kun leipä olisi tuoretta, mutta tämän kanssa olikin toinen ääni kellossa. Ihastuin sen vahvaan makuun kertamaistamalla

– sussentään, että tämä leipä osaa olla taivaallisen makuinen heti tuoreeltaan, niin hyvää, että oli aivan pakko tutkia hieman tarkemmin sen anatomiaa.

Mistä moinen ihanuus koostuukaan: No ohhoh, kaurajauhoista! Mitä muuta – kookosmaitoa, muna, hiivaa vettä, hiukka suoloo… – jahas sylttytehdas makumaailman takana onkin siis kookos, joka muuten on kookospähkinän sisuksen hedelmälihasta erilaisin konstein tuotettua valkoista nestettä, joka voi olla lirua tai ihan jämäkkää tavaraa, ollen 35% kasviöljyä josta 90% tyydyttyneitä rasvahappoja, katso tarkemmat ravintoarvot Finelistä ja lisää tietoa kookoksesta sille omistetuilta sivuilta

Mutta säilytyksessä sansibarin seesamileipäsillä on kokemukseni mukaan taipumus hieman leipääntyä ohraleivän tapaan (kuivuminen voi tietenkin johtua myös kananmunasta), joten tee näiden mittojen mukaan, niin jaksat paistella ne ja sen jälkeen jaksatte putsata pöydän syömällä leipäset.Jos et pidä kookosmaidosta, käytä tilalla puolet tai kokonaan jotain muuta maitoa, kuten soija-, tai kauramaitoa. (huom. tl- ja rkl-mitat ovat mittalusikoilla mitattuja, eli ovat isompia kuin ruokailuvälineillä mitattuna)

Eli ei muutaku tuumasta toimeen ja sansibarin seesamileipäsiä tekemään

Sansibarin leipä ja raikkaat uunijuurekset. Lisukkeena belugalinssejä, raikasta salaattia ja viinisuolaheinää

Sansibarin leipä ja raikkaat uunijuurekset. Lisukkeena belugalinssejä, raikasta salaattia ja viinisuolaheinää

SANSIBARIN SEESAMILEIPÄSET

• 3 dl gluteenitonta vehnäjauhoa (sunnuntai)
• 2 dl gluteenitonta kaurajauhoa (Belbake)
• 2,5 dl kookosmaitoa
• 1 kananmuna
• 2 tl kuivahiivaa
• 1 tl himalajan ruususuolaa
• Öljyä tai voita voiteluun ja pannulle
• sesamin siemeniä pinnalle.

Sansibarin leipä paistetaan pannulla seesamin siementen kanssa. Makea kookosmaito antaa leivälle eksoottisen maun. Näitä leipiä teet aina uudelleen niin hyviä ne ovat.

Sansibarin leipä paistetaan pannulla seesamin siementen kanssa. Makea kookosmaito antaa leivälle eksoottisen maun. Näitä leipiä teet aina uudelleen niin hyviä ne ovat.

Sekoita hyvin jauhot kuivahiiva ja suola, lisää lämmitetty kookosmaito ja kananmuna.

Sekoita ensin haarukalla ja lopuksi vaivaa noin 5 – 10 minuuttia. Taikina on löysää ja tarttuvaa, sitkoa ei muodostu niin kuin gluteenia sisältävään taikinaan, lisää ripotellen tarvittaessa jauhoa, mutta jätä löysäksi ja tarttuvaksi, että leipuskeista tulee muhevia.

Kasaa taikinaa kulhossaan ja laita vedottomaan suojattuun paikkaan kohoamaan kaksinkertaiseksi, noin 45 – 60 minuuutiksi.

Kippaa kaksinkertaiseksi kohonnut taikina leivintasolle, vaivaa varovaisesti muutaman kerran. Leikkaa veitsellä taikina 8 osaan. Painele osat varovaisesti lituskaiseksi, älä turhaa muotoile, ettei kuohkeus katoa. Peitä leivinliinalla.

Laita valurautapannu liedelle ja käännä liesi keskilämmölle. Anna rauhassa kuumentua, öljyä pannu.

Voitele kohonneita leipuskeja öljyllä ja ripottele sesamin siemenet päälle, paista pannulla 2 kerrallaan. Käännä levy välillä kolmoselle, ettei pinta ja siemenet pala.

Leipuskat kypsyy muutamassa minuutissa / puoli, voitele pinta ennen kääntämistä. Nosta leivinliinalle  jäähtymään, putsaa pannu lastalla siihen jääneistä seesamin siemenistä ja laita seuraavat potilaat pannulle.

Nauti esimerkiksi masala-chai-teen kera.

Sansibarin seesamileipäset ovat myös mahtava kesäruoka ulkona valmistettuna. katso ideoita  täältä.