Riisipuuro kuuluu elimellisesti suomalaiseen  joulutraditioon,
mutta samalla se sitoo perinteemme osaksi monikulttuurista ruokaperinnettä, sillä riisipuuro tunnetaan lähes kaikkialla maailmassa.
Perinteet – niiden merkitys tiivistyy joulun aikaan, jolloin huomaamattamme ryhdymme valmistautumaan ja tuomaan esille ikivanhoja ja hieman tuoreempia perinteitämme, useinkin liittyen juuri joulupöydän herkkuihin.

Herkuttelu, se olikin vanhaan aikaan joulun ajan odotetuinta antia, sillä vain siten turvattiin tulevan vuoden runsas sato. Tällöin pöydän antimiin kuului kinkku ja laatikot, sekä tietenkin sahti ja muut viljatuotokset, kuten kaura ja ohraryynipuuro.

Lihan, viljan ja juuresten voimalla mentiin vuosisadat. Makeat herkut saavuttivat tavallisen kansan joulupöydän vasta reilut sata vuotta sitten, jolloin valkoinen riisipuuro livahti herrojen pöydästä myös kansan syvien rivien vaatimattomampiin joulupöytiin, ja juuri siitä tuli joulua määrittävä hieno symboli.

Siirtomaista tuodut herkut matkasivat höyrylaivojen lastiruumissa tavallisen suomalaisen saataville 1800-luvun lopulla, myös mantelit, rusinat ja sekahedelmät tulivat kauppoihin ja myöhemmin 1900-luvun alkuvuosikymmeninä niihin oli varaa myös muillakin kuin vauraimmilla talollisilla.

Keskiaikaiseen eurooppalaiseen tapaan manteli tiivistää myös suomalaisessa jouluperinteessä joulun mystisyyttä. Manteli piilotetaan puurokattilaan. Kun puuroa tarjotaan lautasille väki seuraa silmä kovana, ettei minkään valtakunnan huijausta pääse tapahtumaan. Mantelin saajalle luvataan menestystä ja kaikenlaista onnea tulevana vuonna. Mutta manteli ei ollut ainoa onnenkalu joita ruokiin piilotettiin joulun aikaan; myös kolikko tai papu saattoi löytyä puurolusikasta. Ja supisuomalaiseen tapaan joulupöydän tapahtumista ennustettiin myös tulevia, siispä muista pitää lusikastasi ja veitsestäsi kiinni, jotta haluat nähdä vielä seuraavankin joulun.

riisipuuro_makuasioita.fi

RIISIPUURO

2 dl riisisuurimoita
2 rkl voita
4 dl vettä
9 dl maitoa
1 tl suolaa

Huuhdo riisisuurimot hyvin vuorotellen kuumassa ja kylmässä vedessä, kunnes huuhteluvesi on kirkasta.
Sulata voi paksupohjaisessa kattilassa ja kaada vesi joukkoon. Anna kiehahtaa, lisää riisisuurimot ja keitä miedolla lämmöllä kunnes vesi on haihtunut, noin  15-20 minuuttia.
Lisää riisin joukkoon maito, kiehauta ja laske lämpöä. Anna kypsyä hiljalleen, välillä sekoittaen, kunnes riisi on pehmeää, eli noin 45 minuuttia. Lisää suola ja tarkista maku.
tarjoa kanelin ja omenan tai mehukeiton kera.