RAITAJUURICARPACCIO

Mistä ihmeestä nämä nopeasti kypsyvät värikkään raidalliset marianne-juurekset oikein ilmestyivät tähän raitajuuricarpaccioon? No, sieltä historian havinoista, luulen ma. Nämähän taitavat olla totta tosiaan niitä punajuurikkaan alkumuotoja, jotka vasta 1600-luvulla saatiin jalostettua tummanpuhuviksi punaviolettisiksi punajuurikkaiksi. 

En tiedä miten muilla, mutta olen aina kiinnittänyt huomiota punajuurien erilaisiin variaatioihin; toiset ovat naurismaisesti litistyneitä palloja, toiset puolestaan litistyneitä pitkulaisempia juuripullistumia. Entä sisältö – no halkaisupinnasta näkee, että useinkin punajuuri on haaleanraidallinen. Syvänmustanpunaisia enää harvoin osuu kohille.

Makuasioita.fi-ruokablogi-Jaana_Ahjokangas_Photography

Raitajuuricarpaccio.
Italialaisperäisenä carpazzio-nimike sopiikin annokselle oikein hyvin, sillä italialaiset ovat jalostaneet tätä punaista raitajuurikasta siihen kuosiin, jona me sen nyt tunnemme. Kannattaa myös muistaa; vuohenjuusto täydentää hienosti beata vulgaris-perheen antimia. Makuasioita on Jaana Ahjokankaan ylläpitämä ruokablogi vuodesta 2011

Tätä hienoa villiä raidallista juuresta arvostettiin jo antiikin aikana niin salaateissa, kuin lääkekasvina. Arvostus on ollut niin suurta, että sitä kerrotaan tarjotun hopealautasella itsellensä auringonjumalalle, joten kantsis varmaan ottaa omaankin ruokarepertuaariin, ellei se jo tukevasti pönötä siellä.

Beata vulgarista käytettiin salaatteihin jo ajanlaskun alussa. Olisikin mielenkiintoista tietää, mitä he käyttivät juurikkaan mallon mureuttamiseen, sillä itse olen onnistunut kuumentamatta pehmentämään keltajuurikasta sitruunamehulla. Tosin keltajuurikas sopii salaatteihin esimerkiksi uunissa kypsennettynäkin. Makuasioista sitten; mielestäni näissä raitaversioissa viipyilee jonkinasteinen karvauden maku, ja kun tiedetään, että kasvien omat toksiset suoja-aineet maistuvat usein karvaina, haluaisinkin tästä lisää tietoa. Mutta millä sitten oikaista tuota karvasta makua – balsamico auttaa, myös hunajaa voi kokeilla.

Makuasioita.fi-ruokablogi-Jaana_Ahjokangas_Photography

Raitajuuricarpaccio.
Tähän mainioon ohjeeseen sain innotuksen Jamie Oliverilta, joka lienee raitajuuricarpazzion ohjeen isä. Makuasioita on Jaana Ahjokankaan ylläpitämä ruokablogi vuodesta 2011

Raitajuuricarpaccio keltajuurikas on muuten mainio salaatinraikastaja, ja kun sitä purutuntumaa, niin pajon nykyisin peräänkuulutetaan, niin totta tosiaan näillä raitajuurilla sitä saa ruokaan kuin ruokaan. Ja kyllä, keltajuurikkaan väri säilyy kypsennyksen aikana, jopa vahvistuu. Vaikka keltajuurikas on lajinsäilyttäjiltä levinnyt suurempaan tuotantoon, sitä näkee edelleen valitettavan harvoin kauppojen hyllyllä, yleensä kolmen-neljän pienen ja muhkuraisen yksilön erissä. Entäs punainen raitajuuri sitten, jonka pikkunäppärät ruotsalaiset ovatkin nimenneet tämän polkabeataksi. Sitä en ole edes tainnut nähdä kotimaisena versiona, vaikka tässäkin olisi oiva tilaus maan mainioiden makujen metsästäjille – lähiruokaa hienoista juureksista.

Raitajuuren kanssa on vähän sama kuin keltajuuren, paitsi, että raitajuuri päästää värinsä katoamaan kypsennyksen aikana. Eli marinoituna ja etikkasäilykkeenä sopii varsin hyvin. Raakana niitäkään ei ehkä kovin paljoa kannata syödä

Italialaisperäisenä carpazzio-nimike sopiikin annokselle oikein hyvin, sillä italialaiset ovat jalostaneet tätä punaista raitajuurikasta siihen kuosiin, jona me sen nyt tunnemme. Kannattaa myös muistaa; vuohenjuusto täydentää hienosti beata vulgaris-perheen antimia.

Makuasioita.fi-ruokablogi-Jaana_Ahjokangas_Photography

Raitajuuricarpaccio.
Tätä hienoa villiä raidallista juuresta arvostettiin jo antiikin aikana niin salaateissa, kuin lääkekasvina. Arvostus on ollut niin suurta, että sitä kerrotaan tarjotun hopealautasella itsellensä auringonjumalalle. Makuasioita on Jaana Ahjokankaan ylläpitämä ruokablogi vuodesta 2011

RAITAJUURICARPACCIO MARINOINTI

• 1 raitajuuri
• 1 keltajuuri
• 5 dl keitinvettä
• 1 sitruuna
• 2 rkl hunajaa
• 1/2 rkl oliiviöljyä
• 1 tl vaaleaa balsamikastiketta
• ripaus suolaa
• 1 rkl hunajaa halutessasi tarjolle asetettujen viipaleiden päälle
• Suolaviiniheinää

Pese ja kuori juurikkaat. Leikkaa mandoliinilla tai juustohöylällä ohuiksi siivuiksi. Punaiset aivan ohuiksi. Laita keitinvesi kiehumaan, ja laita höyrytä juurikkaat erikseen, jätä al dente, nosta jäähtymään. Varaa kelta- ja punaraitajuurikkaille omat kulhot, joihin laitat 12 dl vettä 1/2 sitruunan mehua, 1rkl hunajaa, 1/2 tl balsamicoa ja ripauksen suolaa.  Anna marinoitua pari tuntia. Valuta ja nosta tarjoilulautaselle. Koristele viinisuolaheinällä ja halutessasi vuohenjuustonokareilla. Tavoitellessasi voimakkaampaa väriyhdistelmää, lisää esille raakamarinoituja punaisia raitiajuuria. Niissä värit hehkuu.

Tähän mainioon ohjeeseen sain innotuksen Jamie Oliverilta, jonka raitajuuricarpazzion  ohjeen mukaan oli kokkaillut mainio Korianterifarmi. Jätin tosin niin tillin kuin sipulinkin pois, ehkä pidemmälle kypsennettyyn versioon ne sopivat paremmin.

 

Makuasioita.fi-ruokablogi-Jaana_Ahjokangas_Photography

Raitajuuricarpaccio.
kantsis varmaan ottaa omaankin ruokarepertuaariin tämä upea raitajuuri, ellei se jo tukevasti pönötä siellä
– on meinaan sen verran paljon niitä suotuisia ominaisuuksia. Makuasioita on Jaana Ahjokankaan ylläpitämä ruokablogi vuodesta 2011

Eikä siinä vielä kaikki; kurkkaa myös näitä:

Ystävänpäiväksi vaaleanpunaista
• Juuressalaatti ja vaaleanpunaiset munat

Tässä puolestaan on hieno kulinaristin herkku, todellisen herraskainen versio punajuurelle. Näitä sopii laittaa leivän päälle ja salaattiin.Sitruunapunajuuri soi crescendoaan upeasti avocadon kanssa. Suosittelen. Ehdottomasti.
• Sofian herraskaiset punajuuret eli vaihtoehto etikkapunajuurille, (lyhyt säilytysaika)

Ja täältä pääset vanhan ja hyväksi havaitun etikkapunajuurien säilöntäohjeen äärelle.
• Mummon etikkapunajuuret