PUOLUKKAPUURO TWISTILLÄ

Nyt on aika tehdä puolukkapuuroa eli puolukkaista vispipuuroa, ja se ei olekaan ihan mitään perushuttua, vaan jotain aivan muuta: silmänruoaksikin oikein somaa, siivilöityä, ja sitruunaista.

Mutta mitäs mitäs, mitä nämä suurimot nyt oikein ovatkaan?  Äitini vanhasta vihkosesta luin että aidot mannasuurimot olisivat mannakasvin siemeniä, mutta noilla aidoilla mannasuurimoilla on vähän käyttöä, jonka vuoksi mannasuurimot tehdäänkin lasivehnästä (durumvehnästä). Sen sijaan korvikesuurimot valmistetaan tavallisesta leipävehnästä.

Vihkossa mainitaan myös saagosuurimot ja polentasuurimot, tapiokasuurimot ja ohrasuurimot. Saagosuurimot tehtiin perunatärkkelyksestä (kuten perunasuurimot) ja niitä käytettiin punaiseksi värjättyinä mehukeittoihin. Olisi myös olemassa aitoja saagosuurimoita, eli saagopalmunytimestä valmistettuja, mutta niitä ei enää myydä. Hmm…. täysin uutta tietoutta vanhoista…

Makuasioita -ruokablogi-Jaana_Ahjokangas_Photography- Makuasioita on Jaana Ahjokankaan ylläpitämä ruokablogi vuodesta 2011 Food blog since 2011

Puolukkapuuro. Tällä kertaa mannaa ei sada taivaalta, vaan kattilaan päätyy ihan kaupasta ostettua vehnästä valmistettua korviketta. Makuasioita on Jaana Ahjokankaan ylläpitämä ruokablogi vuodesta 2011 Food blog since 2011

Entäs tuon ajan polentasuurimot; maissista valmistettua voimakkaan keltaista mannasuurimon kaltaista ja samaan käyttötarkoitukseen tarkoitettua suurimoa. Tapioka puolestaan on kassawapensaan juurimukulatärkkelys, jota käytetään kirkkaitten liemien suurustamiseen ja diettiruoan valmistukseen.

Takaisin mannaan, tällä kertaa sitä ei sada taivaalta, vaan kattilaan päätyy ihan kaupasta ostettua suomalaisesta vehnästä valmistettua – ja siten siis ilmeisesti korvikemannaa – aitoa en ole koskaan edes nähnytkään.

Puolukkapuuro twistillä

– ja millaisella twistillä -no lue lisää niin tiedät mitä tuleman pitää.

Annoksesta riittää yhdelle isoon puolukkapuuron himoon, tai kahdelle annos syvälle lautaselle, tai neljälle jälkiruokakulhoannos.

En yleensä siivilöi marjoja, vaan puolukkapuuro on herkullisinta kun marjat ovat kuorineen, mutta tästä teen astetta herraskaisemman version, joten kuoret ei tähän huttuun kelpaa, mutta rieskataikina odottaa, joten hyvään käyttöön päätyvät.

Makuasioita-ruokablogi-Jaana_Ahjokangas_Photography - Makuasioita on Jaana Ahjokankaan ylläpitämä ruokablogi vuodesta 2011 Food blog since 2011

Puolukkapuuro. Tästä tulee astetta herraskaisempi huttu, joten kuoretkin siivilöidään muille maille. Makuasioita on Jaana Ahjokankaan ylläpitämä ruokablogi vuodesta 2011 Food blog since 2011

VATKATTU MARJAPUURO

6 dl vettä
2 dl puolukoita tai karpaloita
3/4 dl mannaryynejä
1 rkl / 15 ml sokeria + pintaripotteluun
1 rkl sitruunamehua

Marjoja ja laventelin lehtiä koristeeksi

Laita marjat veteen ja kattilaan kiehumaan, anna kiehua 5 minuuttia, painele puukauhalla marjoja kattilan reunaa vasten tai muusisurvimella pohjaa vasten.

Siivilöi marjat, kaada neste takaisin kattilaan, anna kiehahtaa.

Mittaa ryynit mitta-astiaan ja ripottele kattilaan koko ajan sekoittaen. Jatka sekoittamista, laske lämpötilaa, että juuri ja juuri kiehuu ja keittele n 10 minuuttia.

Vaihda vispilä puukauhaan ja sekoita välillä koska puuro palaa helposti pohjaan.

Ota kattila liedeltä, purista sitruunamehu sekaan ja  ripottele hieman sokeria kuorettumisen estämiseksi ja anna jäähtyä.

Kun puolukkapuuro on jäähtynyt vatkaa se sähkövatkaimella vaaleaksi ja kuohkeaksi. Mitä kauemmin vatkaat, sitä vaaleampaa ja ilmavampaa vispipuurosta tulee.

Jaa puuro annoslautasille, ripottele jälleen vähän sokeria päälle, koristele marjoilla ja laventelin lehdillä ja nauti, sillä tässä hutussa on maut kohillaan.

Makuasioita - ruokablogi-Jaana_Ahjokangas_Photography

Puolukkapuuro. Koristele puolukkapuuro erilaisilla marjoilla ja laventelin lehdillä ja nauti, sillä tässä hutussa on maut kohillaan.