Puolukka ihanan happamana marjana soi, kun sen kyytipoikana tarjoaa vanhan ajan vaniljakastiketta. Ihanaa – eikä ollenkaan sitä mummojen muonaa!

PUOLUKKAKIISSELI

• 1 litra vettä
• 250 g puolukoita
• 1/2 dl sokeria

• 4-5 rkl perunajouhoja
• 1/2 dl vettä

Kiehauta vesi kattilassa, survo vähän puolukoita lasin pohjalla tms. tasaisella ja lisää survos + sokeri kiehuvaan veteen, laske lämpö ja anna kiehua noin 10 minuuttia.
Voit siivilöidä kuoret pois, mutta ne ovat terveellisiä, joten jätä kattilaan.
Ota kattila liedeltä, sekoita perunajauhot vesitilkkaan ja kaada ohuena norona koko ajan hämmentäen kattilaan.

Nosta kattila takaisin levylle, anna pulpahtaa yhden kerran, älä keitä! ja nosta kattila työtasolle.
Ripauta sokerihuntu kiisselin päälle, ettei muodostu kalvoa ja anna jäähtyä kannen alla.

Jaana Ahjokangas_makuasioita.fi

VANILJAKASTIKE

Vaniljakastikkeessa suosin vanhoja oppeja, kuten vaikka marttojen ohjetta. Vanilijakastike on niin monikäyttöinen, että se kannattaa tehdä itse, näin voit seurata käyttämäsi sokerin ja muiden lisäaineiden määrää, ja jopa vähentää niitä.
Tässä äitini vanha resepti, joka sopii niin hedelmäruokien kuin paistosten kera tarjottavaksi.

4 dl maitoa
1 muna
1 rkl sokeria
1/2 rkl perunajauhoja
(1 rkl vaniljasokeria valmiiseen kastikkeeseen)

sekoita ainekset kattilassa (ei alumiini) koko ajan vispilöiden, kunnes seos sakenee, älä keitä ettei tule munakokkelia.
Nosta vesihauteeseen (laske vaikka kylmää vettä tiskialtaaseen) ja vispilöi kunnes jäähtyy.
lisää vaniljasokeri vasta jäähtyneeseen kastikkeeseen, ettei vaniljakastikkeestasi tule kitkerää.

Jaana Ahjokangas_makuasioita.fi