Kotimaisista pakastepuolukoista hillon teko on helppoa kuin heinänteko –onnistuu jopa mikrossa– joten ei ole mitään syytä jättää käyttämättä näitäkään metsän tarjoamia makuasioita…eiku -aarteita.

Sopivan makeaa hilloa saat mistä pakastemarjoista tahansa, esimerkiksi täytekakkuun, kääretorttuun tai leivonnaisiin. Mikäli teet hilloa pienen määrän ja tarkoitus olis käyttää se myös kohtuullisen nopeasti, sokeria lisätään murto-osa siitä mitä tarvittaisiin, jotta hillo säilyisi esimerkiksi vuoden.  Ja muista: tavallinen sokeri käy, ei tarvitse hillosokereita tai marmeladisokereita. Kannattaa muistaa myös se, että puolukka ei tarvitse periaatteessa sokeria ollenkaan, jos vain makunystyräsi kestävät se happamuuden, pienellä harjoittelulla sekin kyllä onnistuu.

Sulata marjat, survo lusikalla haarukalla (isompi määrä survotaan perinteisesti pulikalla, mutta myös pesty virvoitusjuomapullo sopii tarkoitukseen).

Survokseen voi jättää osittain myös kokonaisia marjoja ja kun survos on mieleistäsi sopivaa, lisää maun mukaan sokeria, esim 1 dl sokeria / 5 dl marjoja.

Puolukkaa! Tätä syksy parhaimmillaan on; pelkkää puolukkaa

Tätä syksy parhaimmillaan on, pelkkää puolukkaa – eikä ole niin nokonnuukaa, jos seassa on ötökkä poikineen.

Kuumenna marjaseosta hitaasti.  Kun survos alkaa kiehumaan, laske lämpöä ja anna porista miedolla lämmöllä  noin 15- (puolukat) tai 10 minuuttia (mansikat, mustikat jne). Kerää pintaan muodostuva vaahto pois. Nosta kattila liedeltä ja anna jäähtyä välillä sekoitellen.

Kuumenna lasipurkit metallikannet irrallaan uunissa puhtaan leivinpaperin päällä noin 100 astetta /15 minuuttia.

Nosta kuumat purkit varovasti lusikan varrella tms pois uunista.
Purkita hillo kuumana, älä sotke reunoja: pyyhi puhtaalla rievulla valumat ja tölkin suuaukko. Laita heti kansi tiukasti päälle, anna jäähtyä rauhassa.

Mikäli et halua tehdä keräämistäsi puolukoista hilloa, vaan haluat nauttia marjat tuoresurvoksena, sekin käy. Puolukkasurvos säilyy jääkaapissa alahyllyllä.

Jos käytettävissä ei ole kuin ulkolaisia puolukoita tai karpaloita, marjat on ensin kuumennettava kunnolla, Evira antaa ohjeistuksen: kuumennus kauttaaltaan vähintään 5 minuutin ajan 90 asteessa tai keittää 2 minuutin ajan.

 

Puolukkaa! Tätä syksy parhaimmillaan on; pelkkää puolukkaas_makuasioita.fi

Siinä ne puolot pötköttää valkoisen hellässä huomassa. Nam