Laita kesä leivän päälle!
Kesäaamun piristää punajuuririeskat ja raikas maitojuusto-voikukkalevitte

Näin kuulaana kesäaamuna, kun piha on vielä märkä edellisyön jäljiltä on vaan niin kesäntuntuista loikkia varvastossuissa noukkimaan voikukanlehtiä, josta tuoreimmat jo kurkottelevat terhakkaana pystypäisnään.

muutama kourallinen tuoreita voikukanlehtiä, pehmeää vasta tiputettua maitojuustoa, palsternakkaa, ripaus piparjuurta, tippa hunajaa muutama ihanainen ruusunterälehti ja avot – mitä herkullisin levite on kasassa – niille meheville punajuuririeskoille, jotka uunissa tekevät jo tuloaan.

Marssijärjestys tässä aamupalassa olisi se, että ensin tehdään maitojuusto valumaan, sitten rieskat paistumaan ja sen jälkeen hakemaan voikukan lehtiä.

Näpsäkän perinteisen maitojuuston ohjeen saat napattua tämän linkin kautta. Vassokuu.

Voikukkaa leivälle. Voikukkaa kannattaisi katsella hieman eri perspektiivistä, kuin mihin olemme tottuneet – se ei meinaan välttämättä aina ole vain rikkaruoho, josta pitäisi päästä eroon, ja lopullisesti. Voikukan lehdet sisältävät noin kolminkertaisen määrän miltei kaikkia ravinteita muihin salaattikasveihin verrattuna.

Voikukkaa leivälle.
Voikukkaa kannattaisi katsella hieman eri perspektiivistä, kuin mihin olemme tottuneet – se ei meinaan välttämättä aina ole vain rikkaruoho, josta pitäisi päästä eroon, ja lopullisesti. Voikukan lehdet sisältävät noin kolminkertaisen määrän miltei kaikkia ravinteita muihin salaattikasveihin verrattuna.

PUNAJUURIRIESKAT

Tämä ohje on mukailtu Myllyn paras- kauraleipien ohjeesta, ja se on siitä mainio, ettei tarvitse vaivata eikä kohottaa.  Tässä punajuuri tekee taikinasta raskasta, joten turha odottaa mitään pulleita leipäsiä, vaan leipä jää rieskamaiseksi ja pehmeän kosteaksi. Jauhoina voit käyttää mieleisiäsi.

• 1,5 dl gluteenitonta vehnäjauhoa
• 1 dl tattarijauhoa
• 2 dl kaurahiutaleita
• 1 tl leivinjauhetta
• 1 punajuuri hienoksi raasteeksi raastettuna
• 40g voita sulatettuna
• 1 dl maitoa
• 1rkl hunajaa tai siirappia
• 1/2 tl suolaa

Sekoita ensin kuivat ainekset ja sitten kosteat aineet kuiviin. Levitä tasainen kerros leivinpaperilla vuoratulle uunipellille ja paista 200 asteessa uunin keskiosassa 30-40 minuuttia. Leikkaa riseka tuoreeltaan paloihin.

Maitojuuston voit sekoittaa villivihanneksiin, joista juusto saa lisää näköä, makua ja massaa . Ruusun terälehdet kaunistaa kattauksen

Voikukka-ruusu-maitojuusto. Maitojuuston voit sekoittaa villivihanneksiin joista juusto saa lisää näköä, makua ja massaa. Ruusun terälehdet kaunistaa kattauksen

Voikukka  Taraxacum officinale

Voikukan erinomaisuudesta voi pitää mielessä vaikka vain sen nimestä muodostuva ohje:  latinankielinen sukunimi Taraxacum on johdos kreikankielisistä sanoista ”taraxis” (eräs silmäsairaus) ja ”akeomai” (parantamista tarkoittava sana).

Voikukkaa kannattaisi katsella hieman eri perspektiivistä, kuin mihin olemme tottuneet – se ei meinaan välttämättä aina ole vain rikkaruoho, josta pitäisi päästä eroon, ja lopullisesti. Voikukan lehdet sisältävät noin kolminkertaisen määrän miltei kaikkia ravinteita muihin salaattikasveihin verrattuna. Erityisesti C- ja A-vitamiineja sekä kalsiumia ja rautaa voikukassa on runsaasti. Nitraatteja voikukka sisältää vähemmän kuin viljellyt salaatit.

Etelä-Euroopassa ja rapakon takana voikukka on kuitenkin arvostettu viljelykasvi, rohtona se  tuli tunnetuksi 1300-luvun tietämissä. Tässäkin on hyvä muistaa, että voikukkalajeja on satoja, joista meillä on peräti 65 kotoperäistä lajia, joita kannattaisi metsästää ja maistella makuja. Voikukan kuivattuja lehtiä voidaankin käyttää esimerkiksi puhdistavana kevätkuurina teen muodossa, jossa 2 tl kuivattuja voikukanlehtisilppua kiehautetaan ja juodaan vuoropäivinä nokkosteen kanssa. Elias Lönnrotilla oli myös omat ohjeensa voikukan lääkinnällisessä käytössä.

Maitojuusto-voikukka. Napakka nyytti ja maitojuustosta tulee napakka pakkaus - ihan veitsellä leikattavaa voileivänpäällystä. Käytä mausteena perinteisiä pippuria ja suolaa, mutta villivihannekset ja villiyrtit tekee tästä herkusta sen mikä se on - kesän parasta antia - ja luomumaidosta kun teet, niin mautkin ovat kohillaan.

Maitojuusto-voikukka. Napakka nyytti ja maitojuustosta tulee napakka pakkaus – ihan veitsellä leikattavaa voileivänpäällystä. Käytä mausteena perinteisiä pippuria ja suolaa, mutta villivihannekset ja villiyrtit tekee tästä herkusta sen mikä se on – kesän parasta antia – ja luomumaidosta kun teet, niin mautkin ovat taatusti kohillaan.

 

MAITOJUUSTO-VOIKUKKALEVITE

• 2 dl maitojuustoa tulee 1 litrasta punaista luomumaitoa
• 2 dl pilkottuja voikukan lehtiä, poimittuna määrä noin 1/2 l
• 1 keskikokoinen palsternakka
• 1/2 tl hunajaa
• pieni pala piparjuusta raastettuna
• muutama ruusun terälehti tuoreena tai kuivattuna
• hippunen pippuria

Huuhtele voikukat ja revi voikukan lehdistä keskiruoto pois, tee lehtipaloista hakkelusta ja sekoita maitojuuston kanssa

Huom: Jos haluat että massa on tiivistä ja voikukat on jo valmiina juustossa, sekoita  silloin voikukat  jo kattilassa juustoon.

Tällä kertaa tein niin että murskasin juuston voikukan lehtien  kanssa sekaisin.

Marssijärjestys tässä aamupalassa olisi se, että ensin tehdään maitojuusto valumaan, sitten rieskat paistumaan ja sen jälkeen hakemaan voikukan lehtiä.

Marssijärjestys tässä aamupalassa olisi se, että ensin tehdään maitojuusto valumaan, sitten rieskat paistumaan ja sen jälkeen hakemaan voikukan lehtiä.

XOXO