Rieska on suomalaista ruokaa, jota aikuisena muistellaan lähes poikkeuksetta suurella kaiholla. Mutta ei hätää – sitähän voi tekaista vaikka joka päivä, niin helppoa se on. Ainekset löytyy melkein joka kodin kaapista, pottumuusia, tai hiutaleita ja jauhoja, eikä mitään turhia kommervenkkejä, vaan kylmästi ainekset sekaisin, lätty tasaiseksi pellille tai paistinpannulle ja pellit ja pannut kuumaan. Odotetaan – otetaan uunista ja putsataan rieskat parempiin kitusiin.

PERUNARIESKA

5 dl löysää perunamuusia
2-3 dl myllyn paras sämpyläjauhoja
1 kananmuna
0,5 tl suolaa
1 dl marjoja tai kuivattuja hedelmäpaloja

Sekoita ainekset keskenään nopeasti lastalla.
Tee pikkurieskoja uunipellille 8-10 kpl
Tasoittele jauhotetulla lastalla ja haarukalla.

Halutessasi painele riskoihin marjoja tai kuivattuja hedelmänpaloja.
Paista 225 asteessa kauniin kullanruskeiksi.

Jaana Ahjokangas_makuasioita.fi

Perunarieskaan sopii myös tuoreet tai kuivatut ruusunkiulukat makua ja väriä antamaan. Suosi suomalaista ruusua, ja pohdi, kuinka voit istuttaa muutaman äkäruusun kotometsään.

HIEMAN RUUSUN KIULUKOISTA

Tosiasia on, että Suomessa on käytetty ruusunkiulukoita, eli ruusunmarjoja jo vuosituhansia rohtona, kauneudenhoitotuotteena eikä muuten vähiten  C-vitamiinin lähteenä, sillä siinä on meinaan niin paljon C-vitamiinia, että sitrushedelmä kalpenee punaposkisen kiulukan rinnalla.

Ja pojat, että niitä on kerätty: kuudesta luonnonvaraisesta ruusulajikkeesta kiulukkaa, lehteä kukkaa ja siementä on riittänyt pitämään tämän katajaisen kansan tolpillaan vaikeinakin aikoina. Vaan ei enää. Tuskin enää missään edes mainitaan ruususunmarjan terveysvaikutuksista, miksi haloo, ja jos jotain mainitaan, niin meille kerrotaan, kuinka ruotsinmaalla tykkäävät keitellä ruusunmarjoista kiissulia.

Kiulukoita osattiin käyttää jo menneinä aikoina monin eri tavoin, mutta teollisen elintarviketuotannon ja tuontipyrkimysten vuoksi tämä ilmainen ihmeaine jätettiin unholaan. Ja siellähän se poloinen on ollutkin, metsiemme aatelinen, tuoksuva kaunokainen.

Tosiasia on, että Suomessa on käytetty ruusunkiulukoita, eli ruusunmarjoja jo vuosituhansia, eikä muuten vähiten C-vitamiinin lähteenä, sillä siinä on meinaan niin paljon C-vitamiinia, että sitrushedelmä kalpenee punaposkisen kiulukan rinnalla. Ja pojat, että niitä on kerätty: kuudesta luonnonvaraisesta ruusulajikkeesta kiulukkaa, lehteä kukkaa ja siementä on riittänyt pitämään tämän katajaisen kansan tolpillaan vaikeinakin aikoina. Vaan ei enää. Tuskin enää missään edes mainitaan ruususunmarjan terveysvaikutuksista. ©Jaana Ahjokangas Makuasioita.fi

Tosiasia on, että Suomessa on käytetty ruusunkiulukoita, eli ruusunmarjoja jo vuosituhansia, eikä muuten vähiten C-vitamiinin lähteenä, sillä siinä on meinaan niin paljon C-vitamiinia, että sitrushedelmä kalpenee punaposkisen kiulukan rinnalla. Ja pojat, että niitä on kerätty: kuudesta luonnonvaraisesta ruusulajikkeesta kiulukkaa, lehteä kukkaa ja siementä on riittänyt pitämään tämän katajaisen kansan tolpillaan vaikeinakin aikoina. Vaan ei enää. Tuskin enää missään edes mainitaan ruususunmarjan terveysvaikutuksista.

Ruusunmarja on paras C-vitamiininlähde

Ruusunmarja on maamme paras C-vitamiininlähde eli noin 10 kertaa enemmäin kuin seuraavaksi parhaat, ja kas vain, se C-vitamiini myös säilyy paremmin ruusunmarjassa kuin missään muualla…hmm pistää miettimään… Myös karoteenin lähteenä se on aivan verraton.

rosa rugosan lehdet ovat parhaita

Jos keräät vihreitä lehtiä teeksi, ja valinnannvaraa on, niin valitse äkäruusun eli kurttulehtiruusun karvaisia ja nystyisiä lehtiä, käytä niitä yhdessä mesiangervon, horsman tai lehmuksen lehtien kanssa.

Äkäruusu eli tomaattiruusu tarjoaa mainiot kiulukat ruususalaattiin, tässäpä äitini kätköistä vanha ohje

Äkäruususalaatti

• 500 g  äkäruusun eli tomaattiruusun (Rosa rugosa kurttulehtiruusu) kiulukoita
• 0,45 dl ruokaetikkaa
• 2 dl sokeria
• 3 dl vettä
• 5 neilikkaa
• 1 kanelitanko

Puhdista ja halkaise kiulukat, poista siemenet pienellä lusikalla,  huuhdo kiulukat hyvin. Keitä etikasta, sokerista, vedestä ja mausteista liemi, kuori vaahto ja laita kiulukat liemeen, kiehauta ja kaada puhtaisiin lasitölkkeihin.