SYKSY TOI TULLESSAAN HEDELMÄHYLLYLLE PERSIMONIN

Persimoni, olen ihmetellyt tätä herkkua, jolla on monta nimeä kuin rakkaalla lapsella, sillä makeaa, vähän luumulta maistuvaa kasvista olen huomannut kutsuttavan myös nimellä Kaki tai Sharon, mutta mitenköhän on, mistä on kysymys?

Todellisuudessa nimi riippuu siitä, mistä oranssinvärinen herkku on kotoisin. Israelista tuleva kasvis tunnetaan Sharon-nimellä. Kakiksi kutsutaan japanilaista kasvista ja Persimonit ovat espanjalaisia. Kaikki kuitenkin saman kasvin eri lajikkeita. Myös lajimäärityskin on ollut pielessä; olen noukkinut kasviksen aina hedelmähyllystä ja mieltänytkin sen aina kokonsa ja makunsa puolesta hedelmäksi, mutta satokausikalenteri.fi -sivuilta luin, että  se on kasvitieteelliseltä luokitukseltaan marja.

persimoni, sharon, kaki_makuasioita.fi

Persimoni on yllättävän monipuolinen. Se sopii syötäväksi ihan sellaisenaan, mutta sen maku sopii
myös vihannesten tapaan vaikka sosekeiton aineeksi. Persimonin voi syödä hieman raakanakin,
samaten Sharonin, mutta Kakin vain erittäin kypsänä. Kovassa Kakissa on paljon parkkihappoa,
ja sen maku on todella kitkerä.

Jos haluat Persimonin erittäin makeana, odota ruskeiden pilkkujen muodostumista sen pintaan.
Hedelmä on silloin kypsimmillään ja sen maku on todella makea. Vähän niin kuin banaanikin,
ruskeatäpläisenä se on läpikuultavana pehmeämmillään ja makeimmillaan.

 persimoni-pihlajanmarja-kompotti_makuasioita.fi

PIHLAJANMARJA-PERSIMOONIKOMPOTTI

2 kypsää persimoonia
2 rkl pihlajanmarja-omenahilloa (katso ohje täältä) tai punaisia viinimarjoja
2 rkl hunajaa (ripaus raastettua inkivääriä)
2 tl sitruunamehua
Pilko persimooni pieniksi kuutioiksi kulhoon, lisää muut ainekset, sekoita.

 

persimoni-pihlajanmarja-kompotti_makuasioita

persimoni-pihlajanmarja-kompotti_makuasioita