Mikä on päältä musta ja sisältä 73 muhevaa värikästä ruokaohjetta sisältävä paketti? No sehän on Meri-Tuuli Lindströmin tuhti mustakantinen Pataruokaa-keittokirja.

PATARUOKAA – OODI YHDESSÄOLOLLE

Tämä mielenkiintoinen ja mutkattoman ruoanlaiton puolesta ilosanomaa jakava Pataruokaa-kirja on kokki ja tv-juontaja Meri-Tuuli Lindströmin toinen keittokirja, jonka alkusanoissa Meri-Tuuli kertoo ystäviensä kanssa pataa ja lautaspelejä-kutsun tarkoittavan illanistujaisia -ja sellainen henki kumpusi myös kirjasta, jota tukee myös utuinen lifestyle-henkinen kuvitus.

Pataruoat ovat siitä hyviä, etteivät ne sido isäntäväkeä lieden ääreen, vaan ruoat valmistuvat lähes itsekseen, ja siitä tässä kirjassa on kyse – rennosta yhdessäolosta hyvän ruoan äärellä, niin hyvän, ettei se edes kaipaa pönkittäjäkseen niitä astiakaapin ykkösaarteita, vaan konstailemattomat kalut ja tykötarpeet ovat just passeleita.

Lindström Pataruokaa keittokirja kannustaa hitaaseen ja helppoon ruoanlaittoon. Mukana portugalilais-, vietnamilais- ja intialaisia makuja tutuissa ja vähän vieraammissakin resepteissä.

Lindström Pataruokaa keittokirja kannustaa hitaaseen ja helppoon ruoanlaittoon. Mukana portugalilais-, vietnamilais- ja intialaisia makuja tutuissa ja vähän vieraammissakin resepteissä.

MAKUMUISTOISSA MUKANA HIPPUNEN EKSOTIIKKAA

Kirjailijan lapsuuden portugali-muistojen elämänpiirin verkkainen tahti rakentaa makupohjaa Pataruokaa-kirjalle. Kirja sisältää helppoja arkipatoja, rakkaimpia  muistoja sekä helppoja arkipatoja, joista voi aistia portugalilaisen, vietnamilaisen ia intialaisen maun läsnäolon.

Ruokaohjeet ovat tutuista klassikoista, karjalanpadasta eksoottisempiin vaihtoehtoihin, kuten brasialialaiseen feijoadaan – joka muuten vaikuttaakin yllättävän tutulta, kun reseptiä syynää vähän tarkemmin: papuja, kasleria ja makkaraa – tosin koko helahoito valmistuukin samassa padassa.

Linssipataa maa-artisokan kera. Meri-Tuuli Lindström, Pataruokaa. Tummanpuhuvan linssipadan ainekset koossa. Ihanat maa-artisokat kruunaavat padan. Jos kypsennät ne erikseen, niiden valkoisuus säilyy.

Linssipataa maa-artisokan kera. Meri-Tuuli Lindström, Pataruokaa.
Tummanpuhuvan linssipadan ainekset koossa. Ihanat maa-artisokat kruunaavat padan. Jos kypsennät ne erikseen, niiden valkoisuus säilyy.

PATARUOKASA – HITAASTI JA VERKKAASTI 

Paitsi, että on mukavaa, että padan voi laittaa keskelle pöytää ja vieraat saavat palvella itseään, kirjalla voisi nähdä myös muunlaisia missioita, esimerkiksi terveellisen hitaasti haudutetun ruoan puolestapuhujana, sekä tietenkin unohdetun suomalaisen uuniruokakulttuurin nostaminen ruokatrendiviidakon keskiöön. Nämä missiot sopivat mainiosti ainakin minun pirtaan, sillä kirjasta huokuu hitaan elämän kunnioitus. Kirja antaa osaltaan oikeutuksen hitaanlaiseen elämän rytmiin ja verkkaiseen ruoan odotukseen ja tietenkin konstailemattomaan kattaukseen, muistuttaen meitä siitä mikä on tärkeintä myös pöydän ääressä – ystävät ja läheiset.

MIKÄ OLI PARASTA

Kun mietin kirjan parasta antia – sen tarkkaan mietittyjen ohjeiden ja tarkkaan mietityn ulkoasun ja ruokakuvien lisäksi –  mieleen muistuu eittämättä kirjan kattavat tietopaketit padoista, liemistä, lihoista, makkaroista ja leikkeleistä. Unholaan ei jää myöskään palkokasvit ja ryynit, saatika patojen makupohjat, vain muutaman mainitakseni.

Koska varastossani on useita kiloja maa-artisokkaa odottamassa pikaista käyttöä, päätin ottaa työn alle linssipadan maa-artisokkain kera. Ja kyllä vaan sitä teen toistekin. ohje sisältää erityisen hyvän yhdistelmän erilaisia raaka-aineita, joita ei olisi tullut mieleenikään yhdistää samaan ateriaan – beluga-linssien, sellerin ja maa-artisokan liitto oli todellinen makuelämys. Myös kypsennysajat osuivat omassa uunissani nappiinsa.

Siinä ne hohtavat – valkoiset pähkinäisen maukkaat maa-arisokat pitkään muhineen mausteisen linssipadan kunkkuna. Meri-Tuuli Lindström, Pataruokaa

Siinä ne hohtavat – valkoiset pähkinäisen maukkaat maa-arisokat pitkään muhineen mausteisen linssipadan kunkkuna. Meri-Tuuli Lindström, Pataruokaa

Selvää on, että tämän monella tasolla puhuttelevan keittokirjan kanssa aloittelevaltakaan kokilta ei jää sormi suuhun patansa kanssa.

Kirjailija: Meri-Tuuli Lindström

Kirja: Pataruokaa

Sivuja: 192

Kustantaja: WSOY

ISBN: 978-951-0-41850-5

Mistä: Arvostelukappale kustantajalta

Kuinka monta tähteä (0-5) : *****

Meri-Tuuli Lindström on kokki ja tv-juontaja. Patakirja on hänen toinen keittokirjansa, ja se jatkaa Mökin keittokirjan (2015) viitoittamaa mutkattoman ruoanlaiton linjaa. Meri-Tuuli tarjoaa mieluiten ruokaa, jonka voi nostaa padassa tai kattilassa keskelle pöytää vieraiden jaettavaksi.