PALSTERNAKKAVANUKAS, JUMALAISEN HYVÄÄ LÄHIRUOKAA

Tosiaankin, tämäkin mokoma juures on sieltä jumalten valtakunnasta, eli antiikin kreikasta kotoisin, kuulemma. Viljelty ensin lääkekasvina, ja myöhemmin keskiajalla jalostuksen tuloksena juuret olivat jo kooltaan syömäkelpoisia – ja syömäkelpoinen tämä porkkanan pehmeämpi sukulaisheppu todellakin on. Sen pehmeän pähkinäinen makea maku lumoaa satalasissa, joten kannattaa pitää housuistais kiinni kun tämän veitikan kanssa lähtee ruoantekohommiin.

Toinen aines tässä Satokauden ruokaa-kirjan hienossa ohjeessa on kikherne, josta olen käyttänyt kahviherneen nimeä – miksikö, no Cicer arietinum – kikkahviherne alias kahviherne alias kikherne. Tästä herneestä on ilmeisesti tehty ennen kahvin korviketta, näin muistan äitini resepteistä lukeneeni.

Ja kyllä, palsternakkavanukkaan ohje on Satokauden ruokaa kirjasta, josta kirjoitin myös blogiin.
Tämä kirjaan valittu resepti on vuodelta 1912, ajalta ennen Suomen itsenäisyyttä, tosin ohjeen hieno palsternakkavanukas ja kikherneet curryvoin kera lienee hieman modistettu, vaikka kikherneitä kasvatettiinkin tuolloin myös Suomessa, niitä tuskin maustettiin curryllä -tai… mistä sen tietää?

Satokauden ruokaa-kirja-testissä-makuasioita.fi Sisältö on jaettu vuodenaikakohtaisiin lukuihin ja vuodenaikojen ruoka-aine-tarjontaan, joista on kirjaan ammennettu innostavia, kokkaamaan houkuttelevia herkullisia perinneruokaohjeita – ©Jaana Ahjokangas Makuasioita.fi

Palsternakkavanukas Satokauden ruokaa-kirjasta Nyt -kirja-testissä-makuasioita.fi
Sisältö on jaettu vuodenaikakohtaisiin lukuihin ja vuodenaikojen ruoka-aine-tarjontaan, joista on kirjaan ammennettu innostavia, kokkaamaan houkuttelevia herkullisia perinneruokaohjeita.

Mutta reseptiin, Satokauden ruokaa kirjassa kikherne-osuus on *-merkitty, eli ohjeen modifioinnin yhteydessä kikherneet on lisätty reseptiin, tai niiden tilalla on ohjeessa ollut jotakin muuta, esimerkiksi härkäpapu tai ruokaherne. Mutta kuivakka kikherne curryvoilla mehevöitettynä sopii mainiosti palsternakan kanssa. Kuriositeettina mainittakoon, että on on suorastaan ihme kun sain palsternakkavanukkaan säilymään kuvattavaksi asti, niin hilkulla oli etten syönyt tätä jumalaisen ihanaa, pehmeän pähkinäisen makeaa valkoista herkkua suoraan kattilasta.

Tosiaankin, tämäkin mokoma juures on sieltä antiikin kreikasta kotoisin, kuulemma. Viljelty ensin lääkekasvina, ja myöhemmin keskiajalla jalostuksen tuloksena juuret olivat jo kooltaan syömäkelpoisia – ja syömäkelpoinen tämä porkkanan pehmeämpi sukulaisheppu todellakin on. Sen pehmeän pähkinäinen makea maku lumoaa satalasissa, joten kannattaa pitää housuistais kiinni kun tämän veitikan kanssa lähtee ruoantekohommiin. – ©Jaana Ahjokangas Makuasioita-ruokablogi

Palsternakkaa vanukkaaseen ja kahviherneitä kyytipojaksi
Tätä hienoa pähkinäisen aromikasta makeaa juuresta voi löytää kasvamasta vaikka teiden varsilta. Tunnistat palsternakan tillimäisestä keltaisesta kukkakruunusta, tosin paljon suuremmasta sellaisesta.

PALSTERNAKAT

• 500 g palsternakkaa + suolaa+ vettä
• 1 dl kuohukermaa
• 1 rkl voita
• 1 rkl klementiinin tai satsuman mehua

KIKHERNEET CURRYVOISSA

• 200g kypsiä kikherneitä
• 50g voita
• 2 tl curryjauhetta
• 1 tl klementiinin tai satsuman kuorta
• 1 rkl klementiinin tai satsuman mehua

MITÄ TEIN

Raaputin palsternakat puhtaiksi, paloittelin pienemmäksi ja höyrytin kypsiksi. Kippasin palsternakkakuutiot kulhoon, lisäsin kerman, vähän sulaa voita ja ripauksen suolaa ja satsuman mehua. Soseutin koko hoidon sauvasekoittimella aivan tasaiseksi. Jätin kannen alle ja pyyhkeen sisään lämpimään odottamaan.
Kikherneitä varten sulattelin voin paistinpannulla, maustoin kurkumalla ja mustapippurilla (minulla ei ollut currya) annoin seoksen kypsyä pannulla, kunnes lisäsin edellisenä iltana keittämäni kikherneet. Lisäsin myös raastettua satsuman kuorta ja mehua.
Laitoin palsternakkavanukkaan (sen mitä siitä oli jäljellä) tarjoilulautaselle, tein pienen kuopan keskelle, johon lisäsin kikherneet liemineen.

Kahviherneitä artisokkavanukkaan kanssa<br /> 1900-luvulle tultaessa peruna ja porkkana olivat syrjäyttäneet tämän hienostuneen pähkinäisen juurekkaan lapsipuolen asemaan, jossa se saikin kituuttaa vaatimattomana liemijuureksena, kunnes Kotimaiset kasvikset ry nosti sen vuoden vihannekseksi 2014. Siitä lähtikin palsternakan uusi tuleminen, ja siksi saamme nauttia palsternakan nyt lähes ympärivuotisesta tarjonnasta. – ©Jaana Ahjokangas Makuasioita.fi

Kahviherneitä artisokkavanukkaan kanssa
1900-luvulle tultaessa peruna ja porkkana olivat syrjäyttäneet tämän hienostuneen pähkinäisen juurekkaan lapsipuolen asemaan, jossa se saikin kituuttaa vaatimattomana liemijuureksena, kunnes Kotimaiset kasvikset ry nosti sen vuoden vihannekseksi 2014. Siitä lähtikin palsternakan uusi tuleminen, ja siksi saamme nauttia palsternakan nyt lähes ympärivuotisesta tarjonnasta.