Se olisi sitten bagelin aika.

Porukat pyytää hampurilaisia, mutta yritän tässä ujuttaa sekaan vähän muutakin kuin vehnäsämpylää ja jauhelihapihviä, eli bageleita ja linssipihvejä  + lisukkeeksi jotakin raikasta kesäistä ja villivihannekselta maistuvaa. katsotaas mitä saadaan aikaan – mutta aloitetaan bageleista.

Mitäs ne sitten oikein on, no vesirinkileiltä näyttää, mutta jos puhutaan paksuista bageleista, ne ovatkin sitten jo ihan jotain muuta, ainakin jos näin perstuntumalta joutuu luonnehtimaan.

Bagel ei tule ruotsin sanasta baka leipoa, vaan muisnaisscandinavisesta poika-sanasta baugr, eli sanasta, joka tarkoitti sittemmin myös kaarta ja rengasta, nykyenglannissa bow ja Ruotsissa båge. Mielelläni siis ajattelen että kyse on muinaissuomalaisesta poika sanasta, sillä muinoin oli traditiona tuoda bageli synnyttäneelle äidille vaivan palkaksi lapsivuoteeseen, josta sittemmin rinkeli on saanut nimensä 1600-luvulla.

Vesirinkelit kiehautetaan nopeasti ennen paistamista. Jos käytät tattarijauhoja, rinkelit ovat tuhtia tavaraa ja ehkä hankalia käännellä vesikattilassa, joten paras keino olisi kannatella sitä sen 10-20 sekuntia reikäkauhassa, valuttaa ja nostaa siitä pellille.

Paksuja Bageleita pöytään - kyllä näitä menee yksi jos toinenkin. Porukat pyytää hampurilaisia, mutta yritän tässä ujuttaa sekaan vähän muutakin kuin vehnäsämpylää ja jauhelihapihviä, eli bageleita, lisukkeeksi jotakin raikasta kesäistä ja villivihannekselta maistuvaa. katsotaas mitä saadaan aikaan.–©Jaana Ahjokangas Makuasioita-ruokablogi

Paksuja Bageleita pöytään – kyllä näitä menee yksi jos toinenkin.
Porukat pyytää hampurilaisia, mutta yritän tässä ujuttaa sekaan vähän muutakin kuin vehnäsämpylää ja jauhelihapihviä, eli bageleita, lisukkeeksi jotakin raikasta kesäistä ja villivihannekselta maistuvaa. katsotaas mitä saadaan aikaan.

Bageleita voi täyttää tietenkin millä täytteillä haluaa, vaikka konventioitakin yritetään tuputtaa, mutta meille se ei kelpaa, vaan täytämme lounasbagelimme millä haluamme – tällä kertaa puolet kasvispihveillä ja puolet jauhelihapihveillä.

Taikinasta tulee 9 kohtalaisen isoa bagelia.

• 4 dl vehnäjauhoja
• 4 dl tattarijauhoja
• 2 tl kuivahiivaa
• 1 tl psylliumia
• 3,5 dl vettä
• 1 ½ rkl sokeria
• 1 tl suolaa

Keittämiseen:
• 1 l vettä
• 1 rkl suolaa

Lämmitä vesi noin 42 asteiseksi. Lisää veteen kuivahiiva sokeri ja psyllium, sekä muutama desi jauhoa. sekoita ja anna viivähtää hetki. Mittaa sillä välin jauhot toiseen kulhoon, tee kuoppa keskelle ja kaada kuoppaan vesi-hiiva-seos koko ajan puukauhalla sekoittaen. Vaivaa taikinaa kunnes irtoaa sormista. Peitä taikina hyvin ja kohota vedottomassa paikassa noin kaksinkertaiseksi.

Nosta kohonnut taikina leivinlaudalle painele kuplat pois ja jaa taikina 9 osaan. Muotoile taikinapaloista pyöreitä, paina sormilla reikä keskelle, venytä vähän ja nosta leivinpaperilla vuoratulle uunipellille. Peitä leivinliinalla.

Laita sillä välin vesi ja suola kuumenemaan.

Kun vesi kiehuu, ota reikäkauha ja käytä bageleita yksitellen kiehumassa noin 10-20 sekuntia. Jos kääntäminen onnistuu, käännä, muuten voit upottaa bagelia. Nosta reikäkauhalla takaisin uunipellille. Tee samoin lopuille rinkeleille. Jos haluat siemeniä pintaan ripottele ne neti kostean rinkelin pintaan.

Paista 225 asteessa noin 15-20 minuuttia, riippuen rinkeleiden koosta ja painosta. Nosta kullanruskeaksi paistuneet bagelit jäähtymään, halkaise  ja täytä.

Bagelien täytteeksi sopii tulisen lämmittävät linssipihvit vihreistä linsseistä
ja höysteeksi todella ihanaa ja raikasta palsternakka-voikukka-kermaviilisalaattia ja ihanat sitruunapunajuuret. Myös pehmeä vuohenjuusto sopii tähän komboon kuin nenä naamaan.

Katso tästä lämpimän tulisten inssipihvien ohje

ja tästä pääset ihanan villivihannesten äärelle, meinaan raikas palsternakka-voikukka salaatti höystää paksuimmankin balgelin meheväksi.

 

Bageleita voi täyttää tietenkin millä täytteillä haluaa, siispä täytämme lounasbagelimme vähintäänkin millä haluamme – tällä kertaa puolet kasvispihveillä ja puolet jauhelihapihveillä.

Bageleita voi täyttää tietenkin millä täytteillä haluaa, siispä täytämme lounasbagelimme vähintäänkin millä haluamme – tällä kertaa puolet kasvispihveillä ja puolet jauhelihapihveillä.