Kun mielesi tekee jotakin oikein hyvää, ota leipomukset esiin ja muutama, eikun yksi, kaksi, kolme ja neljä omenaa

Lisäksi tarvitset valurautapannun, voita, sokeria ja vehnäjauhoja, tai jos teet niin kuin minä kunnianarvoisan Hans Välimäen ohjeen mukaan, tarvitset vain pannun, omenoita, sokeria ja valmista voitaikinaa ja yksi maailmankaikkeuden parhaista jälkiruoista on tuota pikaa uunista ulkona.
Tämän omenatortun synnystä kerrotaan tarinaa, jossa ravintolaa pitäneen Tatinin sisarusten kömmähdyksen ansiosta syntyi Tarte Tatin, ranskalaisen keittiön klassikko. Kun tarkoituksena oli tehdä perinteinen omenapiirakka, kävikin hassusti ja omenat pääsivät kypsymään pannulla liikaa eli paloivat pohjaan ja sitä myötä olivat myös lentää kompostiin, mutta toinen sisaruksista päätti sittenkin hyödyntää mokomat käppyrät ja nakkasi pohjataikinaksi tarkoitetun leipomuksen suoraan paistinpannun ja siinä pötköttävien omenoiden päälle, pisti koko helahoidon uuniin ja siitä se sitten lähti.

Prisca Leelerc, tuon palkintoja niittäneen ihanan Tarte Tatin- kirjan kirjoittaja vinkkaa vielä, kuinka makunautintoa voi ruuvata lorauttamalla hieman calvadosta omenoiden päälle.

 

Tarte Tatin, omenatorttu_makuasioita.fi

Tarte Tatin

Ohjeen määrät riippuu valurautapannun koosta.
3-4 hapanta omenaa esim Granny Smith
1,5-2 dl sokeria
50 g voita
400 g voitaikinaa

Poraa omenaporalla siemenkodat pois, kuori omenat ja leikkaa omenat puoliksi, jälleen puoliksi ja vielä kerran puolita palat.
Ota voitaikinat sulamaan ja laita uuni lämpenemään 200 asteeseen.
Laita voi ja sokeri pannulle, levitä tasaiseksi ja laita omenalohkot kauniisti pannulle, kuumenna pannua lieden keskilämmöllä ja omenat alkavat karamellisoitua, huomaat se siitä että voi ja sokeri muuttuu tummahkoksi ja neste haihtuu, aikaa tähän menee noin 15- 20 minuuttia.
Voit hieman nostella vomenoita välillä, ettei pohjimmaiset pala. Ota pannu liedeltä ja anna jäähtyä hetki.

Tarte Tatin, omenatorttu_makuasioita.fi

Sillä välin kun omenat ovat pannulla, yhdistä voitaikinalevyistä sopivan kokoinen kansi paistinpannun päälle ”liimaamalla” voitaikinalevyjä reunoistansa limittäin yhteen: sivele veteen kostutetulla sormella levyn reunat ja paina yhteen, voit hieman myös kaulia taikinaa ohuemmaksi, itse pidän paksummasta ja kuohkeammasta pohjasta.
Nosta taikinalevy hieman jäähtyneen pannun päälle tiiviiksi kanneksi ja pistele haarukalla muutama reikä. Nosta valurautapannu piiraineen uuniin  noin 20 minuutiksi, kunnes taikina on kypsynyt kullankeltaiseksi.
Kun otat piiraan pois uunista, kuumenna pannun pohjaa levyllä hetki, jotta karamellisoitunut sokeri sulaa, eikä tartu omenineen pannun pohjaan piirasta kumottaessa.

Tarte Tatin, omenatorttu_makuasioita.fi

Piiraan kumoaminen
Suojaa ranteet ja kädet uunikintailla tai patalapuilla, sillä pannulla oleva sula sokeri-voiseos on kuumaa. Laita tarjoilulautanen pannun päälle, pidä toisella kädellä tarjoilulautasta paikoillaan pohjasta pitäen ja toisella kädellä kiepsauta ympäri.

Tarte Tatin, omenatorttu_makuasioita.fi

Prisca Leelerc suosittelee Tarte Tatin lisukkeeksi

Laventeli-ranskankermaa

200 granskankermaa
1/2 vaniljatanko
1/2 rkl kuivattua laventelia
1 dl kuohukermaa
2 tl sokeria
Laita ranskankerma kulhoon, kaapaise vaniljan siemenet joukkoon sekä kuivatut laventelin kukat, sekoita, anna maustua kannen alla vähintään tunti, jonka jälkeen siivilöi seos ja lisää sokerin kanssa vatkattu kuohukerma, ja vatkaa vielä hetki.

Kurkkaa mitä muita herkkuja voit tehdä

• Esimerkiksi perisuomalainen maukas mustikkatorttu, jonka täytteenä voit halutessasi käyttää kermaviilia rahkan asemasta.

• Kokeile myös tätä torttua, meinaan kirsikkatorttua, jossa on   kauraryyneillä kevennetty pohja.

• Entäs klassinen ranskalainen? Tästä pääset Tarte tatinin äärelle, varaa yks, kaks, kolme omppua matkaan.

• Vai maistuisko mantelinen persikka-puolukkagalette paremmalta. Kannattaa kokeilla.

• Maistuva tuorejuustorahkatorttu – ilman uunia-versiona ja mango-kiivikastikkeella