Tuulisolmun sedän norlantilainen kalasoppa

Tämän vanhan ruokaohjeen myötä muistelen mielelläni Norri-sedän kertomuksia, jotka sattumoisin tuulahtivat aina pöytään yhdessä tämän norlantilaisen kalasopan kyytipoikana. Onhan Norlanti tunnettu pohjoinen alue, jonka ymmärrettiin ennen käsittäneen pohjoisia alueita niin Norjasta, Ruotsista, kuin Suomestakin – tuolloin muinoin, jo ennen viikinkiaikaa – rohkeat suomalaiset kävivät ahkerasti kauppaa skandinaavien kanssa ja avasivat kaukaiset reitit  myös skandinaaveille kaupankäytiin idäntielle ja Konstantinopoliin asti. 

Myös suomalainen kulttuuri levisi suomalaiskauppiaiden muassa Norlantiin, olihan suomalaiset hyvissä väleissä tuulenjumalan kanssa, josta todisteena naiset laulavat vieläkin ylistyslauluja ansiokkaan myrskyn nostattamisesta Pyhän Olavin sotajoukkoja vastaan. Kauppiasosaamisestaan ja luovuudestaan jo muinoin kuuluut suomalaiset keksivät myös mainion keinon delegoida omaa tuulen jumalan hallitsemistaitoaan myymällä solmuja täynnä olevia köydenpätkiä vieraan maan kauppiaille. Näitä tuulisolmuja sitten avatessaan he saattoivat valita itselleen sopivan tuulen, eli matkavauhdin, ja kas, tätä suomalaisten ynnäystapaa käytetään vieläkin maailman tuulisilla merillä.

Mitäs tähän soppaan sitten laitetaan - no ne kalan roippeet tietenkin. Lohesta ja totaa kai persiljaa, tuota antiikin tuliaista, joka päätyi suomalaisakkain pataan jo ennen viikinkejä – Makuasioita Food blog since 2011 ©Jaana Ahjokangas Makuasioita-ruokablogi

Myös suomalainen kulttuuri levisi suomalaiskauppiaiden muassa Norlantiin, olihan suomalaiset hyvissä väleissä tuulenjumalan kanssa, josta todisteena naiset laulavat vieläkin ylistyslauluja.

Mitäs tähän vanhaan kalasoppaan sitten laitetaan? No ne kalan roippeet tietenkin, lohesta. Isosta. Särpimen virkaa toimittaa ohrasuurimot ja lanttu jonka vaihdoin palsternakaksi, sekä tietenkin antiikista lähtöisin olevaa persiljaa, joka päätyi suomalaiskauppiaiden mukana eukkojen patoihin jo ennen viikinkejä. Lanttu puolestaan, no tämän ennen räätikkään nimellä kulkeneen roomalaisen mukulan voidaan perustellusti olettaa tulleen Suomeen myös jo ennen viikinkejä.

Entäs sitten ohra? Jep, Suomessa viljelty jo 4200 vuotta ennen ajanlaskun alkua, eli melkoisen vanha ruoka-aines, just sopiva suomalaiseen pirtaan. Siis näin avattuna, tämä soppaohje sisältää varsin kauan ruokarepertuaarissamme olleita aineksia. Vaikka soppa on vaatimaton, minä nautin sen suurella kunnioituksella tuulta haistellen, sen kuiskauksia kuunnellen.

AINEKSET JOTKA SIIVITTÄVÄT KALASOPAN SYNTYSIJOILLE

Kalan pää, evät, selkäranka
1 l vettä + suolaa
3 rkl ohrasuurimoita
1-2 porkkanaa 150 g
100 g palsternakan tai lantun pala
1 sipulia
persiljaa
suolaa

laitoin lisäksi:
1 varsisellerin varren
pippuria

Huuhdo ohrasuurimot ja liota yön yli.

Huuhdo kalan osat ja keitä niitä suolalla maustetussa vedessä noin 1 tunti.
Irroita kalan palat, siivilöi liemi ja kiehauta, laita liemeen ohrasuurimot, kuoritut pilkotut porkkanat ja sipuli.
Keitä edelleen noin 1/2 tuntia kunnes juurekset ovat kypsiä. Mausta keitto ja laita lohesta irroitetut palat, persiljaa ja sellerin lehtiä.

Norlantilainen kalasoppa -- Makuasioita Food blog since 2011 ©Jaana Ahjokangas Makuasioita-ruokablogi

Norlantilainen kalasoppa.
Särpimen virkaa toimittaa ohrasuurimot ja lanttu, no tämä ennen räätikkään nimellä kulkenut roomalaisten mukulan voidaan perustellusti olettaa tulleen Suomeen jo ennen viikinkiaikoja. Entäs ohra sitten, jep, Suomessa viljelty jo 4200 vuotta ennen ajanlaskun alkua, eli melkoisen vanha ruoka-aines, sopiva suomalaiseen pirtaan.

Mikäli käytät vanhhaa porkkanakantaa, eli väriporkkanaa, saattaa sopasta tulla sinistä, kuten kuvassa. Jos haluat perinteistä kalasoppaa, käytä vain oranssia porkkanaa.