TESTISSÄ TARTE TATIN JA NIZZALAINEN SALAATTI

Unioversaali ohje Nizzalaisesta salaatista löytyy Tarte tatin-kirjasta. Tämä salaatti on kirjoittanut myös omaa historiaani, se on itselleni ensimmäinen merkityksellinen klassikkosalaatti, joka vahvasti lokeroitunut 90-lukulaisiin makumuistoihini. 

Makuasioita.fi-ruokablogi_Jaana_Ahjokangas_Photography

Tein kuitenkin oman versioni suoraan kirjan ohjeen mukaan, onhan se ikään kuin testaustapaus. Ja totta tosiaan, kotimainen kiinteämaltoinen pottu löytää paikkansa minun salaatistani, kyllä.

Nizzalainen salaatti (ransk. salade niçoise)

Nimensä tämä ruokaisa ja raikas herkku on saanut Ranskan Nizzan kaupungin mukaan ja tästä maailmalle levinneestä ateriasta on olemassa lukuisia muunnelmia, mutta kaikkiin kuulunee kalaa ja kananmunaa. Muita aineksia joita salaattiin laitetaan ovat  punasipuli, härkäpapu ja tomaatti. Kananmuna  keitettynä ja tonnikalaa salaattipedillä. Salaatin kasteikkeena on klassinen ranskalainen salaatinkastike, vinaigrette.

Makuasioita.fi-ruokablogi_Jaana_Ahjokangas_Photography

Nizzan salaattiin kuuluu kalaa ja kananmunaa. Muita aineksia joita laitetaan, ovat punasipuli, härkäpapu ja tomaatti.

Perinteikäs kokoonpano syntyy punaisen paprikan, artisokan sydämien ja salottisipulin avustuksella. Tähän versioon ei kuulu pavut eikä lehtisalaatit, eikä myöskään pottu, joka omasta mielestäni on salaatissa mainiona lisänä. Sen sijaan perinteiseen versioon voi lisätä vaikka tuoretta kurkkua, oliivia ja jopa lehtiselleriä. Mutta mutta, Nizzan salaattiin ei ole olemassa mitään virallista totuutta, siksipä siihen voi lisätä melkein mitä vaan, ja kaikki käy.

Tein kuitenkin oman versioni suoraan kirjan ohjeen mukaan, olnhan se ikään kuin testaustapaus. Ja totta tosiaan, kotimainen kiinteämaltoinen pottu löytää paikkansa minun salaatistani, kyllä.

Ohjetta en tähän laita, löydät sen Prisca Leclercin  palkitusta kauniista keittokirjasta Tarte tatin – Suuri ranskalainen keittokirja

Makuasioita.fi-ruokablogi_Jaana_Ahjokangas_Photography

Ohjeen löydät Prisca Leclercin palkitusta kauniista keittokirjasta Tarte tatin – Suuri ranskalainen keittokirja