Tällä kertaa mustikkatortussa se on sekä kermaa, että rahkaa, muutama kananmuna, hiukan makeutta ja vaniljaa – siinä on hyvän aineet kasassa.

Ihana tämä Suomen kesä, vaihteleva sää, kuitenkin lämmintä ja nuo metsät, niityt ja pientareet – satoa ja herkkuja tulee niin paljon kuin jaksaa vaan kerätä. Otetaan esimerkiksi mustikka, tuo hieno tummanpuhuvan sinimusta marja, joka kuului muodossa jos toisessa ennen jokakodin survivalkittiin. Paitsi, että marja on ollut vuosituhansia yksi tärkein rohtomme, sillä on myös muita mielenkiintoisia, jopa mystisiä ulottuvuuksia.

Mustikan väri huutaa flavonoidia– kun tämä sinipurppura on näkyvissä tiedämme olevamme terveyden äärellä – siksipä se yksi lasillinen mustikkamehua päivässä on hyvä tapa, joka parantaa, pitää terveenä ja vielä ehkäisee myös niitä pahimpia vitsauksia mitä immeiselle voi siunaantua.

Mustikka on myös siitä erikoinen tapaus, että se kykenee tuottamaan kukistaan marjoja, vaikka pölyttäjät ovat syystä tai toisesta lähes kadonneet metsistämme, mutta ei siittä sen enempää, vaan takaisin siihen tummanpuhuvaan väriin

Mustikka on varsinainen terveyspommi, joka käy moneen muuhunkin kuin pelkästään tortuntäytteeksi, tai smoothieen. Kuivatusta mustikasta tehtyä sosetta on käytetty menestyksekkäästi lasten ripuliin ja ikäihmisten suolistovaivoihin. Antosyaanien terveysvaikutukset ovat kiistattomia. Myös mustikan lehdet ovat arvokasta teeainesta varsinkin sokeritaudista kärsiville.

Mustikka on varsinainen terveyspommi, joka käy moneen muuhunkin kuin pelkästään tortuntäytteeksi, tai smoothieen. Kuivatusta mustikasta tehtyä sosetta on käytetty menestyksekkäästi lasten ripuliin ja ikäihmisten suolistovaivoihin. Antosyaanien terveysvaikutukset ovat kiistattomia. Myös mustikan lehdet ovat arvokasta teeainesta varsinkin sokeritaudista kärsiville.

MYSTINEN MUSTIKKA

Linnut näkevät maailman lähes mustavalkoisena, eli valon ja varjon valööreinä, mutta eräs väri dominoi tätä monotonista harmoniaa, meinaan ultravioletti. Kyllä. Linnut näkevät ultravioletin värinä. Ja mustikassa, siinä vaaleamman mattaisessa sinisessä marjan mollukassa sitä ultravolettia löytyy, ja marjan pinnalla olevan vahan ansiosta värin voima kertaantuu, ja niin taivaan lintu löytää mustikan.

Mustikan väri on muutenkin mielenkiintoinen. Kun marjan murskaa, sen sisus on musta, mutta mehu on sinipunaista, lähes purppuraa. Kerrotaan tarinaa, että ihmissilmällä oli muutama tuhat vuotta sitten samanlaiset ominaisuudet kuin linnuilla – ihminen näki ultraviolettisen purppuran, joka oli niin hieno väri, että vain kuninkaalliset ja kirkkoruhtinaat saivat pukeutua purppuraan –villakankaaseen, jonka värjäämiseen käytettiin nyttemmin sukupuuttoon kuollutta kotilolajia.

Tästä purppuraväristä on tarustoissa ylistyslauluja, mutta me, joiden silmän värinäön on evoluutio surkastuttanut, emme saata edes kuvitella, kuinka hienosta ja hohtavasta väristä oli kyse. Haluan ajatella, että mustikka on muistuttamassa meitä tästä mystisestä ultraviolettiväristä. Kyseessä ei siis olekaan ihan turha marja senkään puolesta – vaikka voidaan tietenkin jäädä pohtimaan, miksi mustikassa on ultraviolettinen väri, miksi mustikka marjoo, jos kerran lintujen elimistö tuhoaa mustikan siemenen, eikä se siten edes leviä lintujen avulla, vaan maarönsyistä….

Mustikka-rahkatorttu vai piiras? Minulle ne ovat oikestaan samaa tarkoittavia, joskin torttu lupailee ehkä jotain kuohkeaa kermaisen marjaista yllätystä. Piiras tai piirakka olisi sitten köyhän miehen malli, eli torttu ilman höttöä - astetta köyhempi versio, kuitenkin täytteenä olisi marjoja tai suolaisessa piiraassa esimerkiksi kalaa. Piirakka olisi pellillinen ja piiras vuokaan tehty pienempi versio. No, tutkin hieman mitä muut ovat mieltä, ja löysinkin oivan määritelmän tortulle:

Mustikka-rahkatorttu vai piiras?
Minulle ne ovat oikestaan samaa tarkoittavia, joskin torttu lupailee ehkä jotain kuohkeaa kermaisen marjaista yllätystä. Piiras tai piirakka olisi sitten köyhän miehen malli, eli torttu ilman höttöä – astetta köyhempi versio, kuitenkin täytteenä olisi marjoja tai suolaisessa piiraassa esimerkiksi kalaa. Piirakka olisi pellillinen ja piiras vuokaan tehty pienempi versio. No, tutkin hieman mitä muut ovat mieltä, ja löysinkin oivan määritelmän tortulle:
”Torttu voi olla avoimen piiraan tai piirakan tapainen leivonnainen” -Eli kaikki käyp.

MUSTIKKATORTTU KERMAISEN RAHKAISELLA TÄYTTEELLÄ.

Mustikka on mietoudestaan huolimatta vahva marja, siksi haluan tarjota sille kyytipoikana tukea kermasta tai rahkaista. Tällä kertaa se on sekä että – kermaa ja rahkaa, muutama kananmuna, hiukan makeutta ja vaniljaa, siinä on hyvän aineet kasassa.

Jauhoina voi käyttää myös pelkästään tattarijauhoa, mutta laitoin 50/50, koska tässä on makea piiras kyseessä, niin lopputulos ei ole liian ”leipämäinen”.

Pohjasta tulee yksi melkein pellillinen, tai kaksi pienempää torttua. Joten ehdotankin, että jaat taikinan kahtia ja säästät puolikkaan seuraavaan herkkuun – robustiin persikka-puolukkagaletteen. Mutta ensin mustikkaista rahkaista piirasta eli torttua.

Puolikas taikinaa riittää hyvin n. 24 cm pyöreän vuoan pohjalle ja reunoille. Tässä ohjeessa on sokerin määrässä säästelty, joten lisää, jos siltä tuntuu.

Mustikkatorttu, pohja

• 65 g voita
• 1,5 dl tattarijauhoa
• 1,5 dl gluteenit. vehnäjauhoa
• 1 rkl sokeria
• 1 tl leivinjauhetta
• 250 g maitorahkaa

Mustikkatorttu, täyte 

• 200 g maitorahkaa
• 1 dl kermaa
• 3 rkl sokeria
• 5 tippaa vaniljaextraktia
• 2 munaa
• 3 dl mustikoita

Ohje, pohja

Sekoita leivinjauhe ja jauhot ja sokeri. Pilko jääkaappikylmä voi nopeasti pieneksi ja nypi jauhojen kanssa hienoksi muruksi.
Sekoita jauho-voimuru rahkan kanssa nopeasti ja nosta taikinamöykky vähintään 1//2 tunniksi kylmään.

Ohje

Sekoita täytteen munat, kerma ja maitorahka valmiiksi.
Nosta jääkaapista taikina leivinpaperin päälle (ja puolita halutessasi taikina).
Aseta toinen leivinpaperi taikinan päälle ja painele kädellä möykky lituskaksi ja kauli paperin päältä pyöreän piirakan muotoon + reunat, eli noin 30 cm halk.

Vedä päällimmäinen leivinpaperi pois, ja leikkaa veitsellä reuna siistiksi. Jos kypsennät piiraan vuoassa, nosta silloin pohjataikina vuokaan leivinpaperin kanssa ja leikkaa saksilla ylimääräinen paperi pois. (Jos sen sijaan kypsennät piirakan galettena uunipellillä, vedä pohjataikina leivinpapereineen uunipellille. Jätä täytteen kanssa reunoille 3 cm kääntövara. Kun täyte on levitetty uunipellillä olevalle pohjalle, käännä galeten reunat leivinpaperin avulla ylös kiertäen paperin nurkista. Jätä leivinpaperi ylös tukemaan reunaa.)

Sekoita 1 rkl perunajauhoja 3 dl marjoihin ja levitä marjat piiraan pohjalle. Kaada muna-rahka-maitoseos marjojen päälle ja paista uunin alatasossa 200 asteessa noin 30–40 minuuttia, kunnes täyte on hyytynyt ja pohja + pinta saanut väriä. Koristele tuoreilla mustikoilla ja mustikan lehdillä. Huiskauta tomusokeria päälle.

Kurkkaa mitä muita herkkuja voit tehdä

• Esimerkiksi perisuomalainen maukas mustikkatorttu, jonka täytteenä voit halutessasi käyttää kermaviilia rahkan asemasta.

• Kokeile myös tätä torttua, meinaan kirsikkatorttua, jossa on   kauraryyneillä kevennetty pohja.

• Entäs klassinen ranskalainen? Tästä pääset Tarte tatinin äärelle, varaa yks, kaks, kolme omppua matkaan.

• Vai maistuisko mantelinen persikka-puolukkagalette paremmalta. Kannattaa kokeilla.

• Maistuva tuorejuustorahkatorttu – ilman uunia-versiona ja mango-kiivikastikkeella