Jälleen yksi mustikkapiirakka kehissä, mutta minkäs teet – se on valtakunnallinen mustikkapiirakkapäivä ja onhan siihen osallistuttava, kun sentään mustikoita kasvaa melkein heti koto-ovella.

Mustikassakin tuli käytyä – joo ja kauheassa kaatosateessa kökötettiin sontsan alla, ja kuinka ollakaan juuri siinä paikassa olikin aikamoinen esiintymä. Joten piirakkamarjat tuli sillä kyykkimisellä, tosin vähän märkinä, mutta kuivashan noi uunissa ihan kelpoisaksi.

MUSTIKKAPIIRAKKA

Perinteinen rahkapohja tässä leipomuksessa on, mutta täytteenä 1 prk kermaviiliä, 1 kukku ruokalusikallinen maitorahkaa ja 1 kananmuna. Sekä tietenkin 5 dl mustikoita silleensä. Sokeria 2 rkl ja vaniljatiivistettä 5 tippaa. Paistaminen uunin keski-alatasossa noin tunti 175 asteessa.

Ei muuta kun popsimaan – hyvältä maistui sunnuntain iltakahveella.

ja muita mustikkaisia piiraita löytyy täältä:

PERSIKKA-PUOLUKKAGALETTE KATOAA KERTAKATSOMALLA

MAMMAN MUSTIKKATORTTU

Ja siittä onkin hyvä hypätä asiasta kolmanteen, eli tilliin.

 

Tillä kassin täydeltä. Tämä aromaattinen kasvi on erityisen suosittu täällä meillä Suomessa ja kuuluukin lähes jokaisen suomalaisen lapsuuden muistojen kalakeittoon. Se on myös ollut tärkeä rohdoskasvi, johon kannattaa nykyisinkin tutustua hieman tarkemmin. Hyvin pääsee alkuun, kun ottaa talteen tillin siemenet ja laittaa niitä leivän mausteeksi.

Tillä kassin täydeltä. Tämä aromaattinen kasvi on erityisen suosittu täällä meillä Suomessa ja kuuluukin lähes jokaisen suomalaisen lapsuuden muistojen kalakeittoon. Se on myös ollut tärkeä rohdoskasvi, johon kannattaa nykyisinkin tutustua hieman tarkemmin. Hyvin pääsee alkuun, kun ottaa talteen tillin siemenet ja laittaa niitä leivän mausteeksi.

SE ON SITTEN TILLIPÄIVÄ TÄNÄÄN

Kassillinen kruunutilleja odottamassa työstöä. Osa menee kurkkujen kanssa purkkiin, osa rapujen kylkeen lautasille, osa pääsee maljakkoon ja osa kuivatetaan myöhempää käyttöä varten. Varsinainen souvi näin tillipäivänä.

BTW – oheisessa kuvassa terassilla kasvanutta mangoldia. Ihna paras salaatti ikinä. Ens kesäksi monta purkillista, kun on niin nätti ja värikäs ruukkukasvinakin.

Ihana rouskuvainen mangoldi kasvaa kohisten terassin ruukussa ja melkein varjossa. Tästä tulee kyllä mun salaatti number one. Mangoldi eli Beta vulgaris var. vulgaris on vanha pinaattikasvi, sukua sokerijuurikkaalle ja punajuurelle. Ja värikkäät lehtiruodit hehkuvat violettisina ja keltaisesta oranssiin. ah ja oih. Mitenkäs se ravintoarvo sitten tässä kavissa meneekään: A-vitamiinia eli 4 800 mikrogrammaa, rautaa 3,3 mg, kaliumia 550 mg ja magnesiumia 65 mg/100 g Energiasisältö 0,1 MJ/25 kcal/100 g. Pehmeän makuinen mangoldi sopii salaateihin, kypsennettynä keittoihin ja pataruokiin. Mangoldi on edukseen kääryleissä, sillä sen taipuisia lehtiä ei tarvitse esikäsitellä, vaan voit kääräistä paketin kasaan ihna kylmiltään.

Ihana rouskuvainen mangoldi kasvaa kohisten terassin ruukussa ja melkein varjossa. Tästä tulee kyllä mun salaatti number one.
Mangoldi eli Beta vulgaris var. vulgaris on vanha pinaattikasvi, sukua sokerijuurikkaalle ja punajuurelle. Ja värikkäät lehtiruodit hehkuvat violettisina ja keltaisesta oranssiin. ah ja oih. Mitenkäs se ravintoarvo sitten tässä kavissa meneekään: A-vitamiinia eli 4 800 mikrogrammaa, rautaa 3,3 mg, kaliumia 550 mg ja magnesiumia 65 mg/100 g Energiasisältö 0,1 MJ/25 kcal/100 g. Pehmeän makuinen mangoldi sopii salaateihin, kypsennettynä keittoihin ja pataruokiin. Mangoldi on edukseen kääryleissä, sillä sen taipuisia lehtiä ei tarvitse esikäsitellä, vaan voit kääräistä paketin kasaan ihna kylmiltään.