Pellillinen mustatorvisieni-pinaatti-lehtikaalipyörteitä maistuu vaikka saunan päälle – varsinkin, jos ulkona vihmoo räntää ja metsät peittyy hiljalleen valkoiseen vaippaan. Silloin on pyörre paikallaan, ja ilo on kokonaan syöjällä.

Mustatorvisienipyorteet. Saunan päälle maistuu joskus muukin kuin makkara – varsinkin, jos ulkona vihmoo räntää ja metsät peittyy hiljalleen valkoiseen vaippaan. Silloin on paikallaan pellillinen mustatorvisieni-pinaatti-lehtikaalipyörteitä, ja ilo on kokonaan syöjällä.

Ruokaisa pyörre kätkee sisuksiinsa niin mustatorvisieniä kuin pinaattia ja lehtikaalta, sekä tietenkin tomaattikastiketta ja basilikaa.

 

Se olisi taas Black Friday ja mustatorvisienten aika. Tämä musta perjantai on nyt niin paljon tapetillas, että ihan pistää luulemaan markkinavoimien määräävään suomalaisen merkkipäivistä. No itse kannatan *SMALL SHOPPINKIA varsinkin juuri tallaisten megalomaanisten hullujen päivien aikaan. Alunperinhän tuo Black Friday on peräisin poliisien puhekielestä rapakon takaa, sillä se oli päivä jota leimasi mustat tilastot auto-onnettomuuksissa kuolleiden rankingissa. Lue lisää 

MUSTATORVISIENI-PINAATTI-LEHTIKAALIPYÖRTEET

Leivo pyörteet joko vehnäjauhoista tai suomalaisen elimistöön paremmin sopivista tuotteista, kuten ohra – tai kaurajauhoista, tattarijauhoista jne.

Taikina

• 200 g tattarijauhoja
• 250 g vehnä- tai sämpyläjauhoja
• 2 tl psylliumia
• 1 pss kuivahiiva
• 1 rkl fariinisokeria
• 1/2 tl suolaa
• 2 rkl oliiviöljyä
• 300 ml lämmintä vettä
• 2 rkl oliiviöljyä voiteluun

Yhdistä jauhot, hiiva,  ja sokeri kulhossa, lisää vesi öljyn ja suolan kanssa jauhoihin ja vaivaa taikinaa n 10 minuuttia.

Kun taikina on notkea ja elastinen, voitele möykky öljyllä ja laita takaisin kulhoon, peitä kuho ja laita vedottomaan paikkaan nousemaan kunnes kaksinkertainen, eli noin tunniksi. Sillä aikaan kun taikina nousee, valmista täyte

Mustatorvisieni-pinaatti-lehtikaalitäyte

• 2 dl mustia torvisieniä pakasteesta
• 1 pienehkö sipuli
• 1 rkl voita paistamiseen
• 60 g pinaattia
• 2 dl kuivattua lehtikaalta  (tai 4 keskikokoista lehtikaalin lehteä)
• 2 rkl oliiviöljyä
• 1 tl suolaa
• 1 tl mustapippuria
• 1 valkosipulin kynsi
• 200 g tämäkkää tomaattikastiketta
• 100 g juustoraastetta
• Basilikaa tai muuta yrttiä

Hienonna kulhossa lehtikaali, valkosipulin kynsi ja pinaatti. Sekoita oliiviöljyn kanssa ja mausta ripauksella suolaa ja pippuria.

Hienonna sipuli ja laita jäisten sienien kanssa pannulle ja anna kosteuden haihtua kunnes sienet alkavat tarttua pannuun, lisää voi ja paistele keskilämmöllä mieleiseksi. mausta suolalla ja pippurilla. Siirrä syrjään.

Ota kohonnut taikina leivinalustalle, painele muutaman kerran taikinaa ilmakuplien poistamiseksi. Levitä ja kauli taikina uunipellin kokoiseksi levyksi.

Sivele  tomaattikastike taikinalle, levitä tasaisesti lehtikaali-pinaattitäyte ja ripottele lopuksi sienet. Levitä kaiken päälle juustoraaste, säästä hieman juustoraastetta pyörteiden koristeluun.

Kääri levy leivinpaperia apunakäyttäen rullalle, samoin kuin kääretorttu.

Leikkaa terävällä veitsellä 12 osaan ja nosta pyörteet leivinpaperilla vuoratulle uunipellille.

Paista n 180 asteessa 30–40 minuuttia, kunnes pyörteet ovat saaneet kauniin värin. Ripottele loppu juustoraaste pyörteille paistamisen loppuvaiheessa.

Koristele lopuksi yrttisilpulla.

Ruokaisa pyörre kätkee sisuksiinsa niin mustatorvisieniä kuin pinaattia ja lehtikaalta, sekä tietenkin tomaattikastiketta ja basilikaa. Leivo pyörteet joko vehnäjauhoiista tai suomalaisen elimistöön paremmin sopivista tuotteista, kuten ohra - tai kaurajauhoista, tattarijauhoista jne.

Ruokaisa pyörre kätkee sisuksiinsa niin mustatorvisieniä kuin pinaattia ja lehtikaalta, sekä tietenkin tomaattikastiketta ja basilikaa.
Leivo pyörteet joko vehnäjauhoiista tai suomalaisen elimistöön paremmin sopivista tuotteista, kuten ohra – tai kaurajauhoista, tattarijauhoista jne.

 

Maista myös mainiota mustatorvisienipizzaa täältä.

TROMPETA DE LA MORT PIZZETTE