PATALEIPÄ

7 dl vettä
4 dl risenta maissijauhoa
4 dl myllyn paras gluteenitonta kaurajauhoa
2 tl kuivahiivaa
2 tl psylliumia
Ripaus vuorisuolaa
Kourallinen auringonkukan siemeniä
Oliiviöljyä voiteluun
Sekoita keskenään kylmä vesi ja suola, sekä 2 dl jauhoa, kuivahiiva ja psylliumia.

Lisää jauhoseos vatkaten veteen ja vähitellen loput jauhoista ja auringonkukan siemenet,
vaivaa taikinaa muutama minuutti, ja jätä taikina löysähköksi.

Anna taikinan kohota n 6-16 tuntia.

Laita noin 3 litran pata+kansi uuniin ja laita uuni  kuumenemaan 225 asteeseen.
Kumoa taikina jauhotetulle leivinlaudalle,  jauhoja apuna käyttäen muotoile leiväksi,
mahdollisimman vähän vaivaten.

Kun pata on ollut 225 asteessa n 30 minuuttia, nosta se varovasti pois, ja voitele oliiviöljyllä.
Nosta taikina pataan, ripottele pinnalle loput auringonkukan siemenet ja sulje kansi.
Paista 225 asteessa 30 minuuttia. Nosta pata pois uunista ja laske uunin lämpö 200 asteeseen.
Ota kansi pois ja sivele leivän pinta oliiviöljyllä. Paista leipää vielä 30–40 minuuttia,
kunnes leipä on kypsä. Kippaa valmis leipä padasta. Anna jäähtyä hyvin.

jaana Ahjokangas_makuasioita.fi

Pataleipä. Leipä jota koko porukka odottaa uunista ulos. Makuasioita on Jaana Ahjokankaan ylläpitämä ruokablogi vuodesta 2011