Kas tässä vihdoin lupaamani  robustisti mantelinen persikka-puolukkagalette. Persikka ja puolukka uunissa – tuloksena on suun muikeaksi pistävä makunystyröitä herättelevä karvaanmakea namiyhdistelmä, jonka kärkeä pehmentää hunaja. Purutuntumaa galetteen rakentaa ronskisti rouhittu manteli.

Vaikka periaatteessa suosinkin kotimaisia kasviksia ja hedelmiä, joskus tulee langettua punaisen persikan houkutuksiin, ja kauppakassiin päätyy muutama persikka, joita tulee käytettyä niin leivonnaisiin, liharuokien höysteenä, ja tietenkin heti tuoreeltaan syötynä, jäätelön kanssa…

Persikka on tuoreena makea, toisin kuin esimerkiksi sukulaisensa aprikoosi, joka on happaman makea. Mutta yhdistettäessä persikka puolukkaan ja uunissa kypsentämiseen… –  tuloksena on suun muikeaksi pistävä makuyhdistelmä, suorastaan ihana maku, jonka kärkeä pehmentää ja purutuntumaa pehmeään galetteen rakentaa ronskisti rouhittu manteli.
Tämä robusti galette laittaa suun napsamaan, joten kannattaa varata hiukan kermavaahtoa tai jäätelöä siivittämään makunautintoa.

Robustisti mantelista persikka-galettea. Persikka ja puolukka uunissa – tuloksena on suun muikeaksi pistävä namiyhdistelmä, jonka kärkeä pehmentää hunaja. Purutuntumaa pehmeään galetteen rakentaa ronskisti rouhittu manteli.

Robustisti mantelista persikka-galettea. Persikka ja puolukka uunissa – tuloksena on suun muikeaksi pistävä namiyhdistelmä, jonka kärkeä pehmentää hunaja. Purutuntumaa pehmeään galetteen rakentaa ronskisti rouhittu manteli.

Mantelinen persikka-puolukkagalette

Pohjataikinasta tulee yksi isohko galette, tai kaksi pienempää,
puolikas taikinaa riittää hyvin n. 24 cm pyöreän vuoan pohjalle ja reunoille.

Pohja

• 65 g voita
• 3 dl gluteenitonta jauhoa
• 1 rkl sokeria
• 1 tl leivinjauhetta
• 250 g maitorahkaa

Sekoita leivinjauhe ja jauhot ja sokeri. Pilko jääkaappikylmä voi nopeasti pieneksi ja nypi jauhojen kanssa hienoksi muruksi.
Sekoita jauho-voimuru rahkan kanssa nopeasti ja nosta taikinamöykky vähintään 1/2 tunniksi kylmään.

Täyte 

• 3 kypsää persikkaa mehuineen
• 1-2 dl puolukoita (tuore tai pakaste)
• 3 rkl sokeria
• 1 dl rouheasti murskattua mantelia
• 1 rkl vaahterasiirappia

Päälle:
• mustikoita
• hunajaa
• tomusokeria

Ohje

Kuori persikat ohuelti, puolita ja poista kivi. Viipaloi noin 1 cm viipaleiksi lautasella, että mehu tulee talteen. Ota pakastepuolukat sulamaan ja sekoita persikoiden joukkoon.
Nosta jääkaapista taikina uunipellin kokoisen leivinpaperin päälle Aseta toinen leivinpaperi taikinan päälle ja painele kädellä möykky lituskaksi. Kauli paperin päältä galette sopivan kokoiseksi keskeltä hieman paksummaksi ja reunoilta ohuemmaksi.

Vedä päällimmäinen leivinpaperi pois, ja leikkaa halutessasi veitsellä reuna siistiksi.  Vedä pohjataikina leivinpapereineen uunipellille, ja levitä pohjalle persikat, puolukat ja mehu. Jätä reunoille 3 cm kääntövara. Ripottele päälle vielä mantelit ja ruokalusikallinen vaahterasiirappia.

Kun täyte on levitetty uunipellillä olevalle pohjalle, käännä galeten reunat leivinpaperin avulla ylös kiertäen paperin nurkista. Jätä leivinpaperi ylös tukemaan reunoja ja estämään täytteen valumista pellille.

Paista uunin alaosassa noin 30-40 minuuttia, kunnes pohja on kypsynyt ja saanut hyvän värin.
Ripottele pinnalle mustikoita ja valiuta hunajaa persikoiden päälle. Tarjoa jäätelön tai vaniljakastikkeen kera.

Äläkä unohda tomusokeria, se hunnuttaa mukavasti kokos komeuden.

Kurkkaa mitä muuta voit tehdä tästä mainioista rahkapohjasta. Esimerkiksi perisuomalainen maukas mustikkatorttu, jonka täytteenä voit halutessasi käyttää kermaviilia rahkan asemasta. 

Kokeile myös tätä torttua, meinaan kirsikkatorttua, jossa on   kauraryyneillä kevennetty pohja.

Entäs klassinen ranskalainen? Tästä pääset Tarte tatinin äärelle, varaa yks, kaks, kolme omppua matkaan.