Maitojuusto on vanha simppeli kesäruoka, jota oli nopea tehdä, ja vielä nopeampi syödä. Parasta tässä on luomumaito, mutta punaisesta maidostakin tulee ihan hyvää – ihan veitsellä leikattavaa voileivänpäällystä.
Käytä mausteena perinteisiä pippuria ja suolaa, mutta villivihannekset ja villiyrtit tekee tästä herkusta sen mikä se on – kesän parasta antia – ja luomumaidosta kun teet, niin mautkin ovat kohillaan.

MAITOJUUSTO – KESÄHERKKU

• 1 l luomumaitoa
• 1/2 luomusitruunan mehu
• ripaus suolaa
• villiyrtteja tai villivihanneksia maun mukaan

Kaada luomumaito kattilaan ja lämmitä sekoittaen miedolla lämmöllä lähes kiehuvaksi, tarkista välillä; kun pinta alkaa hieman elää, purista joukkoon 1/2 sitruunanmehu. Sekoita kokoajan  lastalla pohjaa myöden kahdeksikkoa hiljaa vedellen ja noin minuutin kuluttua maito juoksettuu ja hera erottuu, anna erottua kunnolla. Ota pois liedeltä, anna levätä 5-10 minuuttia, sekoita ripaus suolaa ja kaada ohuella pyyheliinalla vuorattuun kulhoon.

Nosta pyyheliinojen kulmista pitäen maassa kulhosta, sido napakasti narulla ja ripusta keittiökaapin ovenkahvaan valumaan. Laita juustonyytin alle astia, ota talteen massasta valuva hera; heran voit käyttää esimerkiksi leivän teossa.

Maitojuusto-voikukka. Napakka nyytti ja maitojuustosta tulee napakka pakkaus - ihan veitsellä leikattavaa voileivänpäällystä. Käytä mausteena perinteisiä pippuria ja suolaa, mutta villivihannekset ja villiyrtit tekee tästä herkusta sen mikä se on - kesän parasta antia - ja luomumaidosta kun teet, niin mautkin ovat kohillaan.

Maitojuusto-voikukka. Napakka nyytti ja maitojuustosta tulee napakka pakkaus – ihan veitsellä leikattavaa voileivänpäällystä.
Käytä mausteena perinteisiä pippuria ja suolaa, mutta villivihannekset ja villiyrtit tekee tästä herkusta sen mikä se on – kesän parasta antia – ja luomumaidosta kun teet, niin mautkin ovat kohillaan.

Valuttaminen kestää noin tunnin, mutta mitä kauemmin valutat sitä tiiviimpää massasta tulee. Jos haluat että massa on tiivistä ja seassa on esimerkiksi yrttejä, marjoja tms, laita ne jo kattilassa juuston joukkoon.

Tällä kertaa tein niin että murskasin juuston voikukkien kanssa sekaisin ja ripottelin koristeeksi ja aromiksi ruusun terälehtisilppua.