Olen kirjoittanut  Maa-artisokasta -tuosta Perun intiaanien lahjasta Euroopan kansoille jo aiemminkin.
Auringonkukkien sukuun kuuluvan maa-artisokan taival suomimamman keittiöön on ollut pitkä ja muhkurainen

Entäs ruusukaali sitten. Taimena niin heiveröinen ja hento – kuin vesiheinä – josta ei uskoisi, minkälainen puu siittä kasvaa, puu, joka tuottaa hedelmää, eli pienen pieniä ruusuisia kaalinpäänpalleroita jopa pakkasiin asti – siis toisin sanoen jopa koviin pakkasiin asti – sillä tämä lähes kaksimetrikseksi kasvava hyväkäs sietää jopa 10 asteen pakkasia tuottaen satoa. Vaikea uskoa että kaali on kotoisin Brysselistä, luulis lajin olevan täältä, piirun verran kylmemmiltä leveysasteilta.

Ainoa tenkkapoo tulee tämän mestarin menestykselle se vaatima kohtuullisen pitkä kasvukausi, eli taimettaa pitää ikkunanalaudalla jo maaliskuulta asti. Kylvöstä noin 8 viikon kuluttua taimen voi istuttaa. Eli kyllä siinä apuvaloja tarvitaan, että langanohut varsi vahvistuu.

maa-artisokka-ruusukaali paistos- verrattomia makuja kotomaan kamaralta-en vaihtais mihinkaan muuhun–©Jaana Ahjokangas Makuasioita-ruokablogi

Ruusukaali. Tämä lähes kaksimetrikseksi kasvava hyväkäs sietää jopa 10 asteen pakkasia tuottaen satoa. Vaikea uskoa että kaali on kotoisin Belgiasta, luulis lajin olevan täältä, piirun verran kylmemmiltä leveysasteilta. Ainoa tenkkapoo tulee tämän mestarin menestykselle se vaatima kohtuullisen pitkä kasvukausi, eli taimettaa pitää ikkunanalaudalla jo maaliskuulta asti. Kylvöstä noin 8 viikon kuluttua taimen voi istuttaa. Eli kyllä siinä apuvaloja tarvitaan, että langanohut varsi vahvistuu.

MAA-ARTISOKKA-RUUSUKAALIPAISTOS

Parsakaali ja ruusukaali ovat hienoja ruoka-aineksia niiden satokauden ulkopuolellakin. Erityisesti pidän niiden tuomasta syksyn sadonkorjuun tunnelmasta keskitalven ankeuteen. On niissä sen verran puuhaa, ellei ole sattunut jo syksyllä pesemään ja raaputtelemaan artisokkia pakkaseen. Mitäs mitäs tämä paistos pitääkään sisällään… eli ruusukaalia ja maa-artisokkaa suurin piirtein yhtä paljon, parman kinkkua suolan asemasta taittamaan ruusukaalin makua. Hapahko omena ja lisänä voi käyttää vaikka omenaviinietikkaa lusikallinen, jos hapanta omppua ei löydy. Sit ei muuta kun ne perus tarpeet, eli hunaja, pippurit timjamit ja öljyt. Suolaa, jos parmankinkun suolaisuus ei ole riittävä.

Ainekset paistokseen:

• 400g ruusukaalia
• 400 g maa-artisokkaa, valikoi ruusukaalin kokoisia
• parman kinkkua 3-4 siivua
• hapahko omena
• 2 rkl hunajaa
• timjamia
• mustapippuria
• ruususuolaa
• loraus oliiviöljyä
• juustoraastetta halutessasi

maa-artisokka-ruusukaalipaistos - ihanaa makua maasta

maa-artisokka-ruusukaalipaistos. Ihanaa makua maasta.
Parsakaali ja ruusukaali ovat hienoja ruoka-aineksia niiden satokauden ulkopuolellakin. Erityisesti pidän niiden tuomasta syksyn sadonkorjuun tunnelmasta keskitalven ankeuteen.

Putsaa ruusukaalit ja leikkaa kantaosaa pois. Pese ja harjaa maa-artisokat, raaputa kuori pois. Laita kuoritut artisokat kylmään sitruunalla maustettuun veteen odottamaan.

Laita kattilaan muutama desi vettä kiehumaan, nosta  ruusukaalit höyrytyslävikköön ja niiden päälle maa-artisokat. Höyrytä noin 4 minuuttia.

Levitä höyrytetyt artisokat ja ruusukaalit laakeaan uunivuokaan, lisää 1-2 rkl oliiviöljyä ja sekoita hyvin.
Lisää joukkoon kuorittu, pilkottu omena paloina sekä paloitellut kinkkusuikaleet. Ripottele mausteet viimeiseksi, säästä tinjamista myös esillepanon koristeluun.

Paista 200 asteessa 30-35 minuuttia, tarkasta välillä.

Herra paratkoon, älä jätä tähän, lue lisää maa-artisokasta
Jos et muuten usko, katso laiskanpulskea maa-artisokka-galette ohjeineen täältä

Ja sit ei muuta ku paukuttelemaan bye bye!