Maa-artisokat on helppo valmistaa, mutta alkuvalmisteluun kannattaa kiinnittää huomiota.
Kuorin yleensä artisokat, vaikka se on maailman puuduttavinta puuhaa,
kun kuorimisestakaan ei oikein voi puhua, vaan rapsutteamisesta, kovertamisesta ja
kaapimisesta, sillä maa-artisokan mukula on sen verran haasteellinen kaveri.

Mutta jos kuori on ohut, se kannattaa harjata pois pitämällä artisokan mukulaa haaleassa vedessä harjaamisen ajan. Kun kuori on saatu poistettua mukulat laitetaan kylmään veteen, johon lisätään tummumisen estämiseksi 1 rkl suolaa ja 1 dl ruis tai vehnäjauhoja vesilitraa kohden.
Välittömästi ennen ateriaksi valmistamista artisokat otetaan liemestä pois ja huuhdellaan kylmällä vedellä.

maa-artisokat uunissa_makuasioita ruokablogi

MAA-ARTISOKAT SIMPPELISTI

yksinkertainen on parasta

Maa-artisokkia uusivuokaasi sopiva määrä
Tuoretta rosmariinia (kuivakin käy)
Ripaus sokeria, mustapippuria ja ruususuolaa
Hyvää ruokaöljyä

maa-artisokat uunissa_makuasioita ruokablogi

Laita uuni kuumenemaan  200 asteeseen.
Pese juuresharjan kanssa artisokat puhtaaksi

Halkaise leveyssuunnassa  ja laita vuokaan, valuta ruokaöljyä  1-2 rkl,
ripottele päälle ruususuolaa, ripaus sokeria ja mustapippuria.

Hämmennä juurekset vielä kunnolla ja asettele vuokaan leikkuupinta ylöspäin, riivi pinnalle rosmariini.

Laita vuoka uuniin keskitasolle, paista n. 30 minuuttia, kunnes sisus on pehmeää ja pinta saanut väriä.

maa-artisokat uunissa_makuasioita ruokablogi_Makuasioita.fi

VINEGRETTE UUNIJUUREKSILLE

Tämä vinegrette on nopeatekoinen ja antaa makua kaikille juureksille.

Vinegrette artisokille galetteen
1 rkl  oliiviöljyä
1 rkl Dijon sinappia
2 rkl sitruunamehua
1/2 rkl sokeria tai hunajaa
Ripaus pippuria ja timjamia

 

Lue mitä muuta ihanaa voi maa-artisokasta valmistaa, esimerkiksi tätä iki-ihanaa maa-artisokkagalettea, joka liputtaa arvojeni puolesta: maukkaita ihanan yksinkertaisia herkkuja suomalaisesta lähiruoasta, koska ruoanlaitoan ei tarvitse olla monimutkaista!