Virvilät eli linssit on mainio kasviproteiininlähde niille, jotka vähemmän nauttivat liharuokia. Siinä on 25% proteiiniaon erittäin hyvä kasvisproteiinin lähde ja onkin siksi kasvissyöjien ruokavalion yksi kulmakivistä. Siinä on massastaan noin 25 prosenttia proteiinia.

Vaikka paketissa siisteiltä näyttävätkin, huuhtele linssit kuitenkin huolellisesti. Suosittelen myös liottamaan 1-2 tuntia, se säästää keittoajassa, ja tietenkin sähköäkin säästyy. Eli liota siis väljässä vedessä ja heitä liotusvesi pois ja keitä linssit puhtaassa vedessä. Itseäni harmittaa, kun paketin kyljessä ei ole annosteluohjetta, mutta laitanpa tähän saataville oman annostelukaavan:

Se mitä paketin kyljessä ei lue:

Annostelu:
• 2 dl kuivattuja linssejä
• huuhtele + liota n. 1-2 tuntia
• 5 dl vettä keittämiseen = n 5 dl valmista linssiä vesi imeytyy linsseihin.

Näissäkin kannattaa muistaa se, mikä muissakin palkokasveissa – paukuttelulta ei voi välttyä, paitsi ne jotka käyttävät ruoan valmistuksen yhteydessä mausteina juustokuminaa.

LINSSIPIHVIT

• 2 dl kuivattuja linssejä + huuhtelu- ja liotusvesi
• 5 dl vettä
• 1 kanaliemikuutio
• 1/2 tl mustapippuria
• 1 tl suolaa
• 1-2 rkl vahvaa chilikastiketta (oman makumieltymyksen mukaan)
• 1 sitruunan mehu
• 1 kananmuna
• 2 rkl korppujauhoa
• 1 litra löyhästi pakattua nokkosen latvusta tai 1 dl pinaattia

TEE NÄIN

Huuhtele linssit, liota noin 1-2 tuntia.
Keitä 5 desissä vettä johon on kanaliemikuutio lisätty kypsiksi.

Jauha linssit ja nokkonen monitoimikoneessa tai sauvasekoittemella tasaiseksi. Lisää korppujauhot ja kananmuna. Lisää myös tarvittaessa ruokalusikallinen vettä tai kermaviiliä jos taikina on liian kuivaa.

Anna vetäytyä 1/2 tuntia, että korppujauho imee nesteet.
Vuoraa paistinpelti leivinpaperilla ja nakkaa taikinaa pellille ruokalusikalla. Muotoile lusikan pohjalla pihvit mieleiseksesi.

Paista 200 asteessa uunin keskitasolla noin 15 minuuttia. Seuraa paistumista, kosteammat pihvit vievät hieman kauemmin aikaa.

Tulisen lämmittäviä pihvejä tasapainottaa aivan ihanan palsternakka-voikukka-kermaviililisuke, nappaa ohje täältä.