Nyt hanskataan LINDSTRÖMIN PIHVIT siihen herkulliseen malliin

Mitäs mitäs, taas palataan aitojen ja oikeiden makujen äärelle, sinne 70-lukulaiseen kouluun, jossa tirisevän mehevät lindströmin pihvit olivat niin kovin monen koululaisen suosikkiruokaa. Ja tietenkin perunamuusin kera. 

Ruskea kastike taisi ajaa kyytipojan virkaa, mutta minulle se ei nyt kelpaa. Sen sijaan annokseen sopii kuin nenä naamaan pari lehtisalaatin lehteä koristamaan muutamaa tomaatin lohkoa ja persiljalehdykkää – juuri niiltä ajoilta mitä lehtikuvissa muistelen nähneeni. Ajalta, jolloin värikoneet alkoivat rouskuttamaan nelivärijulkaisuja ihan urakalla ja värikylläiset ateriaohjeet löysivät paikkansa suomitytön reseptikokoelmasta, kokoelmasta, jota täytin antaumuksella saarimökkimme ullakolla. Siellä ullakon kätköissä 70-luvun hopeapeilit ja annat tarjosivat minulle ruoka-aarteitaan, joita sitten tosiaan kertyikin – sanoisko että ohje poikineen. Näitä samaisia ruokaohjeita olen sittemmin soveltanut myös tässä digitaalisessa reseptivihkossani.

Makuasioita.fi-ruokablogi-Jaana_Ahjokangas_Photography

Lindstömin pihvit annokseen sopii kuin nenä päähän pari lehtisalaatin lehteä koristamaan muutamaa tomaatin lohkoa ja persiljalehdykkää – kuin juuri niiltä ajoilta mitä lehtikuvissa muistelen nähneeni

MAKUMUISTOJA TALTEEN MYÖS KIRJOISTA 

Tein tuolloin päätöksen paneutua tarkemmin suomalaiseen köökkiperinteeseen, siihen, joka oli saatavilla tavallisessa perheessä, tavallisen lapsen lautasella, aikana jolloin perheissä valmistettiin ruoka A:sta Ö:hön parhaasta lähiruoasta, jolloin maitoa haettiin kaupasta tonkissa – ruskeissa lasipulloissa ja lopulta lötköissä pusseissa. Se vasta olikin, usein maitoa oli enemmän pöydällä kuin pussissa. No joo, ehkä nämä on vaan sittenkin niitä kuriositeetteja, mutta kuitenkin, samalla tiellä ollaan, kaikki tyynni -mielihyvin jätän korskeat gastronomiset tutkimukset herraruokaan muille.

Makuasioita.fi-ruokablogi-Jaana_Ahjokangas_Photography

Lindströmin pihvit. Tätä tavaraa löytyi tavallisen lapsen lautaselta, aikana jolloin perheissä valmistettiin ruoka A:sta Ö:hön ihan omin kätösin ja parhaasta lähiruoasta, aikana, jolloin maitoa haettiin kaupasta tonkissa – ruskeissa lasipulloissa ja lopulta lötköissä pusseissa. – Se vasta olikin, usein maitoa oli enemmän pöydällä kuin pussissa.

Mitä yhtäläisyyttä on Joulupukilla ja Lindströmin pihvillä? No molempia pruukataan mainostamaan ruotsalaiseksi, tottahan kuitenkin tiedämme, että myös Lindströmin pihvit ovat suomalaisperinnettä, tarkemmin suomalaisen luutnantti Henrik Lindströmin ruotsinmaalla tunnetuksi tekemä suomalaisinnovaatio, nykyisin kovin harvinaista herkkua vaikka olisi sitä parasta mahdollista – ja edullista lähiruokaa, arkiruokaa.

Tämä ateria syntyy helposti myös ex tempore – jos kaapista sattuu löytymään etikkapunajuuria ja jauhelihaa, mutta muista; lihapulla-tai pihvitaikinaa ei pidä sekoittaa liian aikaisin. Oikea hetki on juuri kun aloittaa pihvien paistamisen, sillä punajuuret voi aiheuttaa jauhelihataikinan juoksettumisen. Ja muista myös hyvän pihvin salaisuus: paistamiseen voita, voita ja voita.

Makuasioita.fi-ruokablogi-Jaana_Ahjokangas_Photography

Lindströmin pihvit. Tämä ateria syntyy helposti myös ex tempore – jos kaapista sattuu löytymään etikkapunajuuria ja jauhelihaa, ja muista myös hyvän pihvin salaisuus: paistamiseen voita, voita ja voita.

 

MUHEVAN MAUKKAAT LINDSTRÖMIN PIHVIT 12 pihviä

250g jauhelihaa
2 keskikokoista etikkapunajuurta
1 iso keitetty peruna
2 kananmunaa
1 shalottisipuli
suolaa ja valkopippuria
voita paistamiseen

Kuori peruna ja jauha muussiksi haarukalla, laita kulhoon, lisää jauheliha, kananmunat ja mausteet ja vaivaa hetken aikaa, sekoita lopuksi hienoksi hakatut sipuli ja punajuuret, sekoita nopeasti.

Muodosta taikinasta kahdella veteen kostutetulla ruokalusikalla pyöryköitä, laita pyörykät vedellä kostutetulle leikkuulaudalle ja painele lastalla pihviksi, tasoita reunat lusikalla. Paksuus noin 1,5 cm, jotta kypsyy nopeasti.

Kuumenna pannu, laita voita ja paista 3 pihviä kerrallaan noin 2-3 minuuttia /puoli. Jos paistaa liian hitaasti, pihvit kuivuvat.

Tarjoa muusin kera. Ruokaisuutta voi lisätä paistamalla kananmuna jokaisen pihvin päälle.

Makuasioita.fi-ruokablogi-Jaana_Ahjokangas_Photography

Lindströmin pihvit. Mitä yhtäläisyyttä on Joulupukilla ja Lindströmin pihvillä? No molempia pruukataan mainostamaan ruotsalaiseksi, tottahan kuitenkin tiedämme, että myös Lindströmin pihvit ovat suomalaisperinnettä parhaimmillaan.