Sen enempää puttumatta maailman geopoliitikkaan, pistän mielelläni Putinin vierailun kunniaksi haarukkani venäläiseen tapaan valmistettuun lämpimään perunasalaattiin ja raikkaaseen kurkku-retiisisalaattiin.

Nämä ohjeet kaivoin esiin netin ihmeellisestä maailmasta, tuumailin että ei muuta kuin hommiin, kun vielä kaapista löytyi juuri sopivia aineksia – ja tosiaankin – hyvää tuli, ja syömämiehet kiitti. Tosin liha jäi tällä kertaa pois ruokarepertuaarista, mutta minua se ei haitannut pätkän vertaa.

Venäjällä ollaan vakavien asioiden ääärellä puheen kääntyessä perunaan – (en voi olla vertaamatta oman isäni harrsta suhdetta erilaisiin perunalajikkeisiin ja niiden pyörittelyyn talviajan säilytyksessä…) vaikka maan ruokakulttuuri käsittää hienot raaka-aineet kaviaarista karhunlihaan, on peruna erityisasemassa. Pelkkä puhe perunasta ei riitä, vaan venäjällä peruna  on erityisessä asemassa myös  keittokirjagenressä. Siksi otinkin myös perunasalaatin tähän pieneen venälaisen ruokakulttuurin esilletuontiin omassa vaatimattomassa blogisasani, jossa lukijoitakin on mahtavat yksi. Minä.

Uusia perunoita, pikkuruisia avomaan kurkkuja ja pulleaposkisia punaisia retiisejä. Siinä niitä on – kesän ihania makuja

Uusia perunoita, pikkuruisia avomaan kurkkuja ja pulleaposkisia punaisia retiisejä. Siinä niitä on – kesän ihania makuja

Kurkku-retiisisalaattia ja pottuja venäläiseen tyyliin

RussianWarmPotatoSalad with Radish & Cucumber, Mustard Dressing

Venäläinen lämmin perunasalaatti-ohje on peräsin melangery.com – sivuilta. Muuntelin hieman ohjetta, eli kevätsipulin tilalla käytin kasvimaalta noukkimiani nuoria sipuleita, ranskankermaa laitoin 150 g ja mausteyrtteinä persiljaa, mäkimeiramia ja korianteria. Pippuriksi laitoin rosepippuria, joka antaa, paitsi mukavan punaisen säväyksen, myös täydentää miedosti perunaa.

Onnekseni saan mäkimeiramia tuolta luonnosta kerättyä mielin määrin, sillä olen huomannut, että se sopii erittäin hyvin perunaruokien mausteeksi, tässäkin ruoassa se antoi perunalle hienoa makua, ja ainakin perunat tällä tavoin valmistettuna tulee taatusti minun repertuaariini

Lämmin perunasalaatti venäläiseen tapaan. Tämä venäläiseen tapaan valmistettu lämmin perunasalaatti sai lempinimensä

Lämmin perunasalaatti venäläiseen tapaan.
Tämä venäläiseen tapaan valmistettu lämmin perunasalaatti sai lempinimensä ”Putinin pottuja” Venäjän presidentti Putinin vierailun kunniaksi.

Ainekset perunasalaattiin

• n 500 g uusia perunoita
• 2 pientä avomaan kurkkua ohueksi siivutettuna
• 1 nippu retiisejä ohueksi siivutettuina

Ainekset salaatinkastikkeeseen

  • 1 rkl sinappia (Dijon tai joku muu)
  • 2 rkl. oliiviöljyä
  • 1 rkl valkoviinietikkaa (laitoin omenasiiderietikkaa)
  • 2 rkl hienonnettuja yrttejä  (persilja, salvia, tilli) laitoin mäkimeirami, persilja, korianteri ja lopuksi tilliä päälle)
  • 1 paahdettuja tai aurinkokuivattuja tomaatteja, optional (jätin pois)
  • suolaa ja pippuria (laitoin rosepippuria

Ohjeet:

Perunan keittäminen on myös taitolaji, ja uusien perunoiden keittäminen varsinkin. Yleensä kypsennän vihannekset ja juurekset höyryttämällä, mutta uudet perunat keitän.

Eli perunat pestään puhtaaksi ja kuori jätetään, jos se ei pesussa itsekseen irtoa. Vettä laitetaan kattilaan juuri sen verran, että perunat peittyy. Veteen lisätään suolaa n 1 tl. ja perunat laitetaan kattilaan vasta kun vesi kiehuu. Kansi päälle ja perunoita koetetaan n 15 minuutin kuluttua hammastikulla, ei perunat halkaisevalla haarukalla.

Perunat jätetään hieman al denteksi, sillä ne kypsyvät loppuun omassa kuumuudessaan. Perunat eivät saa olla pehmeitä.

Ota kiehuneet perunat jäähtymään, ja valmista salaatinkastike, sekoita salaatinkastikkeen ainekset yhteen pienessä kulhossa.
Alkuperäisestä ohjeesta poiketen minä ruskistin vielä peruna kuoret:
Kun perunat ovat jäähtyneet lämmitä voinokare pannulla ja ruskista perunat kuorineen pikaisesti pannulla ja viipaloi sopiviin paloihin.

Asettele retiisit ja kurkku tarjoilulautaselle ja pinoa  perunaviipaleet keskelle, kaada kastike salaatin päälle ja tarjoa.

Kurkku-retiisisalaatti. Maun kruunaa pehmeä ranskankerma ja yrtit. Tämä salaatti maistuu tällaisenaan alkupalaksi, välipalaksi, lisukkeena ja vaikka leivän päällä.

Kurkku-retiisisalaatti. Maun kruunaa pehmeä ranskankerma ja yrtit. Tämä salaatti maistuu tällaisenaan alkupalaksi, välipalaksi, lisukkeena ja vaikka leivän päällä.

Raikas retiisi-kurkkusalaatti 

Tämän raikkaan ja maukkaan salaatin ohje on löydetty  tanyazouev.com- sivuilta.

Ainekset retiisi-kurkkusalaattiin

• 2 keskikokoista avomaan kurkkua ohueksi viipaloituna
• 6-8 retiisiä ohueksi viipaleiksi viipaloituna
• 2 kevätsipulia varsineen (laitoin yhden pienen salottisipulin varsineen)
• 1/2 cup hapankermaa  (laitoin 150 g ranskankermaa)
• 2 rkl tuoretta tilliä hienoksi jauhettuna  (laitoin n 1 dl eri yrttejä)
• Suolaa ja pippuria maun mukaan (jätin pois)

Kurkku-retiisisalaattia ja pottuja venäläiseen tapaan. Pöytä koreaksi oman maan antimilla, tai kipaise lähimarketiin, nyt saa sesonkisyötävää tuoreena ja maistuvana.

Kurkku-retiisisalaattia ja pottuja venäläiseen tapaan. Pöytä koreaksi oman maan antimilla, tai kipaise lähimarketiin, nyt saa sesonkisyötävää tuoreena ja maistuvana.

 

Verraton vanhanajan pottusalaatti ohje

VANHAN AJAN PERUNASALAATTI

Tämä hedelmäinen tonnikalasalaatti sopii hyvin perunain seuraksi

HEDELMÄINEN TONNIKALASALAATTI