Kuohkea banaanileipä käynnistää hyvin joulunalusajan kiireiset päivät. Nappaa kunnon pala mukaan töihin niin vireystaso pysyy kohillaan.

BANAANINEN LEIPÄ

Olen koukussa tähän kuohkeaan herkkuun, tosin teen sitä joka kerta hieman erilaisella kombinaatiolla.
Olinkin oikeastaan jokseenkin kyllästynyt tämän leivän läpitunkevaan banaaniseen imelyyteen, ja nyt tuon keittiöpöydälle ilmestyneen banaanivuoren vuoksi
ajattelin kokeilla hieman raaemmista hedelmistä paistettua versiota.

Leipä onnistui yli odotusten vaikka haarukalla murskaaminen oli hankalampaa.
Koristeluun ja oheistarjoiluun banaanin makua täydentää kirpeän hapokas kiivi – tai vuodenajasta riippuen – myös puna ja mustaherukat ovat tämän leivän ystäviä. Ja mantelit – ehdottomasti reiluihin paloihin murskatut mantelit ovat tämän pehmeän leivän väärtti, eli sekaan vaan.

Mitä sitä tekis, kun tavallinen leipä ei maistu, eikä riisikakkukaan enää tee kauppansa? No, vastaus probleemiin on banaanileipä. Nopea, helppo, maukas ja kuohkea.

Mitä sitä tekis, kun tavallinen leipä ei maistu, eikä riisikakkukaan enää tee kauppansa? No, vastaus probleemiin on banaanileipä.
Nopea, helppo, maukas ja kuohkea.

Mielestäni tämän leivän maku sopii hedelmien sekä chaiteen kera.
En tiedä, millainen tarkoitus banaanileivällä on alunperin ollut 1930-luvun Amerikassa,  jossa se tuli niin merkittäväksi kansalliseksi instituutioksi, että sillä on aivan oma merkkipäivä, 23 päivä helmikuuuta.
Tarkka tieto leivän syntyperästä jäänee salaisuudeksi, mutta on esitetty banaanin päätyneen leipään, koska lama-aikana kaikki ruoka-ainekset haluttiin hyödyntää.
Toisaalta esitetään myös, että banaanileipä olisi markkinamiesten tuotekehittelyn tulos, jonka avulla haluttiin myydä ruokasoodaa,
sillä sen myynti kasvoi sitä mukaa, banaanileivän suosion mukana.

Kuohkea banaanileipä käynnistää hyvin joulunalusajan kiireiset päivät. Nappaa kunnon pala mukaan töihin niin vireystaso pysyy kohillaan.

Kuohkea banaanileipä käynnistää hyvin joulunalusajan kiireiset päivät. Nappaa kunnon pala mukaan töihin niin vireystaso pysyy kohillaan.

AINEKSET BANAANILEIPÄÄN

2 dl tattarijauhoja
1 dl maissijauhoja
1 dl soijajauhoja
1/2 dl murskattuja manteleita tai pähkinöitä
3/4 tl ruokasooda
1/2 tl leivinjauhetta
3/4 rkl psyllium
1/2 tl kardemummaa
1/4 tl kanelia
2 banaania
2 kananmunaa
1/3 dl vaahterasiirappia
1/2 dl oliivi- tms öljyä
1/2 tl vanilja extraktia tai 2 tippaa vanilja-aromia

TEE NÄIN

Sekoita leivontakulhossa kananmunat, öljy, siirappi ja vanilja.
Murskaa banaanit haarukalla, lisää kananmunaseokseen ja sekoita tasaiseksi.
Sekoita kuivat aineet hyvin keskenään ja sihtaa kosteiden ainesten joukkoon.
Voitele laakea piirakkavuoka ja korpoujauhota kevyesti, lusikoi taikina vuokaan ja koristele pinta mieleiseksi.

Paista 160 asteessa uunin alatasolla n 40 minuuttia, tai  kunnes kypsä, kokeile tikulla.
Älä paista liian kuivaksi. Tikussa ei saisi olla raakaa leipää, mutta sen tulisi tuntua hiukan kostealta.

Katso myös mainiot banaaniohjekset täältä:

BANAANINEN AAMIAISLEIPÄ

BANAANILETTUSET

BANAANILETUT ON MAINIO VÄLIPALA

Älä unohda mainiota KIRJA-ARVONTAA voimassa 18.12.2017 asti.

1-2-3-4 PALKITTUA KIRJAA ARVONNASSA – OSALLISTU!