PANNUKAKKUMEININKIÄ

Valmistellessani marraskuisessa synkkyydessä pannukakkua kahvivieraille, muistelin milloin viimeksi olenkaan moista herkkua saanut… Se oli Ihanan aurinkoinen  loppukesän sunnuntai Hämeen sydämessä. Mahtavat kulttuurimaisemat ja Elias Lönnrotin henki siivittivät pyöräretkeämme Sammatissa, tosin retken mieleenpainumiselle voidaan pohtia myös muita syitä, eikä vähäisin niistä ollut eväskorin kätköistä esiin kaivettu peltipannarikäärö ja purkki mansikkahilloa.


Mikä voisikaan maistua suomalaisemmalta kahvikupposen kanssa? joo joo, tiedän, pannukakku on yksi maailman tunnetuimmista leivonnaisista joka levinnyt jossakin muodossa lähes jokaiseen maailman kolkkaan. Pannari on myös kuuluisa siitä, että siitä tulee usein ns. pannukakku, eli kohoaminen jää aikomukseksi. Olisiko silloin syynä ainesten mittasuhteet, leivonta on nääs kemiaa, olen kuullut itselleni kerrottavan… minua on kuitenkin ohjeistettu, kolmen pointin pannukakulla seuraavasti:

Pointti 1. neste: nestettä on puolet enenmmän kuin jauhoja, eli tässä versiossa kun on 4 dl jauhoja, niin laitetaan 8 dl maitoa.

Pointti 2. turvotus: anna turvota vähintään 1/2 tuntia, mielellään tunti

Pointti 3. kohotus: lisää leivinjauhetta.

Kun peruspannari on hallussa, alkaa soveltaminen; olen kokeillut laittaa joukkoon vehnänleseitä -toimii, maitorahkaa -toimii, ohrapuuroa -toimii.

kolmen pointin pannukakku

Kolmen pointin pannukakku. Kun peruspannari on hallussa, alkaa soveltaminen; olen kokeillut laittaa joukkoon vehnänleseitä -toimii, maitorahkaa -toimii, ohrapuuroa -toimii. –Makuasioita-ruokablogi ©Jaana Ahjokangas

MUHEVA PELTIPANNARI

• 4 dl vehnäjauhoja
• 2 kananmunaa
• 8 dl maitoa
• 1 tl leivinjauhetta
• 1 rkl sokeria
• 3 tippaa vaniljatiivistettä
• 0,5  tl kardemummaa
• 0,5  tl suolaa
• Nokare voita

Sekoita leivinjauhe ja kardemumma vehnäjauhoihin, lisää maito, suola ja sokeri vispaten. Anna turvota 0,5–1 tuntia.
Vatkaa munat kevyesti rikki, ja vispaa vehnäjauho-maitoseokseen.
Kaada leivinpaperilla vuoratulle uunipellille ja laita voihippuja pinnalle.
Paista 200 asteisen uunin alatasolla n. 25-40 minuuttia, kunnes pannari on kypsä ja pinta on kullankeltainen tai ruskea -riippuu siitä mistä itse pidät.

Tarjoa marjahillon tai tuoreiden marjojen kanssa.

kolmen pointin pannukakku

Mahtavat kulttuurimaisemat ja Elias Lönnrotin henki siivittivät pyöräretkeämme Sammatissa, tosin retken mieleenpainumiselle voidaan pohtia myös muita syitä, eikä vähäisin niistä ollut eväskorin kätköistä esiin kaivettu peltipannarikäärö ja purkki mansikkahilloa. –Makuasioita-ruokablogi ©Jaana Ahjokangas.