Kirsikka kuuluu kesään. Ja mun on varotettava – tää on vaarallinen ohje – sillä torttu tulee syötyä alta aikayksikön.

Jo on aikoihin eletty! Kyllä. Tiedän. Kirsikat ovat mainio marja, eli luumarja eli kivihedelmä. mutta nämä uustulokkaat… hmm nähtävissä pienenpientä dilemmaa –vaatii meinaan meikäläiseltä hieman totuttelua, kun on puolukkametsässä kasvanut ja tottunut happamiin makuihin, niin vähintäänkin tässä on ihme suussa, kun miettii, että mikäs se tämä tämmöttinen kaupoissa pullisteleva makea tapaus on  i-me-lä-kirsikka. ulkomaan ihme, vai mikä? No jännän äärellä kun tässä ollaan, niin todettakoon kuriositeettina, että nää tummanpuhuvat kaksosmarjat ovat tosiaan niitä imelä-eli linnunkirsikoita ja se tuttu hapankirsikka puolestaan on etikkakirsikka, yleensä morelli.

Kirsikan pikkupuu tuottaa ihanaa naposteltavaa. Nyt kannattaa laittaa kirsikat ruokalistalle ja ravintoarvot kohilleen, sillä kirsikat, kuten muutkin marjat sisältävät hulppeat määrät antioksidantteja, jotka sieppaavat vapaita happiradikaaleja ja estävät solujen hapettumisen. Kirsikat ovat täynnänsä flavonoideja, ilmenevät muun muassa antosyaaneina, jotka ilmenevät kasveissa ja marjoissa väriaineena. Antioksidantit ovat tehokas kehon puolustaja.

Kirsikan pikkupuu tuottaa ihanaa naposteltavaa. Nyt kannattaa laittaa kirsikat ruokalistalle ja ravintoarvot kohilleen, sillä kirsikat, kuten muutkin marjat sisältävät hulppeat määrät antioksidantteja, jotka sieppaavat vapaita happiradikaaleja ja estävät solujen hapettumisen. Kirsikat ovat täynnänsä flavonoideja, ilmenevät muun muassa antosyaaneina, jotka ilmenevät kasveissa ja marjoissa väriaineena.
Antioksidantit ovat tehokas kehon puolustaja.

Kirsikkatorttu on helppo valmistaa tällä nopealla ohjeella

Pohja on vähän sellainen köyhän miehen torttupohja kaikenkarvaisine ryyneineen ja jauhoineen, mutta kun kevennettävä on, niin tää on sit tätä.

Mitähän vielä… joo, kannattaa kuitenkin aloittaa kirsikoiden käsittelystä, eli huuhtele kirsikat ensin hyvin ja pientä veistä apuna käyttäen pullauta kivet pois, halkaise marjat samalla mutta jätä varret koristeeksi, ne ovat hauskan näköisiä tortussa törröttäessä.

– Anyways,  jos kirsikat on ihan yber-makeita, niin varo sen sokerin kanssa,  se voi olla että sinunkin vatsa alkaa huutaa hoosiannaa kesken kauppareissun… mut ei siitä sen enenmpää.

Btw: pohjaan saat lisää makua lisäämällä taikinaan 1/2-1 ruokalusikallista kuivattuja laventelinkukkia.

Kirsikkatorttu on helppo valmistaa tällä nopealla ohjeella. Pohja on vähän sellainen köyhän miehen torttupohja kaikenkarvaisine ryyneineen ja jauhoineen, mutta kun kevennettävä on, niin tää on sit tätä. – Anyways,  jos kirsikat on ihan yber-makeita, niin varo sen sokerin kanssa,  se voi olla että sinunkin vatsa alkaa huutaa hoosiannaa kesken kauppareissun… mut ei siitä sen enenmpää.

Kirsikkatorttu on helppo valmistaa tällä nopealla ohjeella.
Pohja on vähän sellainen köyhän miehen torttupohja kaikenkarvaisine ryyneineen ja jauhoineen, mutta kun kevennettävä on, niin tää on sit tätä.
– Anyways,  jos kirsikat on ihan yber-makeita, niin varo sen sokerin kanssa,  se voi olla että sinunkin vatsa alkaa huutaa hoosiannaa kesken kauppareissun… mut ei siitä sen enenmpää.

KIRSIKKATORTTU

Täyte

• 300 g tuoreita kirsikoita
• (2 tl sokeria)
• 1 dl maustamatonta jogurttia
• 1 dl maitorahkaa
• 5 tippaa  vaniljaekstraktia
• 2 kananmunaa

Pohja

• 1 dl  vehnäjauhoja
• 2 dl  kaurahiutaleita
• 1,5 dl tattarijauhoja
• 1 1/2 tl leivinjauhetta
• 1/2 dl sokeria
• 40 g voita
• 1 1/2 dl rasvatonta maitoa
• (1/2 rkl kuivattuja laventelin kukkia)

Laita uuni lämpiämään 200 asteeseen. Sekoita hyvin kuivat ainekset keskenään, sulata voi ja sekoita maidon kanssa, lisää voi-maitoseos kuiviin aineksiin.

laita leivinpaperi pyöreään 24 cm vuokaan ja lusikoi taikina vuoan pohjalle. Ja jos brobleemiksi muodostuu taikinan levittäminen leivinpaperin päälle, kannattaa kastella lusikan pohja kylmällä vedellä, niin levittäminen helpottuu. Taikinaa ei tarvitse nostaa reunoille, riittää tosiaan, että se on siinä hollilla.

Esipaista pelkkää pohjaa n. 8-10 minuuttia. Nosta paistamisen jälkeen työpöydälle ja valmista täyte. Sekoita jogurtti, maitorahka, kananmunat ja vaniljaekstrakti, kaada seos esipaistetun pohjan päälle ja ripottele halkaistut kirsikat päälle.

Ja lopputulema – ihana kombo – kaunis valkoinen torttu täplitettynä tummanpuhuvanpunaisilla kirsikoilla – kyllä siinä silmä lepää, niin oma kuin vieraskin.

Kirsikka-rahka-torttu. Mutta ei pelkästään kirsikan hedelmät ole niitä käyttökelpoisia aineksia, joita tämä pikkupuu tuottaa – älä unohda lehtiä, ja niitä, jotka yleensä lentää ensimmäisenä roskiin: kirsikanmarjojen varsia. Ne ovat sitä ensteksparasta teeainesta kuivattuina, ja rohdoskäytössä ensiarvoisia esimerkiksi tulehduksien hoidossa. Laita kirsikat ruokalistallesi ja ravintoarvot kohilleen, sillä kirsikat, kuten muutkin marjat sisältävät hulppeat määrät antioksidantteja, jotka hollillaan ollessaan sieppaavat vapaita happiradikaaleja ja estävät solujen hapettumisen. Tärkeimpiä antioksidantteja ovat siis C- ja E-vitamiini sekä  flavonoidit, joita siten myös kirsikat ovat täynnänsä. Flavonoidit ilmenevät muun muassa antosyaaneina, jotka ilmenevät kasveissa ja marjoissa väriaineena

Kirsikka-rahka-torttu.
Mutta ei pelkästään kirsikan hedelmät ole niitä käyttökelpoisia aineksia, joita tämä pikkupuu tuottaa – älä unohda lehtiä, ja niitä, jotka yleensä lentää ensimmäisenä roskiin: kirsikanmarjojen varsia. Ne ovat sitä ensteksparasta teeainesta kuivattuina, ja rohdoskäytössä ensiarvoisia esimerkiksi tulehduksien hoidossa.
Laita kirsikat ruokalistallesi ja ravintoarvot kohilleen, sillä kirsikat, kuten muutkin marjat sisältävät hulppeat määrät antioksidantteja, jotka hollillaan ollessaan sieppaavat vapaita happiradikaaleja ja estävät solujen hapettumisen. Tärkeimpiä antioksidantteja ovat siis C- ja E-vitamiini sekä  flavonoidit, joita siten myös kirsikat ovat täynnänsä. Flavonoidit ilmenevät muun muassa antosyaaneina, jotka ilmenevät kasveissa ja marjoissa väriaineena

KIRSIKAN ROHDOSKÄYTTÖ

Mutta ei pelkästään kirsikan hedelmät ole niitä käyttökelpoisia aineksia, joita tämä pikkupuu tuottaa, älä unohda lehtiä, ja niitä, jotka yleensä lentää ensimmäisenä roskiin: kirsikanmarjojen varsia. Ne ovat sitä ensteksparasta teeainesta kuivattuina, ja rohdoskäytössä ensiarvoisia esimerkiksi tulehduksien hoidossa.

Laita kirsikat ruokalistallesi ja ravintoarvot kohilleen, sillä kirsikat, kuten muutkin marjat sisältävät hulppeat määrät antioksidantteja, jotka hollillaan ollessaan sieppaavat vapaita happiradikaaleja ja estävät solujen hapettumisen. Tärkeimpiä antioksidantteja ovat siis C- ja E-vitamiini sekä  flavonoidit, joita siten myös kirsikat ovat täynnänsä. Flavonoidit ilmenevät muun muassa antosyaaneina, jotka ilmenevät kasveissa ja marjoissa väriaineena, kuten vaahteranlehdet syksyllä, mustikan, marja-aronian, munakoison, kirsikan, punakaalin ym väri.

http://www.flavonoidi.com/antosyaani  on myös väitetty että kirsikoiden syöminen parantaa aivojen toimintaa ja ehkäisee muita sairauksia, sillä kirsikan marjan sisältämä flavonoidi väriain,  antosyaani,  alustavan näytön pohjalta ehkäisee syöpää, neurologisia sairauksia, tulehduksia ja diabetestä.

Antosyaanien on jo aiemmin todettu toimivan myös  muun muassa oksidatiivisen stressin (elimistön epätasapaino kääntynyt liiaksi hapettavien olosuhteiden puolelle) lievittymisen ja vastustuskykyä parantumisen takana.

Kirsikka kuuluu kesään. Kirsikka-rahka-torttua on helppo valmistaa tällä nopealla ohjeella. Ja mun on varotettava – tää on vaarallinen ohje – sillä vaikka pohja on vähän sellainen köyhän miehen torttupohja kaikenkarvaisine ryyneineen ja jauhoineen, niin torttu tulee syötyä alta aikayksikön.

Kirsikka kuuluu kesään.
Kirsikka-rahka-torttua on helppo valmistaa tällä nopealla ohjeella. Ja mun on varotettava – tää on vaarallinen ohje – sillä
vaikka pohja on vähän sellainen köyhän miehen torttupohja kaikenkarvaisine ryyneineen ja jauhoineen, niin torttu tulee syötyä alta aikayksikön.

Kurkkaa mitä muita herkkuja voit tehdä

• Esimerkiksi perisuomalainen maukas mustikkatorttu, jonka täytteenä voit halutessasi käyttää kermaviilia rahkan asemasta.

• Kokeile myös tätä torttua, meinaan kirsikkatorttua, jossa on   kauraryyneillä kevennetty pohja.

• Entäs klassinen ranskalainen? Tästä pääset Tarte tatinin äärelle, varaa yks, kaks, kolme omppua matkaan.

• Vai maistuisko mantelinen persikka-puolukkagalette paremmalta. Kannattaa kokeilla.

• Maistuva tuorejuustorahkatorttu – ilman uunia-versiona ja mango-kiivikastikkeella

 

XOXO