PROTEIINIPOMMEJA PATAAN

Virvilät ja virvilät. Muistan ne paremmin kuin hyvin….miten ne lapsen silmään näyttikin niin paljon kalan silmiltä… ”silmäsoppaa” sanoi veljeni,  siihen jäi mun soppa, enkä sen koommin paljoa perustanut koko linssitouhusta, paitsi nyt männävuosina, kun kasvisruoan vaihtoehtoja on tullut otettua uudelleen haltuun.

Linssit ovat kuitenkin luikerrelleet takaisin elämääni, vai pitäiskö sanoa lautaselleni. No mikä ettei; niiden puolesta todellakin puhuu a) hinta b) terveellisyys.

Virvilät eivät ole mitä tahansa linssejä, vaan varsinaisia proteiinipommeja: enemmän  kuin kikherneissä, kyllä, luit oikein e-nem-män -eivätkä ne edes maistu kuivakkailta ja kaupan päälle saan aimoannoksen kuituja ja antioksidantteja.

Linssien väri paljastaa käyttötarkoituksen; vihreät ja mustat linssit eivät puuroudu yhtä helposti kuin keltaiset tai punaiset linssit. Kuorellisia linssejä keitetään parikymmentä minuuttia, kuoritut kypsyvät puolet lyhyemmässä ajassa. Mustia belugalinssejä on hyvä käyttää esimerkiksi salaateissa, punaisista ja keltaisista syntyy parasta muhennosta.

Linssit ovat nopeita valmistaa, sillä niitä ei tarvitse papujen tapaan liotella, huuhteleminen riittää. Keitettyinä linssit säilyvät jääkaapissa kolmisen päivää. Kuivana niiden säilytysaika on vuosi.

Linssit on kätevintä keittää kasvisliemessä. Nestettä varataan sen verran, että se imeytyy kokonaan linsseihin, kypsentämisen kaava: 1 osa linssejä ja 2 osaa vettä.

 

Makuasioita.fi virvilöitä ja linssejä- Makuasioita on Jaana Ahjokankaan ylläpitämä ruokablogi vuodesta 2011 Food blog since 2011

Tässä yksi äitini vanhoista resepteistä.

resepteistä hieman modistettuna.
Tähän tapaan keitettiin virvilät ja tarjoiltiin herkullisena lisukkeena maalaispöydässä perunamuusin tai palsternakkamuusin kyytipoikana.

VIRVILÄT

2 dl linssejä
6 dl vettä
1/2 porkkanaa
2 pientä salottisipulia
1 neilikka
1 tl kurkumaa
1 tl korianteria
ripaus chiliä, maun mukaan
1/2 tl tinjamia
1/2 tl suolaa

Huuhtele linssit ja laita kylmään veteen kiehumaan miedolla lämmöllä noin tunniksi, tai liota yksi tunti ja keitä n 10 minuuttia kypsäksi. Kuori porkkana ja sipuli, leikkaa viipaleiksi ja laita linssien sekaan. Lisää joukkoon mausteet. Keitä pehmeiksi.
Koristele tuoreella persiljalla, tai korianterilla ja raasta raikasta porkkanaraastetta päälle. Syö sellaisenaan tai tarjoa lihapyöryköiden kanssa.