Ihanaa aikaa tämä syksykin on, varsinkin kun vielä löytää tuota metsiemme keltaista kultaa -kanttarellin naperoita.

Odotin heinäkuussa kanttarelleja kuin kuuta nousevaa, mutta kävi sitten se tavallinen tarina, etten ehtinytkään pahemmin kanttarellimetsässä tarpomaan, joten – sitä saa mitä tilaa – eli tässä sitä itseään referoidaan ja lumen seassa mellastetaan – ensilumen kanssa kilpasilla etsitään sitä suomimetsän keltaista kultaa viimeisiä kanttarelleja soraharjun sekametsästä poimien. Kyllä, ymmärrän että jälkiviisasteluun on nyt todellakin syytä ja siihen huoneentauluun sitten kirjotaan ne sienten poiminta-ajat kissankorkuisin kirjaimin, ettei tarvi jälkeenpäin vaikertaa. Ja kuriositeettina voisin mainita, ettei ne isommat kanttarellit sitten enää ihan syömisen väärttejä ole sieltä lumen alta poimittuina….

Summa summarum – päivä oli ihana –  välillä aurinko pilkisti ja välillä lumisade ennusti tulevaa talvea. Vielä ennätin kuitenkin poimia talteen itsenäisyyspäivän jälkiruoan koristeet – muistot kesästä – sinistäkin sinisemmät viimeiset mustikat.

Kanttarellit - metsien keltaista kultaa nyt leivän päällä. Polkujen varret ovat täällä päin parhaita kanttarelli-, suppilovahvero- ja mustatorvisienipaikkoja, sammalpeitteisessä kuusikossa tai varvikkoisessa honkametsässämme.

Kanttarellit – metsien keltaista kultaa nyt leivän päällä. Polkujen varret ovat täällä päin parhaita kanttarelli-, suppilovahvero- ja mustatorvisienipaikkoja, sammalpeitteisessä kuusikossa tai varvikkoisessa honkametsässämme.

KANTTARELLI BRUSCHETTA

Pikkuleipänen viidelle:

• kourallinen kanttarelleja
• 5 vinoon leikattua siivua patongista
• 3 kevätsipulin vartta
• nokare Creme Fraichea
• voita paistamiseen ja leipästen voiteluun
• 1/2 tl ruususuolaa
• ripaus pippurisekoitusta

Pilko kanttarellit ja kevätsipulin varret, säästä vihreää osaa koristeluun ja ruskista pannulla, älä polta sipuleita.
Siirrä kanttaselli-kevätsipuliseos syrjään ja paahda paistinpannulla patonkiviipaleet voissa hyvässä lämmössä.

Asettele patonkiviipaleet lautaselle, jaa kanttarelli-kevätsipuliseos leipäsille ja lisää ranskankerma-nokareita. Ranskankerman voi myös lisätä paistovaiheessa kanttarelleihin, mutta annos on kauniimpi kun sen lisää valmiiseen annokseen.

Lisää ripaus pippurisekoitusta ja koristele lopuksi vihreällä.
Mikäli bruschetat ovat jäähtyneet, niitä voi haluttaessa lämmittää mikrossa.

Ja kun kanttarellin makuun on päässyt, ei voi vastustaa aromikasta kanttarelli-peruna-lehtikaalipaistosta, jonka äärelle pääset tästä 

KANTTARELLI JA LEHTIKAALI– MAINIO MAKUPARI