Kermaviilikastike twistillä

Minulle kermaviilikastike on yhtä kuin Irja-tädin tekemät kesäisen raikkaat herkut. Tämä kastike taipuu moneen, kiitos sen salaisen ainesosan, eli tilkan viskiä, antamaan kärkeä ja perspektiiviä maitoisaan makumaailmaan.

Kermaviili on ihanaisen pehmeää, kermaisen täyteläistä viiliä, jota kernaasti söisin vaikkas silleensä – mutta oi ja voi – nuo kilot, nuo kilot.

Muutama varoituksen sana:

Muista käsitellä kermaviiliäsi kunnioituksella. Siirrä se hellästi kaupan hyllystä ostoskärryysi, älä heitä kassan liukuhihnalle, ä-lä-kä missään tapauksessa kallista – tai vielä pahempaa – laita sitä ylösalaisin, sillä kermaviili on erityisen herkkä suuttumaan. Ja kun kermaviili suuttuu, sen kyllä huomaat; äkäistä nestettä tihkuu sen syövereistä peittäen ihanan kermahutun, jota se on sinua varten hartaudella päällensä kasvattanut. Kiukunneste valuu joka kerran, kun sitä kaltoin kohtelet, paiskaat hyllylle, tai kolauttelet miten sattuu. Siispä ota ohjeesta vaarin; käsittele hellästi ja kunnioituksella, niin se tarjoaa sinulle täydellisen koostumuksensa laitettavaksi vaikkapa tähän

Muista käsitellä kermaviiliäsi kunnioituksella. Siirrä se hellästi, vaikka kaksin käsin kaupan hyllystä ostoskärryysi, älä heitä kassan liukuhihnalle, ä-lä-kä missään tapauksessa kallista – tai vielä pahempaa – laita sitä ylösalaisin, sillä kermaviili on erityisen herkkä suuttumaan – ja kun kermaviili suuttuu, sen kyllä kotona huomaat.

Irja-tädin parempaan kermaviilikastikkeeseen

2 dl kermaviiliä
2 dl maitorahkaa
2 rkl hunajaa
2-4 tl viskiä (siis ihan kahvi-teelusikallista, ei mittalusikallista)
ripaus mustapippuria
4 tl punajuurimehua
1/2 sitruunan mehu
2 tl sinappia
2 tl kuivattua persiljaa
hippunen suolaa ja mustapippuria

Sekoita ainekset keskenään, anna makujen asettua kylmässä vähintään 1 tunti.
Käytä leivän päällä, salaatinkastikkeena jne.

Kuvan savukalaleipien ohjeen näet tästä

.