Mahtava villiyrtti tämä rentun ruusu.

Harmi vaan, ettei se ole kovinkaan käytetty kotitalouksissa. Nimittäin laajat maitohorsmakasvustot voisivat hyvinkin pienentää kotien ruokamenoja, sillä se käy ruoasta ja juomasta mennen tullen –versosta kukinnan loppuun asti – ja lopuksi tietenkin käytetään juurakko kahvin korvikkeena ja leipäjauhoiksi jauhettuna, mikä on hyvä tietää, jos eteen tulee tilanne, että kaupan ovi ei enää aukeakaan.

mausta mansikalla – hurmaa horsmalla – viettele vadelmalla – rakkautta ruusulla

Maitohorsman 20-senttiset versot ovat mainio kevätruoka

Parsan tapaan valmistettuna, voissa nopeasti kypsennettyinä ne vetävät satavarmasti vertoja tuontiparsalle. Horsman tuoreet lehdet puolestaan sopii vaikka salaattina syötäväksi, kuivattuna viherjauheena käytettäväksi ja tietenkin lehdet ovat myös sitä parasta tee-ainesta mitä luonto voi tarjota. Muista kerätä myös punaiset nuput – mikä onkaan parempaa leipää kuin punavihreä leipä, jonka voi ahmaista parempiin suihin suitsait.

horsmanlehtitee hurmaa - nyt on aika valmistaa vuoden teet kotikonstein. Valitse pääaineeksi horsma ja mausta mansikalla, viettele vadelmalla ja ruusulla

horsmanlehtitee hurmaa – nyt on aika valmistaa vuoden teet kotikonstein. Valitse pääaineeksi horsma ja mausta mansikalla, viettele vadelmalla ja ruusulla

HORSMATEE HURMAA – VILLIINNY VILLIYRTEISTÄ

Maitohorsma sisältää C-vitamiinia, josta sen nimikin johtuu – sitä meinaan kerättiin lehmille maidontuotannon lisäämiseksi – ja se mikä sopii suomalaiselle lehmälle sopii myös mulle, joten teetä pöytään. Ja tämän horsmanlehtiteen maustan vienosti ruusulla ja mansikalla. Mutta niistä lisää tuonnenpana. Kuivattuja yrttejä voi käyttää lusikallisen, ja vastaava määrä tuoreena on se kourallinen.

Horsman tuoreet lehdet sopii salaattiin, kuivattuna viherjauheena käytettäväksi ja tietenkin lehdet ovat myös parasta tee-ainesta mitä luonto voi tarjota

Mahtava villiyrtti tämä rentun ruusu.
harmi vaan, ettei se ole kovinkaan käytetty kotitalouksissa. Nimittäin laajat maitohorsmakasvustot voisivat hyvinkin pienentää kotien ruokamenoja, sillä se käy ruoasta ja juomasta mennen tullen –versosta kukinnan loppuun asti – ja lopuksi tietenkin käytetään juurakko kahvin korvikkeena ja leipäjauhoiksi jauhettuna.

Jos keräät vihreitä lehtiä teeksi, ja valinnannvaraa on, niin valitse karvaisia ja nystyisiä äkäruusun eli kurttulehtiruusun eli Rosa rugosan lehtiä. Käytä niitä yhdessä mesiangervon, horsman tai lehmuksen lehtien kanssa. Mutta ruusunlehdet kannattaa kerätä yksitellen tai niin pieninä suppuisina, ettei kavalat piikit ole vielä kehittyneet.

Jos keräät vihreitä lehtiä teeksi, ja valinnannvaraa on, niin valitse karvaisia ja nystyisiä äkäruusun eli kurttulehtiruusun eli Rosa rugosan lehtiä. Käytä niitä yhdessä mesiangervon, horsman tai lehmuksen lehtien kanssa.
Mutta ruusunlehdet kannattaa kerätä yksitellen tai niin pieninä suppuisina, ettei kavalat piikit ole vielä kehittyneet.

ihanan aromikas metsämansikka on ollut tärkeä rohdoskasvi, jopa itsensä Linnen luottorohto, sen lehdet on kerättävä rohdoksi viimeistään kukinnan alkaessa. Mansikasta saa mitä ihaninta tuoksuvaa ja maukasta teeainesta hiostettuna yhdessä mesiangervon, vatun ja vaikka mustaherukan lehtien kanssa. Mansikassa on C- vitamiinia enenmmän kuin appelsiinissa.

ihanan aromikas metsämansikka on ollut tärkeä rohdoskasvi, jopa itsensä Linnen luottorohto, sen lehdet on kerättävä rohdoksi viimeistään kukinnan alkaessa. Mansikasta saa mitä ihaninta tuoksuvaa ja maukasta teeainesta hiostettuna yhdessä mesiangervon, vatun ja vaikka mustaherukan lehtien kanssa. Mansikassa on C- vitamiinia enenmmän kuin appelsiinissa.

Ja huom huom: älä koskaan kerää syötäviä yrttejä ajoteiden varsilta, tai edes läheisydestä, sillä kasvit keräävät itseensä raskasmetalleja ja muita saasteita.