Tämän mainion focaccia-peltileivän ohje on peräisin Sonja Lumpeen Tomaattia-kirjasta. Ominaista focaccialle on pintaan painettavilla täytteillä, siis lähes pizzamaiseen tyyliin. Tällekin leivälle löytyy historiaa – kerrotaan että mystiset etruskit nykyisen Italian alueelta olisivat olleet kehittämässä reseptiä, enkä yhtään ihmettele – onhan sillä selkeitä yhtymäkohtia myös pizzan kanssa.

Leipä on myös laajalti tunnettu maailmalla, ja erilaisia valmistusversioita löytyykin  joka lähtöön – kun amerikkalaiset pitävät mieluummin pehmeästä tiivistä koostumuksesta, on italialaisversio rustiikkinen, se voi olla juustoinen, rapea, öljyinen – tai miten kokki vain sen haluaa tarjoilla – joissakin focaccia-ohjeissa luotetaan lihaan, toisissa vihanneksiin. Mutta summa summarum – ominaisinta tälle leipomuksille on durum-vehnäjauho. Koska minulla sitä ei juuri tähän hätään löytynyt, jouduin turvautumaan normivehnäjauhoon, joten leipomuksen kuohkeus voi olla sen perua, tai nesteenä käyttämästäni herasta, joka on oikein hyvää leipien ja sämpylöiden nesteenä.

Tomaattinen focaccia – pehmeää aamiaisleipää pellin täydeltä. Readme.fi:n kustantamasta Sonja Lumpeen Tomaattia-kirjasta on tulossa esittely Makuasioita-blogin kirjaesittely-osastolle ja sen myötä laitan lähes 250-sivuisen ja isokokoisen, iihanan Tomaattia- kirjan myös arvontaan. Kannattaa olla kuulolla ja osallistua arvontaan. tämä kirja on ykkösostos kaikille kotipuutarhureille ja niille, jotka ovat ottaneet tomaatin yhdemsi kokkailurepertuaarinsa kulmakiveksi.

Tomaattinen focaccia – pehmeää aamiaisleipää pellin täydeltä.
Readme.fi:n kustantamasta Sonja Lumpeen Tomaattia-kirjasta on tulossa esittely Makuasioita-blogin kirjaesittely-osastolle ja sen myötä laitan lähes 250-sivuisen ja isokokoisen, iihanan Tomaattia- kirjan myös arvontaan. Kannattaa olla kuulolla ja osallistua arvontaan. tämä kirja on ykkösostos kaikille kotipuutarhureille ja niille, jotka ovat ottaneet tomaatin yhdemsi kokkailurepertuaarinsa kulmakiveksi.

Paitsi että focacciaa voi syödä sellaisenaan, siitä voi leikellä hienoja viipaleita kerrosvoileipään, voileipäkakkuihin ja tarjota sitä tietenkin pääruoan lisukkeena. Meillä leipä pääsi aamiaispöytään.  Nakkasin sen pintaan luumutomaatin palasia ja kapriksia, kun mustia oliiveja ei niitäkään ollut. Mutta kaprikset sopivat tähän oikein hyvin. Ehkä leipomuksestani tuli sitten köyhän miehen malli, mutta halusin välttää öljyn kanssa läträämistä.

Focaccia-leipää. Tälläkin leivälle löytyy historiaa - kerrotaan että mystiset etruskit nykyisen Italian alueelta olisivat olleet kehittämässä leivän reseptiä, enkä yhtään ihmettele – onhan sillä selkeitä yhtymäkohtia myös pizzan kanssa, joten erilaisia valmistusversioita löytyykin joka lähtöön – se voi olla juustoinen, rapea, öljyinen – tai miten kokki vain sen haluaa tarjoilla

Focaccia-leipää.
Tälläkin leivälle löytyy historiaa – kerrotaan että mystiset etruskit nykyisen Italian alueelta olisivat olleet kehittämässä leivän reseptiä, enkä yhtään ihmettele – onhan sillä selkeitä yhtymäkohtia myös pizzan kanssa, joten erilaisia valmistusversioita löytyykin joka lähtöön – se voi olla juustoinen, rapea, öljyinen – tai miten kokki vain sen haluaa tarjoilla

FOCACCIA SONJAN TAPAAN

Jep. Sonjan tapaan, mutta hieman muuntelin reseptiä. Vaikka leivän tulisi olla litteä – (ilmakuplien muodostumista pitäisi estää jopa erillistä työkalua apuna käyttäen) on kuitenkin kuohkea leipä vaihteeksi mukava, kun tuota litteää leipää eli rieskaa tulee tehtyä lähes viikottain.

Ainekset

• 5 dl vehnäjauhoja (laitoin 7 dl vehnäjauhoja)
• 2 dl durumjauhoja (skippasin)
• 1 tl suolaa
• 3 dl reilusti kädenlämpöistä vettä (laitoin 3 dl heraa)
• 1 pss kuivahiivaa
• 1/2 dl oliiviöljyä (laitoin 3 rkl + 1 rkl hunajaa)

Pintaan

• 200g kirsikkatomaatteja (laitoin 10 pientä luumutomaattia)
• 25 kpl kivettömiä mustia oliiveja (laitoin n 20 kpl kapriksia)
• 1/2 dl oliiviöljyä (skippasin tämän)
• rosmariinia (sekoitin taikinaan)
• timjamia (sekoitin taikinaan)
• sormisuolaa (skippasin)

Sekoitin jauhot suolan. Kuivahiivan sekoitin  n. 2 desiin jauhoja, ja lisäsin ne vatkaten lämmitettyyn (n 42 astetta) heraan, lisäsin seokseen  hunaja-öljyseoksen + mausteet ja jätin lepäämään, jotta prosessi käynnistyy. Kun pientä kuplintaa oli näkyvillä lisäsin loput jauhot puukauhalla sekoitellen. Annoin taas lepäillä hetken ja vaivasin noin 7 minuuttia. Taikinasta tuli pehmeää ja kimmoisaa ja hyvin löysää. Jätin tunniksi nousemaan kattilaan kannen alle. Ja vajaan tunnin kuluttua taikina oli noussut voimakkaasti.

Kippasin löysän taikinan suoraan leivinpaperilla verhotulle uunipellille ja tasoittelin pellin kokoiseksi. Työnsin tomaatit ja kaprikset taikinaan ja pellin uuniin keskitasolle 200 asteeseen 20 minuutiksi.

Maistui aamiaisella koko pellillinen.
Focaccia-leivän kanssa kelpaa levitellä ihanaa KURKUMA-HUMMUSTA

Focaccia maistuu hummuksen kanssa. Jos haluaa keventää oikein reilusti ja jättää aamiaiselta juustot ja makkarat pois, kannattaa kokeilla kevyensorttista kurkuma-hummusta, jonka hienoinen makeus mätsää sopivasti kapristen suolaisuuden kanssa.

Focaccia maistuu hummuksen kanssa.
Jos haluaa keventää oikein reilusti ja jättää aamiaiselta juustot ja makkarat pois, kannattaa kokeilla kevyensorttista kurkuma-hummusta, jonka hienoinen makeus mätsää sopivasti kapristen suolaisuuden kanssa.

Readme.fi:n kustantamasta Sonja Lumpeen Tomaattia-kirjasta on tulossa esittely Makuasioita-blogin kirjaesittely-osastolle ja sen myötä laitan lähes 250-sivuisen ja isokokoisen, iihanan Tomaattia- kirjan myös arvontaan. Kannattaa olla kuulolla ja osallistua arvontaan. Tämä kirja on ykkösostos kaikille kotipuutarhureille ja niille, jotka ovat ottaneet tomaatin yhdeksi kokkailurepertuaarinsa kulmakiveksi.