Bataattiburgeri – kuinka suunmyötäinen sana. Niin myötäinen, että pakkohan sitä oli tehdä. Tämä innovaatio on tuolla rapakon takana saanut suuren suosion, ja sitä suuremalla syyllä nyt on testattava mistä nyt on oikein kysymys.

En oikein suosi tuota bataattia, koska meillä on lähiruokana sen mennen tullen korvaavat peruna ja makeaakin makeammat porkkanat. Mutta muutamaa ruokaa olen sitä testaillut,  ja tässä käsillä oleva on yksi niistä.

Bataatti on nopeasti kypsyvä juures, joten tämän tekeminen onnistuu hienosti grillissä. Ja kannattaa muistaa etsiä aina niitä sopivankokoisia juureksia talteen, jotta tätä voi testata myös kotoisista vaihtoehdoista, kuten lantusta, nauriista tai perunasta.

BATAATTIBURGERIT TALTUTTAA ISOMMANKIN NÄLÄN 

Burgeriin 4 kpl:
• jauhelihapihvit uunissa (ohje alempana)
• 1 bataatti
• 1 punasipulipikkelsi (ohje alempana)
• punakaalia ohueksi suikaleiksi leikattuna tuoreena, haudutettuna tai pikkelöitynä.
• salaattia
• lehtikaalin lehteä
• hoisin-kastiketta
• 1 dl Kreikkalaista jogurttia
• mieto chilipalko
• öljyä, mustapippuria, suolaa

Bataattiburger. Burgereita on monenmoisia. Tämä pehmeän mehevä herkku väännetään nopeasti bataatista, lisukkeista ja mehevästä jauhelihapihveestä. Bataatin tilalla kannattaa kokeilla nuotionpohjissa hitaasti kypsennettyä naurista, eli

Bataattiburger.
Burgereita on monenmoisia. Tämä pehmeän mehevä herkku väännetään nopeasti bataatista, lisukkeista ja mehevästä jauhelihapihveestä.
Bataatin tilalla kannattaa kokeilla nuotionpohjissa hitaasti kypsennettyä naurista, eli ”kaskinaurista” tai isoja perunoita. Myös uuden sadon lanttu nuorena sopii kokeiltavien listalle.

Jauhelihapihvit uunissa

• n 200 g naudan jauhelihaa
• 1 dl kermaviiliä tai maustamatonta jogurttia
• 1/2 dl maitoa
• 1/2 dl korppujauhoa
• 2 kananmunaa
• suolaa
• savupaprikamaustetta
• mustapippuria

marinadi punasipulille

• 2 rkl omenaviinietikkaa
• 1/2 rkl auringonkukkaöljyä
• 1 rkl sokeria


Sekoita punasipulin marinadi, viipaloi punasipuli ohuiksi suikaleiksi ja sekoita hyvin marinaadiin, jätä maustumaan.
Laita jauhelihataikinaa varten korppujauho, kreikkalainen jogurtti ja maito kulhoon turpoamaan.

Putsaa bataatti hyvin juuresharjalla ja viipaloi kahdeksaan  1,5 cm paksuiseen palaan.
Levitä bataattiviipaleille kevyesti öljyä, muustapippuria ja ripaus suolaa. Laita ritilälle odottamaan.

Sekoita turvonneeseen korppujauhoseokseen jauheliha, pieneksi hakattu sipuli ja mausteet, sekoita massa hyvin.
Vuoraa uunipelti leivinpaperilla ja nosta jauhelihamassaa lusikalla kekoihin, muotoile bataattiviipaleiden kokoon sopiviksi pihveiksi, n 1,5 cm paksuiksiksi.

Nosta ritilä bataatteineen pellin päälle ja laita pelti ritilöineen pihveineen ja bataatteineen uuniin 225 asteeseen  noin 30 minuutiksi, tarkista bataattien kypsymistä, kun ovat pehmeitä, nosta ritilä uunista ja jos haluat pihveille ruskistetun pinnan, nosta pelti uunin yläosaan paistamisen loppuvaiheessa. Kun pihvit ovat kypsiä, nosta pelti uunista.

Halkaise avokado ja poista kivi ja viipaloi hedelmäliha, jos avocado on pehmeää, jätä puolikkaat odottamaan lusikointia.

Huuhtele lehtikaalin lehti, revi palasiksi, poista paksu keskiruoti ja laita märkä lehtisilppu lautaselle, mikrota noin 30 sekuntia, että pehmenee

Viipaloi mieto chilipalko ohuiksi viipaleiksi ja poista siemenet

Bataattiburger. Tämän burgerin maustaa iki-ihana punasipulisalaatti ja tietenkin punakaali. Jos punakaalia ei ole saatavilla, käytä palsternakkaa tai porkkanaa.

Bataattiburger.
Tämän burgerin maustaa iki-ihana punasipulisalaatti ja tietenkin punakaali. Jos punakaalia ei ole saatavilla, käytä palsternakkaa tai porkkanaa.

Kokoa hampurilaiset:

Laita pohja-ja päällis-bataattiviipaleille
• noin 1/2 tl Hoisin-kastiketta
• salaatinlehteä
• pihvi
• avocadoa joko viipaleena tai lusikalla
• punakaalta
• lehtikaalin lehteä
• ruokalusikallinen kreikkalaista jogurttia
• chilisiivut
• reilu kasa marinadissa pyöriteltyä punasipulisiivuja
• kansi-bataattiviipale Hoisinkastike alaspäin
– paina cocktailtikku keon läpi, niin pysyy koossa.

 

Lisää bataatista:

MIKÄ SE ON, TÄMÄ BATAATTI?

TÄYTETYT BATAATIT – TÄYDELLINEN UUNIRUOKA