Maistuva kevään tuorejuusto-rahkatorttu, jossa marjainen pohja, ja kermainen juustorahkatäyte. Potkua pehmeän valkoiselle unelmalle  antaa happaman kirpeä mango-kiivikastike. Eikä tämäkään torttu olisi tårtta på tårtta, ellei siinä komeilisi mahtava mansikka.

Rahkatorttu on tän suosikki, joten erilaisia versioita siitä löytyy tämän blogin arkistoista varmaan jo muutama, mutta eipä yksi vielä venettä kaada, joten tässä mansikkainen-mangoinen-kiivinen torttu – ja tällä kertaa ilman-uunia-versiona, eli tuorejuusto-rahkatorttuna, vassokuu.

Koska tämä 1.5 oli lämpimin päivä miesmuistin ja ihastuttavasti myös sitruunaperhosparvi yllätti lenkkipolulla, päätinkin Vapunpäivän kahvipöytään pyöräistä sitruunaisen herkun, ihan näitä luonnon luomia vappu-koristeita juhlistamaan.

ALLIINA-ANOPIN PAREMPI RAHKATÅRTTA

Minulla on tapana tehdä tuorekakun pohja keksistä, leivänmuruista ja hillosta. En ymmärrä, miksi pohjaan pitää terveellisestä tuoreruoasta puhuen lisätä hirmu kimpale rasvaa….joo, ei kiitos mulle. Olen keksinyt paremman, kevyemmän ja terveellisemmän vaihtoehdon. Ja kun sen tekee tuoremarjoista, tai talvisaikaan marjoista, joiden säilömisessä ei ole käytetty sokeria kuin aavistus, voi kakkua napostella hyvillä mielin. En myöskään käytä yleensä kermaa, mutta tässä onkin kaneettina ”parempi”, joten se sallii pienen kermalorauksen.

Tarjoa mansikoiden tai muiden marjojen, tai peräti mahtavan marjakimaran kera, aijai, taidankin tehdä seuraavaksi sellaisen, pienen rahkaunelman, jonka päällä lepää mansikat, vadelmat, mustikat ja karhunvatukat. Mutta nyt tämän taikomuksen kimppuun.

Tuorejuusto-rahkatorttu, jossa marjainen pohja, ja kermainen juustorahkatäyte. Potkua pehmeän valkoiselle unelmalle antaa happaman kirpeä mango-kiivikastike. Eikä tämäkään torttu olisi tårtta på tårtta, ellei siinä komeilisi mahtava mansikka.

Tuorejuusto-rahkatorttu, jossa marjainen pohja, ja kermainen juustorahkatäyte. Potkua pehmeän valkoiselle unelmalle antaa happaman kirpeä mango-kiivikastike. Eikä tämäkään torttu olisi tårtta på tårtta, ellei siinä komeilisi mahtava mansikka.

Pohja

• 60 g vähäsuolaista itse paistettua leipää leipää korpuksi kuivattuna
• 120 g digestive keksejä
• 130g pihlajanmarja-omenahilloa
• 20 cm irtopohjavuoka

Täyte

• 100g tuorejuustoa
• 2 dl maitorahkaa
• 1 dl kermaviiliä
• 1 dl kuohukermaa vaahdoksi vatkattuna
• 4 liivatelehteä
• 1 rkl vettä
• 1/2 sitruunan mehu
(appelsiininkuoriraastetta)

Mango-kiivikastike

• 1 sitruunan mehu ja kuori
• 1 prk mangososetta
• 1/2 appelsiinin kuoriraaste
• 1 kiivi
• 1+ tl hunajaa

Ohje

Valmista ensin mango-kiivikastike maustumaan (ohje alla).

Jauha keksit ja kuivat leipäpalat jauhoksi monitoimikoneessa, kahvimyllyssä.
Sekoita hillo leipä-keksimuruihin. Laita leivinpaperi irtopohjavuoan pohjalle, voitele kehä öljyllä ja kiinnitä pohjaan kiinni. Ripottele hillo-jauhoseos pohjalle tasaisesti, ota vehnä- tms jauhoa sormenpäihin ja painele pohja tasaiseksi, voi nostaa myös reunoille, jos riittää. Laita jääkaappiin kylmettymään. Laita liivatelehdet likoamaan kylmään veteen.

Sekoita juusto, rahka, ja kermaviili notkeaksi, lisää varovaisesti käännellen vaahdoksi vatkattu kerma.
Laita 1rkl vettä kiehumaan, nosta liivatteet likoamasta, purista kuiviksi ja lisää kiehuvaan veteen yksitellen, sekoita ja nosta kattila pois levyltä. Anna jäähtyä muutama minuutti ja kaada ohuena norona kermaseokseen koko ajan sekoittaen.

Ota rengasvuoka jääkaapista ja kaada kermaseos vuokaan. Laita takaisin jääkaappiin ja anna jähmettyä 2-4 tuntia.
Koristele jähmettynyt kakku mansikoilla  juuri ennen tarjoamista.

Mango-kiivikastike

Muussaa kuorittu kiivi ja sekoita mangososeen joukkoon, raasta appelsiini ja sekoita raaste soseen joukkoon, säästä osa tortun täytteeseen.
Leikkaa sitruuna puoliksi, ja yksi ohut viipale kakun koristeluun.
Purista toisesta puoliskon mehu soseeseen, säästä toinen puolikas rahkatäytteen maustamiseen.
Lisää vielä lusikallinen hunajaa soseeseen. Sekoita ja tarkasta maku. Lisää hunajaa tarvittaessa.

Eikä tämäkään torttu olisi tårtta på tårtta, ellei siinä komeilisi mahtava mansikka. Tarjoa mansikoiden tai muiden marjojen, tai peräti mahtavan marjakimaran kera.

Eikä tämäkään torttu olisi tårtta på tårtta, ellei siinä komeilisi mahtava mansikka. Tarjoa mansikoiden tai muiden marjojen, tai peräti mahtavan marjakimaran kera.

Kurkkaa mitä muita herkkuja voit tehdä

• Esimerkiksi perisuomalainen maukas mustikkatorttu, jonka täytteenä voit halutessasi käyttää kermaviilia rahkan asemasta.

• Kokeile myös tätä torttua, meinaan kirsikkatorttua, jossa on   kauraryyneillä kevennetty pohja.

• Entäs klassinen ranskalainen? Tästä pääset Tarte tatinin äärelle, varaa yks, kaks, kolme omppua matkaan.

• Vai maistuisko mantelinen persikka-puolukkagalette paremmalta. Kannattaa kokeilla.

• Maistuva tuorejuustorahkatorttu – ilman uunia-versiona ja mango-kiivikastikkeella